Hyppää pääsisältöön

Revittelyä, riemua ja riimejä: Euroviisujen kääntäjä Kalle Niemi viihdyttää myös itseään huvittavilla käännöksillä

Kuvassa on kääntäjä Kalle Niemi.
Kuvassa on kääntäjä Kalle Niemi. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu Euroviisut,kääntäminen,Kalle Niemi

Kääntäjä Kalle Niemi on sanoittanut euroviisuja suomeksi jo 90-luvulta saakka ja ajoittaa tekstitykset suoriin lähetyksiin reaaliaikaisesti. Huumori on Niemen mukaan tärkeää. 43 viisun aikana tulisi tylsää, jos tekstityksiin ei mahtuisi riemun hetkiä.

Millaisissa tunnelmissa kääntäjä viettää viisuviikkoa?

Vähäunisissa ja kiireisissä, on pitkiä päiviä ja valvomista, mutta muuten hyvissä fiiliksissä. Huomenna 26 biisin sanat pitää vääntää lähetykseen. Suorat on tietty aina vähän stressaavia.

Miten ja missä seuraat itse Euroviisujen finaalia?

Pasilassa Ylen Lähetyskeskuksen 3. kerroksessa, itsekseni. Siellä olen ollut jo yli 25 vuotta ja painan tekstit ulos suoraan lähetykseen. Niitä ei voi ajastaa, kun ei tiedä mitä suorassa lähetyksessä tapahtuu. Lähetyksen valvoja tulee välillä kysymään onko kaikki kunnossa.

Suomennokset herättävät aina ihastusta, huvitusta ja ehkä hämmennystäkin. Minkälaista palautetta olet saanut tänä vuonna?

Olen tehnyt tätä niin kauan, että kollegat eivät enää välitä. Muuten palaute on aika positiivista ja yllättäviä kehujakin tulee. Itse ihmettelen, että sanoitukset eivät ole enemmän pääroolissa. Tänä vuonna on pari biisiä, joissa on sanomaa, mutta enimmäkseen se on sellaista sanahelinää ja hömppölömppöä.

Mikä on parasta tai mistä suomennoksesta olet erityisen ylpeä?

Palkitsevinta on silloin, kun sanoitukset soljuu ohjelmaan. Tulee fiilis, että hei mähän oon viisuissa jotenkin mukana! Tänä vuonna tuli pari biisiä, Israelin ja San Marinon, joissa sai vähän revitellä, ja Hollannin kantri-biisi, jossa sai käyttää sanansäilää. Ja sitten on kieltämättää tekstejä, joissa ei ole päätä eikä häntää, riimejä vaan kasattu, sana sinne, sana tonne -periaatteella.

Tekstitykset palvelevat yleisöä varsinkin, jos laulukieli on jokin muu kuin englanti. Kuinka tärkeää on, että käännöksessä on myös huumoria?

Mä viihdytän itseäni: kun on 43 biisiä, niin olisi aika tylsää, jos ei ole riemunhetkiä, omaksi iloksi. Euroviisut jakaa hyvin paljon mielipiteitä ja täytyy muistaa että viisuilla on omat faninsa ja ne jotka katsoo vaan miten Saara Aalto pärjää.

Kappaleet ovat jo ennalta käännetty ja tekstitykset ajetaan livetilanteessa kohdalleen. Onko tekstitysten oikea-aikainen ajoittaminen haastavaa?

Tarkkana pitää olla, teen vain omaa juttua enkä valitettavasti pysty nauttimaan siitä hienosta tilaisuudesta.

Suomentaminen vaatii myös riimittelytaitoa. Onko itselläsi musiikillista taustaa?

Olen koko elämäni kuunnellut musiikkia ja lukenut siitä, mutta en soita mitään. Eivät nämä tv-tekstit olekaan tarkoitettu mihinkään karaoke-käyttöön. Omat faninsa noilla tekstityksillä kuitenkin on. Ihmisillä on niin perverssejä harrastuksia, että jotkut harrastavat euroviisu-tekstityksiä ja muistelevat niitä vuosien takaa.

Olet kääntänyt viisuja jo 90-luvun alusta lähtien. Mikä on ikimuistoisin kääntämäsi kappale?

Vaikea kysymys. Yleensä viisujen jälkeen yritän unohtaa esitykset totaalisesti, koska renkutukset jäävät soimaan päähän, kun niitä kuuntelee koko viikon. Suosikki viisu kautta aikain on Ruotsin vuoden 2012 edustajan Loreenin biisi Euforia.

Fanitatko itse viisuja? Onko sinulla lempparia tältä vuodelta?

Tänä vuonna tykkäsin Moldovasta, joka pääsi torstain semifinaalissa jatkoon. En hirveesti rakastanut tuota Israelia, joka on voittajasuosikki. Se oli tosin kiva vääntää tekstinä.

Olet tutustunut viisulyriikan sielunmaisemaan jo kolmen vuosikymmenen ajan. Mistä aineksista tyypillinen euroviisun perikuva on tehty?

Itä-Euroopan maat laulavat ihan perinteisiä balladeja, kun taas Länsi-Euroopan maat pyrkivät olemaan mahdollisimman melodisia ja iskeviä. Saara Aallon Monsters on aika euroviisubiisi.

Mitä luulet, kuinka Saaran ja Suomen käy finaalissa?

Monsters on kunnianhimoinen biisi, mutta ikävä kyllä voittajaksi siitä ei ole. Veikkaan, että vahvoilla ovat Israel, Itävalta, Norja ja Ruotsi.