Hyppää pääsisältöön

Kurikkalainen maanviljelijä Panu vaihtoi possut sirkkoihin – napostelee nykyään omia sirkkoja sohvalla

Peltoja, metsää, suuria punaisia rakennuksia ja tietysti vastapesty traktori osuu silmään vanhalla sukutilalla Kurikassa Pohjanmaalla. Tämä on suomalaista maaseutua vuonna 2018. Saarijärven Paavo ei voinut edes kuvitella moista idylliä.

Maatalousyrittäjä Panu Ollikkalalle tämä on sen sijaan arkea, mutta maalaisidylli ei kuitenkaan ole ihan sitä, mihin olemme tottuneet.

Aluksi hän kyllä luuli minun seonneen täysin.

Kun Ollikkala avaa oven navettaan, vastassa on trooppinen lämpö, joka on tuttu myöhäisistä elokuun illoista.

Huoneessa on kymmeniä tuhansia kotisirkkoja. Ollikkala on yksi edelläkävijöistä kotisirkkojen kasvattamisessa Suomessa.

Sirkat kasvavat possuja nopeammin

Hän teki rohkean päätöksen vaihtaa possut sirkkoihin kaksi vuotta sitten. Syy on yksinkertainen, mutta ei ehkä ihan yllättävä: kannattavuus.

– Kun otin tilan hoitooni viisi vuotta sitten, kannattavuus oli vielä ihan okei, mutta se laski vuosi vuodelta, sanoo Ollikkala, ylpeä maanviljelijä kuudennessa polvessa.

Hyönteisten viljely on kustannustehokasta. Niitä varten ei tarvita viljely- tai laidunmaata. Lisäksi hyönteiset käyttävät vain vähän vettä ja energiaa.

Kotisirkkoja muovilaatikossa jossa on munakennoja.
Munakennot antavat lisätilaa kotisirkoille. Kotisirkkoja muovilaatikossa jossa on munakennoja. Kuva: Yle / Matias Jungar Kotisirkka,heinäsirkat,entomofagia,hyönteisruoka,Strömsö

Kotisirkka on valmis korjattavaksi vajaan kuuden viikon kuluttua. Tulevaisuudessa prosessit automatisoidaan, mikä laskee tuotantokustannuksia.

Onko poika mennyt sekaisin?

Kaikki eivät kuitenkaan olleet vakuuttuneita siitä, että hyönteisbisnes kuulosti hyvältä ajatukselta. Ollikkalan isä ei ollut täysin vakuuttunut, kun poika kertoi aikovansa vaihtaa possut kotisirkkoihin.

– Aluksi hän kyllä luuli minun seonneen täysin.

Mutta sitten istuimme isän kanssa ruokapöydän ääreen, joimme kahvit ja kävimme perusteellisen keskustelun. Lopulta isä kehotti kokeilemaan.

– Mitään ei voi voittaa, jos ei kokeile, hän sanoi.

Vihreä tekee sirkoista raikkaita

Carpe Diem ja niin edelleen. Unohdetaan motivaatiositaatit ja mennään pääasiaan, sirkkoihin.

“Olet mitä syöt” pätee myös hyönteisiin. Maan parhaat sirkat tulevat kuulemma juuri tältä tilalta.

Salaisuutena ovat kurkut, joita sirkat saavat mutustella.

– Käytämme kurkkuja, joita ei voi myydä kaupoissa. Sirkat saavat kaiken nesteen niistä.

Kurkkusose kotisirkoille muovilaatikossa.
Kurkku sisältää 96 prosenttia vettä. Kurkkusose kotisirkoille muovilaatikossa. Kuva: Yle / Matias Jungar kurkku,Kotisirkka

Lähituotettujen kurkkujen lisäksi kotisirkat syövät rehua, joka on tehty muun muassa kotimaisista härkäpavuista ja herneistä.

Vaikka kotisirkat ovat pieniä, päivässä kuluu noin 15 kiloa kurkkua. Se on paljon, mutta menekkiin on syynä valtava määrä nälkäisiä sirkkoja.

– Täytyy täyttää monta vatsaa. Minulla on noin 50 000 kotisirkkaa.

Home voi tappaa

Sirkkojen asuinpinta-alan maksimoimiseksi Ollikkala käyttää munakennoja muovilaatikoissa antamaan lisää neliösenttejä.

Ihannelämpötila sirkoille on sama kuin unelmalomakohteessamme tammikuussa. Sirkat viihtyvät noin 30 asteen lämpötilassa, jossa ilmankosteus on 60–70 prosenttia.

Jokaisessa muovilaatikossa kasvaa noin 2 000 kotisirkkaa, ja aivan kuin ihmisellekin kosteusongelmat ovat kodin pahin painajainen.

– Jos hometta ilmestyy, koko populaatio kuolee parissa kolmessa päivässä, joten on tärkeää, ettei kosteus leviä munakennoihin.

Käytetään kuin pähkinöitä

Hyönteiset ovat valtava ilmiö, jonka sanotaan voivan poistaa nälänhädän koko maailmasta, mutta vielä kotimainen sirkkojenkasvatus on lähtökuopissa.

Viljelijä Kurikasta uskoo hyönteisten tulevaisuuteen. Panu Ollikkalalla on suunnitelmia laajentaa reilusti. Vanhassa sikalassa on satoja neliöitä tyhjää tilaa, jonka hän aikoo täyttää kotisirkoilla.

Kaksi miestä hymyilevät punaisen rakennuksen ulkopuolella.
Panu Ollikkala ja Jonas Sundström sirkkaamon edessä. Kaksi miestä hymyilevät punaisen rakennuksen ulkopuolella. Kuva: Yle / Matias Jungar Jonas Sundström,entomofagia,heinäsirkat,Strömsö,hyönteisruoka

Kaikesta päätellen ehkä hyönteisistä tulee yhä tavallisempi näky myös suomalaisessa ravintoympyrässä.

Panu Ollikkala söi ennen paljon pähkinöitä sohvalla maatessaan. Nyt lempimutusteltava on vaihtunut oman tilan herkkuihin.

– Friteeratut sirkat ovat korvanneet pähkinät.

Keskustele