Hyppää pääsisältöön

Saara Aallon euroviisushow on maailmantähtien ja suomalaishuippujen taidonnäyte

Saara Aalto lavalla tanssijoiden syliin heittäytyneenä.
Saara Aalto lavalla tanssijoiden syliin heittäytyneenä. Kuva: Andres Putting Saara Aalto,Euroviisut,Euroviisut 2018

Monsters on monella tapaa Suomen suurin satsaus viisuihin ikinä. Historian kookkain lavaste on tehty puoliksi Ylen lavastamossa Pasilassa, puoliksi Lissabonissa.

Brian Friedman on suunnitellut Monstersin yleisilmeen ja sitä ovat lähteneet Suomessa hänen näkemyksen mukaan ja sitä muokaten tekemään lavastesuunnittelija Sanna-Mari Pirkola ja lavastemestari Harri Nyman.

– Ajatus peilistä tuli Brian Friedmanilta ja minä sain idean timantista. Peili kuvaa Saaran särkynyttä ja hajonnutta puolta ja timantti taas vahvistumista ja eheytymistä. Näistä osasista käytiin pitkä sähköpostikeskustelu ja näihin osiin päädyttiin, kertoo lavastesuunnittelija Sanna-Mari Pirkola.

Timantti ja siihen liittyvät osa kuten led-valoviritykset ovat Sanna-Marin suunnittelemat. Suomesta Lissaboniin matkustanut Monsters-show’n alussa nähtävä särkynyt peili, jossa Saara kääntyy ylösalaisin, on lavastemestari Harri Nymanin toteuttama ja pyöritystekniikan toteutti Timo Mäntylä yhdessä Pasi Laitisen kanssa. Koko peililavaste on tehty Saara Aallon mittojen mukaan.

LavastehahmotelmaSaara Aalto "timantin" luona.
Sanna-Mari Pirkolan suunnittelupiirrustuksia ja valmis lavaste Saaran Euroviisushow'ssa. Kuva: Yle, Andres Putting

Harri Nyman on ollut UMK:ssa mukana 4 kautta.

– Tämä on kyllä suurin projekti, mitä ollaan tähän mennessä tehty. Aiemmin ei olla rakennettu näin isoja lavasteita.

Lissabonin areenan takahuoneessa peililavaste sai heti lempinimen Suomen veitsenheittolavaste.

Harri Nyman testailee peililavastetta.
Harri Nyman testailee peililavastetta ennen kuljetusta Lissaboniin. Harri Nyman testailee peililavastetta. Kuva: Yle Euroviisut,Euroviisut 2018,Harri Nyman

Timantti eli lavasteen toinen puoli on valmistettu Lissabonissa Sanna-Mari Pirkolan Suomesta lähettämien piirustusten mukaisesti.

Suomalaiset ja lissabonilaiset lavastepalaset saatiin yhdistettyä ensimmäistä kertaa toisiinsa lavatreeneissä. Osat eivät menneet saumattomasti yhteen ja Saara jäi hetkeksi roikkumaan ylösalaisin. Vika saatiin onneksi seuraaviin harjoituksiin korjattua.

Tummasta pelimaailmasta iloiseen valosirkukseen

Monstersissa valoilla on myös iso rooli. Alun tummasta peilimaailmasta siirrytään eheään ja iloiseen valosirkukseen. Valosuunnittelun ovat tehneet Bright Finlandin Mikko Linnavuori ja Eero Helle.

Mikko Linnavuori ja Eero Helle ovat työskennelleet yhdessä läpi 2000-luvun. He tekevät Suomen johtavien konserttien, tv-ohjelmien ja yritystapahtumien visuaalista suunnittelua ja sisällöntuotantoa. Heidän töitään UMK:n ohella ovat olleet mm. Cheekin stadion-konsertit, Suomi 100-juhlavuoden avajaiset, Elastisen, Kaija Koon sekä Saara Aallon areenakonsertit, Nightwishin maailmankiertue ja useat Elämä Lapselle -tv-konsertit.

Lavakoreografian on suunnitellut kanadalainen Lukas McFarlane, joka on kansainvälisesti tunnettu koregrafi. Hän on tehnyt aiemmin koreografeja mm. USAn, Kanadan, Portugalin ja Puolan Tanssi, jos osaat -ohjelmiin. Hän työskenteli yhteistyössä Brian Friedmanin kanssa X-Factorissa silloin, kun Saara Aalto tuli toiseksi.

"Suomessa ei ole tarpeeksi laulajia, jotka osaavat tanssia" - Saara Aalto

Saaran taustalaulajilla on aika kovat vaatimukset. Pitää osata laulaa hyvin, tanssia ja liikkua lavalla. Saara Aalto järjesti koelaulutilaisuuden, jotta hän saisi kaksi hyvää taustalaulajaa.

– Aikamoisten etsintöjen jälkeen löytyikin kaksi, jotka täyttivät ne kriteerit, joita tarvittiin. Toinen heistä, Heli Lyytikäinen, oli juuri muuttanut Kuopiosta Helsinkiin. Ilman koelaulutilaisuutta emme olisi koskaan löytäneet Heliä, Saara Aalto kertoo.

Tuuli Ikonen on laulajana jo konkari. Hän on ollut UMK:ssa ja viisuissa taustalaulajana mukana. Koelaulutilanteessa Saaralle kuitenkin selvisi vasta, että Tuuli osaa liikkua hyvin. Tuuli kuuluu Ikosen musiikkiperheen, josta ehkä tunnetuin on hänen veljensä Osmo Ikonen.

Saara Aallon taustalaulajat Euroviisuissa, Tuuli Ikonen ja Heli Lyytikäinen.
Taustalaulajat Tuuli Ikonen ja Heli Lyytikäinen bäkkärillä. Saara Aallon taustalaulajat Euroviisuissa, Tuuli Ikonen ja Heli Lyytikäinen. Kuva: Heli Vartianen/Yle Euroviisut,Euroviisut 2018,tuuli ikonen

– Oli mahtava löytää matalaääninen Tuuli ja korkeaääninen Heli, jotka hienosti täydentävät toisiaan, Saara jatkaa.

Taustatanssijoita piti olla alunperin kolme, mutta yksi tanssijoista joutui perumaan, siksi tanssijoita on kaksi. Lavalla nähdään sveitsiläinen tanssija ja malli Yves Cueni sekä englantilainen tanssija ja malli Kane Horn. Molemmat ovat Saaralle tuttuja X-Factor UK:sta.

Kolmas tanssija korvattiin laulajalla. Alunperin Monstersiin kuului enkelikuoro, mutta Euroviisujen säännöissä on kohta, jossa määrätään, että enintään kuusi henkilöä saa olla lavalla samaan aikaan.

– Halusimme vähän lisää lauluvoimaa esitykseen eikä sopivan tyypin löytäminen ole ihan helppoa. Merille tuli onneksi mieleen Teemu! (Meri on Saaran nykyinen puoliso Meri Sopanen ja Teemu Roivainen on Saaran ex-poikaystävä.) On hienoa, kun on semmoinen ihminen mukana, kenen kanssa olen laulanut ennenkin ja joka on ollut joka kerta mukana, kun olen osallistunut UMK:hon.

Teemu paitsi laulaa taustoja, myös pyörittää lavasteen sisällä koneistoa.

Turvallisuus ja näyttävyys on yhdistettävä

Saaran puku on tehty näyttäväksi, mutta sen pitää olla myös turvallinen, koska hän pyörii peilissä kiinnitettynä pää alaspäin. Puvun ovat suunnitelleet stylisti Vesa Silver ja Ylen puvustaja Elina Lario ja puku on toteutettu Ylen puvustossa. Pukuun ja saappaisiin on kiinnitetty yli 10 000 Swarovskin kristallia.

– Koko asun kruunaa Eero Hintsasen suunnittelema koru, joka on tehty kevennetystä hopeasta ja siinä on valtava Swarovskin kristalli, pukusuunnitelija Elina Lario kertoo.

Saara Aalto soudcheckissä.
Saara Aalto soundchekissä. Eero Hintsasen suunnittelema koru näkyy kuvassa hyvin. Saara Aalto soudcheckissä. Kuva: Yle Saara Aalto
Saara Aalto kokeilee esiintymisvyötään.
Saara Aalto sovittaa esiintymisvyötään. Saara Aalto kokeilee esiintymisvyötään. Kuva: Yle Saara Aalto,Oona Kauste,meri sopanen
Saara Aalto ja tanssijat.
Sitten pitääkin harjoitella, miten tanssijat saavat vyön irrotettua Saarasta. Saara Aalto ja tanssijat. Kuva: Yle Saara Aalto

Puvun vyön kiinnitys on Ylen tehostemestarin Esko Kareksen suunnittelema. Sen avulla Saara pysyy pyörivässä laitteessa kiinni ja puvusto koristeli vyön sellaiseksi, että se sopii asuun.

Esko Kareksen suunnittelemia ja tekemiä ovat myös “käsipyrot”, jotka ammutaan, kun Saara kiipeää portaita ylös.

– Muu pyrotekniikka ja efektit on tehty paikan päällä eli alun Low smoke- ja lopun Waterfall-efektit, jossa katosta sataa kipinöitä, tuottaja Anssi Autio kertoo.

Nykyisessä maskissa Saara Aalto halusi säilyttää jo Monsters-videolla nähdyt monsters-viivat, jotka kulkevat silmistä hiuksiin saakka.

– Muutoin maskin määrittää paljolti muu asustus eli käytämme paljon mustaa ja hopeaa, kertoo Ylen maskeeraaja Oona Kauste.

Se että Saara pyörii ympäri peililavasteessa määrittää myös, minkälaisen kampauksen voi tehdä.

– Sen takia hiukset pitää olla kiinni ja korkea ponnari oli Saaralle luonteva. Yksinään se tuntui kuitenkin liian maltilliselta ja siksi sen päällä on irokeesi-tyyppinen letti.

Maskeeraaja Oona Kauste laittaa Saaraa valmiiksi harjoituksiin.
Oona Kauste on paitsi supermaskeeraaja myös suomalainen curlingpelaaja, joka edusti Suomea Pyeongchangin talviolympialaisissa. Maskeeraaja Oona Kauste laittaa Saaraa valmiiksi harjoituksiin. Kuva: Yle Oona Kauste,Saara Aalto

Esityksen kameraohjauksen on suunnitellut Juha-Matti Valtonen, joka on ohjannut mm. Idolsia ja UMK:n televisioinnit vuodesta 2015 lähtien, Tähdet, tähdet -ohjelmaa ja Elämä lapselle -konsertit.

Koko projektin on vetänyt Ylen tuottaja Anssi Autio, joka tekee UMK:ta ja Euroviisuja nyt seitsemättä vuotta.

– Ison shown tekeminen Euroviisuissa on joukkuepeliä ja parhaat pelaajat muistetaan. Olen äärimmäisen iloinen meidän joukkueen kokoonpanosta ja Ylen panostuksesta shown tuotantoon tänä vuonna. Meillä on hyvin fokusoitunut yhteinen päämäärä. Uskon, että suunnittelijat saavat työtarjouksia muilta osallistujamailta, kun maine kantautuu menestyksen myötä eteenpäin, hän toteaa.

Saara tanssijoiden ja taustalauljien kanssa.
Saaran vasemmalla puolella on Yves Cane ja oikealla Teemu Roivanen ja Kane Horn. Edustalla irvistävät taustalaulajat Tuuli Ikonen ja Heli Lyytikäinen. Saara tanssijoiden ja taustalauljien kanssa. Kuva: Heli Vartianen/Yle Saara Aalto,Euroviisut,Euroviisut 2018

Näin seuraat finaalilähetystä Ylen kanavilta 12.5.

Euroviisujen finaali näkyy ja kuuluu TV:ssä, radiossa ja verkossa - sekä suomeksi että ruotsiksi. Voit valita mieleisesi seuraavista vaihtoehdoista:

Yle TV2: Suomeksi Mikko Silvennoinen, ruotsiksi Eva Frantz ja Johan Lindroos. Vaihtoehtoisesti myös ilman selostusta.
Yle Areena: Suomeksi Mikko Silvennoinen, ruotsiksi Eva Frantz ja Johan Lindroos.
Yle Radio Suomi: Suomeksi Anna Keränen.
Yle X3M: Ruotsiksi Eva Frantz ja Johan Lindroos.

Mikäli haluat kuulla TV:stäsi suomenkielisen selostuksen, valitse äänivalikosta selostuskieleksi suomi. Ruotsinkielisen selostuksen kuulet valitsemalla äänivalikosta ruotsin. Valitsemalla valikosta kieleksi englannin saat kuuluviin kansainvälisen äänen ilman selostusta. Mikäli haluat suomenkielisen tekstityksen, valitse vastaanottimesi tekstitysvalikosta tekstityskieleksi suomi. Valitsemalla tekstitysvalikosta “tekstitys pois” voit nauttia lähetyksestä kokonaan ilman tekstitystä.

Jos katsot kuvallista lähetystä Yle Areenan kautta, voit halutessasi kelata suoraa lähetystä myös taaksepäin. Ominaisuus on käytettävissä useimmissa selaimissa.