Hyppää pääsisältöön

Suvi Valli ryhtyi runoilijaksi, koska juoksulenkeillä oli tylsää

Runoilija Suvi Valli
Runoilija Suvi Valli Kuva: Otava/Jorma Marstio Suvi Valli (Kirjailija),Tanssiva karhu

Juokseminen pakotti Suvi Vallin kirjoittamaan runoteoksen. Säkeet vain tulivat mieleen, kun yksitoikkoinen rytmi ohjasi kokemaan maailmaa liikkeen kautta. Nimenomaan liike, kulkeminen ja matkanteko inspiroivat runoilijaa, joka liputtaa kävelevän elämäntavan puolesta.

Jalat kiinnostavat runoilija Suvi Vallia. Siksi hänen kolmas runoteoksensa Spiraali onkin kuvitettu erilaisilla jaloilla.

Kirjassa on pienen lapsen jalkoja, koiran jalkoja, miehen jalkoja ja korkokengällisiä jalkoja. Ne myös heräävät eloon ja liikkeeseen, kun lukija plärää kirjan sivuja. Kyse on flip book -tekniikasta.

Jalkaisin syntyi Vallin esikoisteoskin. Hän asui Saksassa ja juoksi siellä paljon. Kun pinkominen kävi yksitoikkoiseksi, hän alkoi hahmotella runonsäkeitä päässään. Syntyi Ohijuoksija.

– Ajattelen ja tarkastelen asioita parhaiten juuri liikkeessä, Valli kertoo.

Liike leimaa sekä Vallin elämää että tuotantoa. Kävely ja juokseminen ovat liikettä, samoin kuin Saksassa asuminen on ollut kansainvälistä liikkuvuutta.

– Saksassa olin vieras ja Suomesta erilläni. Kirjoitin vapautuneesti, sen kummemmin miettimättä lukijoita tai edes kirjan julkaisemista, Valli kertoo.

Voi siis sanoa, että ilman liikettä Saksaan ei olisi Suvi Vallin runoja. Suomessa hänellä olisi ollut korkeampi kynnys julkaista. Hän ei olisi rohjennut.

Tärkeintä ovat matkanteko ja ilmestykset matkan varrella

Liike on keskeinen ilmiö myös Vallin Spiraali-teoksessa. Siinä taivalletaan monella tavalla: jalan ja liikennevälineillä – ja koirana hajujen perässä. Siinä seurataan rekkamiehen ruoansulatusta eli ruoan kulkemista elimistössä.

Niin ikään muuttoliike ja pakolaisuus ovat Spiraalissa tiuhaan esillä. Valli kertookin, että keskeinen kimmoke kirjalle ja sen jalkojen ja liikkeen teemalle olivat oman aikamme kulkijat, uskomattomia matkoja tekevät turvapaikanhakijat.

– Spiraalia voi pitää eräänlaisena matkakirjana. Siinä ei kuitenkaan ole polttopisteessä matkakohde, vaan tärkeintä ovat matkanteko ja ilmestykset matkan varrella, Valli sanoo.

Jaloista pitävänä runoilijana Valli arvostaa ennen kaikkea kävelemistä. Siksi hän puhuu apostolinkyydin puolesta.

– Ihminen on vapaa nimenomaan jalkojensa varassa, niin kuin saksalainen kirjailija Johann Gottfried Seume ajatteli, Valli sanoo.

Todellakin: omilla jaloillaan voi itse valita suuntansa, toisin kuin härkävankkurissa tai linja-autossa.

– Nykyään ihminen joutuu kuitenkin kulkemaan luottamuksen varassa. Lentokoneessa me annamme henkemme toisten käsiin. Ja yksityisautoilu sitoo meidät polttoaineisiin, Valli sanoo.

Runoutta voisi syntyä vaikka kuntosalilla

Tällä hetkellä Valli ei kirjoita runoja. Sen sijaan hän kirjoittaa esseitä työnimellä "Asentoja". Jälleen on siis kyse liikkeestä.

Yksi työn alla olevista esseistä jäljittelee Volter Kilven yksityskohtaista ja verkkaista kieltä. Seikkaperäisyys ei kuitenkaan kohdistu Kilven tavoin laivoihin ja merenkäyntiin, vaan hauiksiin ja painonnostoon. Valli ei torppaakaan ajatusta, että runoutta voisi syntyä vaikka kuntosalilla. Kaikenlainen liike kiinnostaa häntä.

Lisäksi Vallilta tulee julki Johann Gottfried Seume -suomennos. Kyse on Seumen matkakirjasta Mein Sommer in Jahr 1805, jossa Seume kertoo matkastaan Saksasta Suomeen. Kirjailija taivalsi noin 900 kilometriä kävellen.

1700- ja 1800-luvulla elänyt Seume on jäänyt Suomessa varsin tuntemattomaksi kirjailijaksi. Vallille Seume on kuitenkin ollut tärkeä taustavaikuttaja jo pitkään. Siksi Valli viittaakin usein myös runoissaan Seumeen, liikkumavapauden tienraivaajaan ja kävelevän elämäntavan esikuvaan.

Suvi Valli, s. 1977

Teokset

Spiraali, 2017
Elämä: kertoja, 2014
Ohijuoksija, 2011

Palkinnot ja ehdokkuudet

Tanssiva karhu-palkintoehdokas 2011
Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas 2011
J. H. Erkon kirjallisuuspalkinto 2007

Suvi Vallin runoteos Spiraali on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi vuonna 2018.

Tanssiva karhu on Ylen vuodesta 1994 lähtien runoteokselle jakama palkinto. Palkintosumma on 4 000 euroa.

Tanssivan karhun raati perustelee teoksen ehdokkuuden näin:

Suvi Valli liikuttaa Spiraalissa erilaisia olevaisia pitkin maan pintaa. Lauseet ovat askeleita. Matkaa taitetaan rivi riviltä, mutta eteneekö se? Vallille liike on neuvottelemista. Hän ei harpo vaan tutkii niin tarkasti sanoihin kertyneitä merkityksien kerrostumia, että lukija pysähtyy mielellään havaintojen äärelle. Seuraavalla rivillä odottaa usein yllättävä kiepsahdus, hyppy tai täyskäännös. Sivujen yläreunassa on kuvituksena jalkoja, jotka vihjaavat, kenen kengissä tai tassuissa nyt runossa matkaa tehdään. Vaikka Vallilla on kieleen tutkijan täsmällinen ote, hän on runojensa hahmoja kohtaan armollinen. Kulkemiseen kuuluu huojumista, lipsumista, kehälle kiertymistä. Se on inhimillistä toimintaa.

Kommentit
 • Miten Minna Canth ehti?

  Mikä mahdollisti Minna Canthin valtavan elämäntyön?

  Palvelijoiden ja kauppa-apulaisten saatavilla olevan ja edullisen työpanoksen ansiosta Minna Canthilla oli mahdollisuus kirjoittaa tasa-arvoa edistäviä artikkeleita ja näytelmiä.

 • Avaruusromua: Palmut, hiekkaranta ja tähtikirkas yö

  Mitä on eksotiikka musiikissa?

  Mitä on eksotiikka? Mitä on eksotiikka musiikissa? 1950-luvulla se oli viihdyttäviä viuluja, intensiivistä tunnelmaa, villejä rytmejä ja salaperäisiä ääniä. Tuolloin levyillä soivat tunnelmat eksoottisilta kaukomailta: Aasiasta, Havaijilta, Amazonilta, Andeilta ja Afrikasta. Mutta musiikki ei ollut mitään kansanmusiikkia tai etnoa, vaan aitoa eskapistista viihdettä. Se oli eksoottista fantasiaa. Se oli epäaitoa muka-musiikkia. Se oli musiikillista kolonialismia. Mutta hyvin viihdyttävää, ja nykyään kuunneltuna mitä viehättävintä kitschiä ja campia. Ja eksotiikka viehättää yhä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Ne oli suunniteltu muuttuvaan maailmaan

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi.

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi. Niiden ei ollut tarkoitus olla ikuisia, vaan niiden rooli oli väistyä, kun tilalle tulisi jotakin uudempaa ja ehkä parempaa. Ne ovat värikkäitä ja sulavasti muotoiltuja tuoleja 1960-luvun alusta. Punainen, keltainen ja sininen. Edessä matala pöytä. Värikkäiden huonekalujen yläpuolella kuvassa lukee suurilla valkoisilla kirjaimilla: Optimistic Modernism. Optimistista modernismia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Asterix opettaa latinaa

  Asterix-kirjoja lukemalla voi suorastaan sivistyä.

  Asterix seikkailee -sarjakuvat perustuvat löyhästi Julius Caesarin jo ennen ajanlaskua kirjoittamiin Gallian sota -teoksien tapahtumiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

 • Tanssiva karhu etsii vuoden 2019 runoteosta!

  Lähetä runoteoksesi raadin luettavaksi.

  Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Ensimmäinen palkittu teos oli Sirkka Turkan Sielun veli. Runous todella ansaitsee huomiota. Siksi Yle hoitaa kulttuuritehtäväänsä ja nostaa joka vuosi esiin joukon erityisen korkeatasoisia kotimaisia runoteoksia.

 • Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja ylisti runovuoden satoa

  Jukka Viikilän puhe Kajaanin Runoviikolla

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Jukka Viikilän puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2018. Mikä ylellisyys saada eteisen lattialle vuoden runous, kokoelma kerrallaan. Juuri minulle ojennettu pyrkimys kielellistää jotakin maailmasta, tai ehdotus kauneudeksi juuri tänään.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri