Hyppää pääsisältöön

Näyttelijäkuningatar Elisabethin valtakausi - Top of the Lake ja The Handmaid's Tale Ylen kanavilla

The Hadmaid's Tale- ja Top of the Lake-sarjojen pääosanesittäjä Elisabeth Moss.
The Hadmaid's Tale- ja Top of the Lake-sarjojen pääosanesittäjä Elisabeth Moss. Kuva: Yle/BBC/MGM The Handmaid's Tale - Orjattaresi,Top of the Lake: China Girl

Mysteerijännäri Top of the Lakea ja dystopiadraama The Handmaid's Talea yhdistää laadun ohella molempien sarjojen pääosaa esittävä Elisabeth Moss.

Ei ole sattumaa, että jo Mad Menissä loistanut Moss (s. 1982) on valittu sekä Top of the Laken että The Handmaid's Talen keskeisimpään rooliin.

Etsivä Robin Griffinin ja orjatar Offredin roolit edellyttävät näyttelijältä poikkeuksellista vivahteikkuutta. Tuskaa ja epätoivoa, joiden keskeltä nousee kuitenkin myös latautunutta voimaa.

Kummankin naisen tahollaan kokema trauma huokuu draamojen keskiössä ja jännitteisessä tunnelmassa. Sekä etenkin taidoiltaan eittämättä "kuninkaallisen" Elisabethin kasvoilla. Niillä tapahtuu valtavasti silloinkin, kun siltä ei vaikuta. Ja se vaikuttaa, ankkuroi, koskettaa ja kantaa. Maailman koko painon.

Mutta ei näissä sarjoissa ole tietenkään kyse vain Elisabeth Mossista.

Ohjaajaikoni Jane Campionin (mm. Piano) luoma Top of the Lake ja etenkin Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva The Handmaid's Tale ovat kokonaisuuksinakin vuosikymmenen merkittävimpiä, puhutuimpia ja tasokkaimpia tv-draamoja.

Top of the Laken ensimmäinen, Uudessa-Seelannissa kuvattu tuotantokausi sai ensiesityksensä Ykkösellä talvella 2014. Toisella, nyt esitettävällä kaudella tapahtumat siirtyvät Australiaan. Uuden rikostapauksen ohella menneisyys on edelleen läsnä, ja Robin kohtaa mm. adoptoitavaksi annetun tyttärensä. Merkittävässä osassa nähdään myös Nicole Kidman.

Aiemmin tänä vuonna parhaan draamasarjan ja naispääosan Golden Globen voittanut The Handmaid's Tale käynnistyi Yhdysvalloissa keväällä 2017. Maailmalla ja maksukanavilla sarjan toinen kausi on paraikaa käynnissä, ja hiljattain uutisoitiin, että tarina myös jatkuu.

Ylellä aloitetaan siis nyt aivan alusta. Kahdella aikatasolla liikkuva dystopia kuvaa fundamentalistien hallitsemaa Gilead-teokratiaa, jossa harvat hedelmälliset naiset alistetaan vallanpitäjien synnytys- ja muiksi orjattariksi.

Top of the Lake: China Girl Kakkosella keskiviikkoisin 9.5. - 13.6.2018 klo 22. Jaksot julkaistaan Yle Areenassa jo esityspäivien aamuina klo 6.

The Handmaid's Tale - Orjattaresi Yle Teemalla ja Areenassa sekä maratoneina että jakso kerrallaan 5.6.2018 alkaen.

Keskustele

Yle TV2