Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Aktivisti – kaivosmiehen tytär vastustaa kaivosjätin suunnitelmia Sodankylässä

Kaivosmiehen tytär, Riikka Karppinen, vastustaa kaivosjätin suunnitelmia Sodankylässä.
Kaivoksen vastainen kamppailu saa Riikka Karppisen kiinnostumaan politiikasta. Kaivosmiehen tytär, Riikka Karppinen, vastustaa kaivosjätin suunnitelmia Sodankylässä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Aktivisti

TV1 maanantaina 14.5.2018 klo 21.30 - 22.30, uusinta perjantaina 18.5. klo 23.30
Areenassa 30 päivää

Kun teini-ikäinen tyttö haastaa maailman suurimpiin lukeutuvan kaivosyhtiön, monet hymähtelevät väheksyen. Pian vähättely muuttuu ihailuksi.

Nuoresta tytöstä, kaivosmiehen tyttärestä, kasvaa kaivosten vastaisen kamppailun näkyvin hahmo Suomessa, Lapin rohkea Jeanne d'Arc. Sodankyläläisen Riikka Karppisen elämä mullistuu 15-vuotiaana.

Kaivosjätti kotikylälle

Kansainvälinen kaivosjätti Anglo American ilmoittaa löytäneensä Karppisten kotikylän Kersilön kupeesta poikkeuksellisen rikkaan nikkeli- ja kupariesiintymän. Malmilöytöä kuvaillaan vuosituhannen merkittävimmäksi koko Euroopassa.

Malmi ei kuitenkaan makaa missä tahansa paikassa, vaan Lapin arvokkaimpiin lukeutuvalla aapasuolla Viiankiaavalla. Se on poikkeuksellisten luonnonarvojensa takia suojeltu kansallisella soidensuojeluohjelmalla ja Euroopan unionin Naturalla.

Suomen valtio lunasti osan arvosuosta aikoinaan Riikan perheeltä, vedoten Viiankiaavan mittaamattomiin luontoarvoihin. Nyt valtio saattaa luovuttaa samaiset maat monikansalliselle kaivosyhtiölle.

Kaivosmiehen tytär, Riikka Karppinen, vastustaa kaivosjätin suunnitelmia Sodankylässä.
Kaivosmiehen tytär, Riikka Karppinen, vastustaa kaivosjätin suunnitelmia Sodankylässä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Aktivisti

Kaivosmiehen tytär kamppailee

Riikka ei jää seuraamaan sivusta kotikyläänsä ja arvokasta aapasuota uhkaavaa kaivoshanketta vaan ryhtyy sinnikkäästi kamppailemaan kaivosjättiä vastaan.

Kamppailusta tulee pitkä ja uuvuttava, mutta oman mainari-isä Juhan tuki ja isoäiti Teklan neuvot auttavat jaksamaan.

Petteri Saarion ohjaama dokumenttielokuva Aktivisti on puhutteleva, mutta samalla myös innostava kertomus kaivosmiehen tyttären sinnikkyydestä ja taistelutahdosta luonnonarvojen ja oman kotikylänsä puolesta.

Dokumentti on samalla kuvaus pohjoisen upeasta luonnosta: siitä mikä on liipaisimella, kun luonnonvaroja hamuavat kaivosyhtiöt ulottavat toimintansa yhä uusille, ja usein myös suojelluille alueille. Tällä hetkellä jopa seitsemäsosa Suomesta on tavalla tai toisella varattu kaivosteollisuudelle.

Sodankylästä Euroopan kaivoskeskittymä

Riikan kotikunnasta Sodankylästä on tulossa Euroopan merkittävimpiin lukeutuva kaivosten keskittymä. Paikkakunnalla toimii jo kaksi kaivosta: kuparia ja nikkeliä tuottava Kevitsan suurkaivos ja Pahtavaaran kultakaivos.

Riikan isä on Pahtavaaran kaivoksen pääluottamusmies. Sodankylän kunnanvaltuustossa päätetään miljardiluokan hankkeista, joilla on valtaisa vaikutus kunnan elämään ja tulevaisuuteen.

Aktivisti-dokumentti näyttää pienen pohjoisen kunnan, joka talouspaineissa tarttuu lyhytnäköisiin ratkaisuihin, kaivosmiehen tyttären, joka nousee kaikkien yllätykseksi vastustamaan kansainvälisen kaivosyhtiön suunnitelmia ja kauniin Viiankiaavan suon, jonka seesteisten rimpinevojen alla uinuu mittaamaton aarre.

Kaivosmiehen tytär, Riikka Karppinen, vastustaa kaivosjätin suunnitelmia Sodankylässä.
Kaivosmiehen tytär, Riikka Karppinen, vastustaa kaivosjätin suunnitelmia Sodankylässä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Aktivisti

Haluavatko nuoret vaikuttaa?

Dokumentin tekijät toivovat Riikan esimerkin innostavan nuoria kautta Suomen ja laajemminkin. Demokratiansa toimivuudesta ylpeässä maassa vain alle kolmannes nuorista käyttää kuntavaaleissa äänioikeuttaan.

Riikka paitsi äänesti, hän asettui myös itse ehdolle. Ensimmäisissä kuntavaaleissa 2012 tuli kaikkien yllätykseksi äänivyöry, vuonna 2017 Riikka oli jo koko Sodankylän äänikuningatar.

Kaikki eivät ole kaivoksista riemuissaan. Kumpi on arvokkaampaa, maanpäälliset luontoarvot vai verotuloiksi muutettava maanalainen metalli? Onko kaikki kaupan, jos tarpeeksi maksetaan?

Ohjaus, kuvaus ja käsikirjoitus: Petteri Saario. Musiikki: Perttu Hietanen. Tuotanto: DocArt, Tiina ja Petteri Saario, 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.