Hyppää pääsisältöön

Miten käy Saara Aallon Euroviisujen finaalissa? Pidä näitä kilpailijoita silmällä!

Saara Aalto kilpailee Euroviisujen finaalissa lauantaina Monsters-kappaleella. Kisasta tulee tiukka, sillä viisujen taso on tänä vuonna korkealla.

Saara Aalto Euroviisujen semifinaalissa. // Kuva: Andres Putting

Saara Aalto selvitti Monsters-esityksellään tiistai-iltana tiensä Euroviisujen finaaliin, mutta finaalissa nähdään useita kovia esityksiä.

Torstaina loput finalisteista ratkaistiin toisessa semifinaalissa, jonka taso oli huomattavasti huonompi kuin tiistainen karsintaryhmä.

Saara Aalto arpoi itselleen suotuisan esiintymispaikan Euroviisujen finaaliin. Monsters-kappale kuullaan viisufinaalin toisella puoliskossa illan 17. esityksenä. Perinteisesti Euroviisujen finaalissa illan loppupuolella esiintyneet artistit ovat pärjänneet hyvin, ja samaisella esiintymisnumerolla Lordikin voitti vuonna 2006.

Mutta Saara Aallolla on vastassaan monta kovaa kilpailijaa ja kirkasta ennakkosuosikkia. Takuuvarma ja tyylikäs Ruotsin Benjamin Ingrosso, jo kertaalleen voittanut Norjan Alexander Rybak ja monta muuta kovaa esitystä.

Saara Aallon semifinaali esityksen voit palauttaa mieleesi alapuolelta.

Tässä viisi tärppiä Saara Aallon Euroviisujen finaalin suosikeista ja mahdollisista yllättäjistä.

Israel – Netta: Toy

Israel – Netta: Toy // Kuva: Andres Putting

Israelin edustaja Netta Barzilai on ollut koko kevään ajan yksi suurimmista ennakkosuosikeista Toy-kappaleella. Kappaleen veikeät kotkotukset, puhdas outous ja jyystävä elektrokomppi ovat osoittautuneet todellisiksi korvamadoiksi.

Tiistai-iltana nähty esiintyminen kalpeni kuitenkin etukäteen hehkutuksia keränneelle kappaleen studioversiolle. Euroviisujen säännöt kieltävät instrumenttien käyttämisen, joten Netta ei voi loopata itse omia vokaalejaan, joten äänitehosteista vastaavat taustalaulajat.

Voi olla, että ennakkosuosio kääntyy vielä Toy-kappaletta vastaan eikä innostus kanna loppuun asti. Israel esiintyy finaalissa numerolla 22. Katso semifinaali esiintyminen tästä.

Kypros – Eleni Foureira: Fuego

Kypros – Eleni Foureira: Fuego // Kuva: Andres Putting

Eleni Foureiran tulikuuma Fuego-kappaleon noussut finaalin suosikiksi yleisön ja vedonlyöjien keskuudessa. Kyproksella on taskussaan kolme kovaa Euroviisu-valttia: taitava laulaja, näyttävä koreografia ja helposti sulatettava kappale, joka on yhtä aikaa tarttuva muttei liian erikoinen.

Kyproksen kappale esitetään finaalin toiseksi viimeisenä kappaleena, eli kilpailunumerolla 25. Kappale jää siis tuoreena mieleen ennen äänestyksen avautumista. Lisäksi Fuego erottuu tyyliltään sitä edeltävästä Irlannin kappaleesta ja seuraavasta Italiasta. Katso semifinaali esiintyminen tästä.

Viro – Elina Netšajeva: La Forza

Viro – Elina Netšajeva: La Forza // Kuva: Andres Putting

Viron edustajana on upeaääninen sopraano Elina Netšajeva kappaleella La Forza, jonka esitys tiistai-illan semifinaalissa oli suorastaan pysäyttävä. La Forzan pelkistetty show, jonka keskiössä on kappale ja laulajan vangitseva tulkinta erottuu finalistijoukosta edukseen.

Vaikka Elina Netšajeva esiintyy jo finaalin alkupuolella 6. esityksenä, hänellä on muita etuja äänestystä ajatellen. Tänä vuonna finaalissa on monta vahvaa ennakkosuosikkia, joka operoivat hyvin samankaltaisilla tonteilla.

Suomen Saara Aalto, Israelin Netta ja Kyproksen Elenia Foureira edustavat saattavat ajautua syömään toistensa äänisaaliita samankaltaisilla fiilistä nostattavilla diivamaisilla pop-tykityksillään.

Samoin Norjan Alexander Rybakin, Ruotsin Benjamin Ingrosson ja Tšekin Mikolas Josefin huolettomat ja söpöllä solistilla varustetu pop-rallattelut saattavat kilpailla toistensa kanssa samoista äänistä.

Viro saattaa hyvinkin nousta todelliseksi mustaksi hevoseksi vielä tässä kisassa. Katso semifinaali esiintyminen tästä.

Tanska – Rasmussen: Higher Ground

Tanska – Rasmussen: Higher Ground // Kuva: Andres Putting

Finaalissa nähdään hieno kontrasti, kun Tšekin Mikolas Josef koulupoikashow’n jälkeen lavan valtaavat tanskalaiset viikingit, joiden nokkamies on kuin suoraan Game of Thrones -sarjasta temmattu Jared Leton kaksoisolento.

Mahtipontinen Higher Ground pohjaa löyhästi Magnus Erlendsson -nimisestä viikingistä kertovaan legendaan. Esityksessä on ihailtavaa yksinkertaisuutta, kun miesjoukko seisoo jämerästi asennossa laulamassa miekkataisteluista ja välillä marssien paikallaan kuin noustakseen maihin Portugaliin.

Higher Groundissa on sympaattista ja juustoista Disney-estetiikkaa, joka toisaalta vie mielikuvat johonkin päänsisäiseen fantasiamaailmaan, jossa viikingit seikkailevat.

Vaikka Tanskan esitys tuskin kantaa voittoon asti, on sillä vahva sauma päästä kärkikahinoihin. Higher Ground kuullaan finaalin 15. kappaleena. Katso semifinaali esiintyminen tästä.

Italia – Ermal Meta e Fabrizio Moro: Non Mi Avete Fatto Niente

Italia – Ermal Meta e Fabrizio Moro: Non Mi Avete Fatto Niente // Kuva: Andres Putting

Italia on suoraan Euroviisujen finaalissa, sillä maa on yksi suurimmista rahoittajista. Kappale on viimepäivinä noussut vedonlyöjien tilastoissa, mutta esityksen tekeminen semifinaaleissa tutuksi yleisölle olisi varmasti auttanut.

Dueton äänet sulautuvat toisiinsa ja laulusta välittyy kappaleen vahva tunnelataus. Sopivan suoravetoinen ja kaunis sävellys kasvaa tehokkaasti. Kappaleen draamankaari kulkee näyttävästi raivosta ja epätoivosta kohti valoisampaa lopetusta.

Tänä vuonna Italia kuitenkin luottaa kappaleen vahvaan sanomaan ja monen muun kilpailijan tavoin omaan kieleensä. Kappaleen lyriikoissa käsitellään viime vuosina tapahtuneita terroristi-iskuja Euroopassa ja Lähi-Idässä.

“Et ole tehnyt minulle mitään, et ole vienyt minulta mitään, tämä on elämäni ja se jatkuu edelleen”, kappaleen kertosäkeessä lauletaan.

Italia esiintyy illan viimeisenä, eli 26. esityksenä. Katso semifinaali esiintyminen tästä.

Euroviisujen finaali on lauantaina 12. päivä. Viisulähetyksiä voit seurata Yle 2 -kanavalla ja areenassa. Lisätietoja Euroviisuista löytyy Euroviisut 2018 -sivulta.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.