Hyppää pääsisältöön

Onko poliittinen korrektius ongelma kustantamoissa ja tuotantoyhtiöissä?

Antti Kasper ja Miia Haavisto
Antti Kasper ja Miia Haavisto Kuva: Yle/Heidi Gabrielsson KulttuuriCocktail

Otavan kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasperin ja elokuvatuottaja Miia Haaviston viesti on selvä: heidän mielestään poliittisen korrektiuden vaatimukset eivät ole menneet liian pitkälle, eikä taiteilijoita vaivaa liika varovaisuus.

Kahden viikon takaisessa KulttuuriCocktailissa vieraillut kirjailija Joonas Konstig antoi ymmärtää muuta. Hän sanoi osapuilleen näin: "En uskaltaisi laittaa enää kirjoihini maahanmuuttaja- tai naishahmoja, ainakaan negatiivisessa valossa kuvattuna."

Konstigin heitto herätti kysymyksiä: kokevatko myös muut kirjailijat näin? Miten kirjakustantamoissa ja elokuvatuotantoyhtiöissä työskentelevät näkevät poliittisen korrektiuden vaatimukset? Miten kustantaja toimii, jos käsikirjoituksessa on liian epäkorrekteja kohtia tai hahmoja?

KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä vierailleet Kasper ja Haavisto sanoivat, että kirjailijat ja käsikirjoittajat ovat aiempaa tietoisempia poliittisen korrektiuden kysymyksistä. Tämä ei heidän kokemuksensa mukaan kuitenkaan tarkoita, että tekijöistä olisi tullut varovaisempia.

Kasper ja Haavisto kertoivat lähetyksessä esimerkkejä tapauksista, joissa he ovat joutuneet käymään tekijöiden kanssa poliittiseen korrektiuteen tai kulttuuriseen omimiseen liittyviä keskusteluja.

Kasper mainitsi kiinnostavan tapauksen Hannu Väisäsen tekeillä olevasta omaelämäkerrallisesta teoksesta. Sen eräässä kohdassa joukko afrikkalaistaustaisia miehiä sieppaa päähenkilön ja sitoo tämän tuoliin.

Väisänen oli halunnut pohtia kustantajan kanssa, onko ongelma, jos sieppaajien sanotaan olevan afrikkalaistaustaisia. Keskusteluiden jälkeen lopputulos oli se, ettei ongelmaa nähty, joten kohtaus jäi kirjaan sellaisenaan. Teos ilmestyy ensi syksynä.

Kasperin esimerkki kertoo hyvin siitä, että tekijät haluavat olla aiempaa valveutuneempia taiteellisten valintojensa suhteen. Veikkaan, ettei 1990-luvun kustannusmaailmassa olisi käyty keskustelua siitä, voiko afrikkalaistaustaisten joukko olla kaunokirjallisessa teoksessa sieppaajina. Tietenkin voi, mitäpä tuhlaamaan kallisarvoista aikaa yhdentekevään keskusteluun, on saatettu ajatella tuolloin.

Miia Haavisto kertoi puolestaan, miten hän joutui hankalaan välikäteen Tuntematon sotilas -elokuvan tuottajana. Elokuvan kuvauksiin etsittiin lehti-ilmoituksella venäläisen näköisiä sotilaita. Mediassa kiinnostuttiin tietämään, mitä tekijät tarkoittivat "venäläisen näköisillä" sotilailla.

Haavisto myönsi KulttuuriCocktailin lähetyksessä, että ilmoituksen muotoilu oli huono, eikä hän osannut kertoa, mitä venäläisen näköisellä tarkoitetaan.

Mihin suuntaan poliittisen korrektiuden keskustelu menee Suomessa? Entä teot? Voisiko joku vaatia Yleä poistamaan Elävästä arkistosta Studio Julmahuvin Practical English, Abu tai Pää kylmänä, Nanook -sketsit, koska niissä pilaillaan intialaisten ja eskimoiden kustannuksella? Riittäisikö selitykseksi se, että kyseessä on huumorisarja 20 vuoden takaa?

Britanniassa internetkoomikko Mark Meechan eli Count Dankula sai taannoin tuomion Britannian uuden vihapuhelainsäädännön perusteella hänen opetettuaan koiran tekemään Hitler-tervehdyksen ja ladattuaan sen nettiin. Vitsin konteksti oli, että Meechan halusi saada tyttöystävänsä koiran, jota tämä piti maailman suloisimpana, tekemään mahdollisimman vastenmielisen asian. Meechania ei auttanut oikeudessa se, että kyseessä oli vitsi.

Miten vastaava tapaus olisi käsitelty Suomessa? Entä saisiko Suomessa vitsailla holokaustin kiistämisellä? Toisaalta, mitäpä sellaisella asialla vitsailemaan, jota ei ole oikeasti tapahtunut.

EDIT kello 16:11:00: Toisin kuin kirjoituksessa väitetään, holokausti on tapahtunut.

EDIT kello 16:12:00: Holokaustin kiistämistä käsittelevä loppukevennys pidetään, koska meillä on sananvapaus.

EDIT kello 16:12:40: Pidetään kriisipalaveri maanantai-iltapäivänä toimituksen kesken. T. Tuottaja

EDIT kello 16:13:00: Äskeinen pääsi vahingossa tuohon, mutta jätämme sen avoimuuden nimissä siihen.

EDIT kello 16:14:00: Tämä oli vitsi!

Keskustele