Hyppää pääsisältöön

Vintage-miehet Tomppa ja Mike näyttävät esimerkkiä – ”Kierrätä maailma kuntoon!”

Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta.
Tomppa Kekäläinen (vas.) ja Mike Kairenius. Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta. Kuva: HMGvalokuva/Hanna-Maria Gronlund Yle TV1,Vintage-valtakunta

Minkälaisia tarinoita kotisi tavarat kertovat?

Vanhojen tavaroiden maailmaan voi uppoutua Ykkösen sarjassa Vintage-valtakunta. Pitkin kesäistä Suomea koluaa kaksi alan miestä, Tomppa Kekäläinen ja Mike Kairenius.

Parivaljakko tietää parhaimmat kirpputorit ja paikat, joista voi löytää aarteita. Matkoillaan he tarkkailevat muutenkin maailman menoa, eivätkä epäröi jakaa ajatuksiaan.

Koti kuin komisario Palmun erehdys

Mike Kaireniuksen kotoa ei löydy mitään uutta – paitsi mikroaaltouuni! ”Minä en sellaista edes kaipaa, mutta telkkari on”, Tomppa sanoo.

Mike asuu 50-luvulla rakennetussa talossa ja sisältä löytyy myös saman kymmenluvun henkeä ja sodan jälkeistä tavaraa.

Tomppa Kekäläisen kotitalo on puolestaan kuin ”Komisario Palmun erehdys”. Talo on täynnä vanhaa tavaraa, mutta eri vuosikymmeniltä sulassa sovussa. Teemoittain sisustetuista huoneista löytyy niin funkkista kuin jugendia – ja olohuone on sitten sitä komisario Palmua.

Tompan isä kahdessa lööpissä

Tompan kiinnostus vanhaan tavaraan on mitä ilmeisimmin verenperintöä. Hänen isänsä oli pula-ajan lapsia ja harrasti valveutuneesti vanhoja esineitä. Kotiin päätyi erikoistakin tavaraa.

”Isä kävi vaarin kanssa ostamassa Suomen Filmiteollisuuden huutokaupasta kaksi vanhaa flyygeliä markalla. Hankinnoillaan hän pääsi Helsingin Sanomien otsikoihin”, Tomppa muistelee.

Saman päivän aikana, samasta reissusta tuli toinenkin lööppi.

”Isä lähti roudaamaan flyygeleitä Liisankadulta Bedford-kuorma-autolla. Soittimet olivat sen ajan metodeilla eli naruilla kiinni. Kurvin kohdalla toinen flyygeli lensi sporakiskoille kappaleiksi ja liikenne seis.”

Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta.
Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta. Yle TV1,Vintage-valtakunta

Hudsonista se lähti

Keräilyharrastuksensa Tomppa aloitti Amerikan autoilla. Ensimmäisen autonsa hän hankki 1986 – vuoden 1946 Hudsonin. Myöhemmin mukaan tulivat – ei enempää eikä vähempää kuin lentokoneet.

”Ostin joskus 80-luvun puolivälissä romukaupasta pari lentokonetta, vanhoja hävittäjälentokoneita, sellaisia kymmenmetrisiä.”

Hudson kuljetti Tompan mukaan filmimaailmaan. Hän järjesti menopelit Taavi Kassilan elokuvaan Petos, joka kertoo postiryöstöstä Helsingissä vuonna 1952.

Poliisin roolinkin Tomppa sai.

”Hotelli Tornin eteen piti ajaa poliisiautolla. Paikalle tullut mobilisti varasti shown, ja tuotantopäällikkö Ville-Veikko Salmisen oli pakko ottaa äijä puikkoihin. Siinä meni se rooli.”

Salminen järjesti Tompalle toisen roolin. ”Olin Hesperian puistossa taksikuskina ja minulla oli jopa repliikkejä. Meni ilmeisen huonosti, koska se oli leikattu filmistä pois.”

Autopiireissä tutuksi

Mike ajautui romustelijaksi ihan omin avuin.

Hän nuuski vanhoja tavaroita jo nuorena poikana, ja viehtymys vintageen kasvoi pikkuhiljaa. Vanhemmat tosin eivät oikein tykänneet, kun poika kantoi kaikenlaisia esineitä kotiin.

Ensimmäisen Amerikan auton Mike hankki 16-vuotiaana. Autopiireissä Mike ja Tomppakin sitten tutustuivat.

Tyyli – mistä se tulee?

Tomppa ja Mike ovat vintagea viimeistä yksityiskohtaa myöten. Tyyli on hallussa.

”Pitää olla aina snadisti kapinaa, eikä mitään normijuttuja. Emme tee tätä erikoisuudentavoittelun takia, vaan tyyli tulee tavaran mukana”, Mike pohdiskelee.

Tomppa muistuttaa, että kyse ei pelkästään vanhasta tavarasta, vaan isommin kulttuurista. ”Siihen liittyy elokuva, musiikki, vaatetus – kaikki olennaisesti.”

”Kun puhutaan vanhasta tavarasta, jengi tarkoittaa yleensä jostain syystä juuri 50-lukua. Kymmenlukuun liittyy paljon hyviä asioita, ei siinä mitään.”

Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta.
Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta. Yle TV1,Vintage-valtakunta

Kotien vuosikymmenet

Kun hallitsee vuosikymmenet, niin niitä voi sekoitella vapaasti. Tomppa muistuttaa, että aikakausien sekoittamisessa ei ole mitään uutta. Sitä on tehty suomalaisissa kodeissa iät ajat.

”Elokuvantekijät haksahtavat usein siihen, että jos tehdään 50-luvun epookkia, kaikki on sitten sitä. Tuon ajan Suomessa, tavallisessa kodissa on ollut todella vähän aikakauden esineitä. Porukat ovat olleet köyhiä, ja käytössä on ollut pikemminkin 20- ja 30-luvun esineitä ja tavarat koostuneet eri vuosikymmeniltä.”

Mies tietää mistä puhuu. Hän on tehnyt elokuvaa, teatteria, telkkaria, tv-spotteja. Tomppa on tuttu hahmo kaikkialla, missä on tarvittu ja tarvitaan vanhaa tavaraa ja epookkia.

Kieputtimen tarina

Tavaroihin liittyy usein tarinoita, mutta Miken mielestä sen ei tarvitse aina olla mitenkään ihmeellinen.

”Riittää, että tiedät vaikka suomalaisen tehtaan, jossa tavara on valmistettu ja vähän tehtaan historiaa, ja milloin tavara on valmistettu. Ei sen tarvitse olla minkään Relanderin vanha.”

Tomppa avaa lisää. ”Jos me ostamme vaikka tehtaan paketissa olevan peltilelun, sodan jälkeen valmistetun, onhan sillä keräilyarvo. Jos on vähän kuluneempi ja lysmyy kyljessä, niin siinä on heti tarinaa mukana.”

Yksi hienoimpia tarinoita, joita Miken ja Tompan hankkimiin tavaroihin liittyy, on Helsingin Stockmannin tavaratalon vanha kieputinraketti. Lapsille tarkoitettu lelu palveli myymälässä 50-luvulla.

Vintagekauppaan tuli kerran mies mukanaan valokuva vuodelta 1959. Kuvassa näkyi tuttu kieputin ja laitteessa istuu pieni poika.

”Minä olen tuo poika”, mies kertoi.

Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta.
Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta. Yle TV1,Vintage-valtakunta

Kierrätä maailma kuntoon

Tomppa jaksaa muistuttaa, että "maailma on hukkumassa paskaan". Mikä neuvoksi?

”Tavaroiden kierrättäminen. Se ei ole enää pikkujuttu, vaan siitä on tullut valtavirtaa. Et ole enää perseaukinen, jos menet hakemaan kirpputorilta tavaraa. Voit mennä sinne selkä suorana.”

”Vielä joku aika sitten sinua pidettiin ihan vätyksenä, jos kävit kirpputoreilla. Se kynnys on nyt ylitetty.”

”Esineiden valmistuskulut rassaavat tätä järjestelmää. Mieti näitä lastulevyhirviöitä, jotka potkitaan kahden vuoden käytön jälkeen paskalavalle. Jos sinulla on esine, jonka käyttöaika voi olla 30 kertaa pidempi, niin onhan se vähän eri meininki.”

Käsityöammatit palaavat!

Tomppa on tehnyt mielenkiintoisen havainnon Helsingin keskustassa. Yhä useampi käsityöläinen on avannut putiikin, ja heillä käy myös asiakkaita.

”Vielä kymmenen vuotta sitten ei olisi voinut kuvitellakaan, että suutari tai räätäli olisi pärjännyt hirveän hyvin. Hommia tehtiin lähinnä harrasteena.”

”Veikkaan, että käsityöläisammatit vielä nousevat. Nyt on jengiä on koulutettu pelkästään it-puolelle tai taiteen aloille, joissa niillä on murto-osalla mahdollisuus työllistyä.”

”Käsityöläiset ovat jääneet täysin varjoon, mutta siinä on nouseva jengi ja se tulee osaltaan pelastamaan tätä boltsii.”

Vintage-valtakunnan ensimmäinen tuotantokausi uusintana Ykkösellä tiistaisin 5.2.2019 alkaen klo 20.00. Uusi, toinen kausi tiistaisin 16.4. alkaen. Katsottavissa Areenassa.

Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta.
Vintage-valtakunta on tarina kahden miehen todeksi käyneestä unelmasta. Yle TV1,Vintage-valtakunta
Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.