Toukouun 11. päivänä oopperalaulaja, nyt vänrikki Wäinö Sola kirjoittaa Viipurista iloisena kirjeen kotiin Helsinkiin. Hän on viimein saanut tietoja kotoa, mutta ei vielä ole aivan varma kuinka kaikki siellä on sujunut. #musiikinkevät1918
Oopperalaulaja Wäinö Solan sotataival Vaasasta Mäntyharjun, kuukauden mittaisen sotakonsertoinnin pohjoisessa ja Kannaksen kautta Viipuriin oli kääntymässä kohti loppuaan. Viimeisinä palvelusviikkoinaan hän oli vielä kirjurina eversti Ulrich von Colerin esikunnassa.
Kotiin 11. toukokuuta lähteneessä kirjeessä Sola vyörytti ikäväänsä kotiin ja ehdotti puolisolle Elli Solalle toimia hänen poispääsynsä edistämiseksi.
Huoli perheestä oli ollut kova, eikä Wäinö Sola vieläkään täysin tiennyt, mitä perheelle oli sisällissodan kuluessa tapahtunut.
Elli kulta!
Kiitos ensimmäisistä tiedoista mitä olen sieltä saanut.
Olen nyt täällä enkä luultavasti voi päästä ennen kuin parin viikon päästä. Olin toivonut pääseväni Prikaadin mukana Helsinkiin, mutta täytyikin jäädä tänne hoitamaan kanslian töitä, kun ei ole muita asettaa tähän minun virkaani.
Sain eilen everstiltä komennuksen ottaa itselleni upseerin olkalaput, tähdet kaulaani ja Wapaus-ristin merkin rintaani. Nyt olen siis upseeri ja vänrikki arvoltani.
Jos nyt heittäisin laulamisen ja rupeaisin sotahommiin. Lasken leikkiä, mutta nyt voisi hyvin alkaa. Meidän eversti on ollut hyvin suosiollinen minulle ja samaten kaikki muutkin upseerit, vaikka olenkin ollut vain vääpelin arvolla ja säätyrajoitus on sotaväessä hyvin ankara.
Mutta miten sinä olet tullut toimeen tällä aikaa? Sitä minä olen monasti ajatellut, mutta kun siitä tulee aina haikealle mielelle, olen hyvin pian karkottanut sen mielestäni. Ihmettelen sitä mistä sinä olet saanut ruokaa itsellenne, sillä huonoa sen saanti on ollut täälläkin.
Eiköhän teidän olisi parasta pyrkiä maalle niin pian kuin mahdollista. Kai siellä jotain saa. Minäkään en ole saanut mitään tietoa Ukilta, mutta toivon että kaikki on kunnossa.
Tärkeintä on että lapset ovat olleet terveinä, jos vähän nälkää näkeekin, niin ei se ole niin vaarallista, paremmalta kaikki maistaa sitten kun taas saa.
Minulla on hurja ikävä ipanoita ja teitä kaikkia siellä. Ajattelin ehdoittaa, että sinä viet lapset nyt heti maalle ja, jos Almakin lähtee sinne niin voisit jättää heidät sinne ja pistäytyä pariksi päiväksi tänne minun luokseni. Tee se niin olisin kovin iloinen. Tulisimme sitte yhdessä maalle.
Jos Ooppera oikein kovin tahtoisi minua sinne, niin menkää Fazerin [oopperajohtaja Edvard Fazer] kanssa yhdessä eversti von Colerin puheille, hän on hyvin mukava ja puhelias ja kun oikein panisitte hänet ahtaalle, niin pääsisin kyllä lähtemään.

Menkää kauniilla deputatsionilla oikein Operan puolesta, niin se vaikuttaa. Hän tulee asumaan junassa asemalla.
Täällä minä nyt istun, työtä korvia myöten, niin etten ole ennättänyt konserttia järjestämään, vielä vähemmän harjoittamaan.
Kultaseni: vaaran paikat ovat nyt ohitse. Kyllähän väliin oli kriitillistäkin, mutta nyt on kaikki valmista. Eihän sitä joutanut silloin ajattelemaan, mikä oli vaarallista, mikä ei, mukanahan täytyi olla. Eihän sitä tiedä milloin tie päättyy, sallittuhan on kaikki mikä tapahtuu, ei sitä voi välttää mikä eteen tulee, se tulee.
Nyt taas, terveisiä ipanoille ja itsellesi ja tule tänne minua tervehtimään.
Lähetän huomenna sinun nimellesi 2.000 markkaa niistä rahoista, joita olen laulanut tällä aikaa. Ennen kuin täältä lähden, niin aion antaa pari konserttia.
Hyvin olen voinut ja toivon, että koitatte sielläkin elää mahdollisimman keveällä mielellä.
Terveisiä kaikille tuttaville. Tuhannen suukkoa Pentille, Pirkolle, Sirkalle ja Jaakolle.
Teitä kaipaava
Wäinö
Seuraa tenori Wäinö Solan elämää sisällisodan 1918 kuukausina.
Lähteet
Kansallisarkisto. Wäinö Solan arkistot.
Sola, Wäinö: Wäinö Sola kertoo. WSOY. Porvoo 1951.
Linkit
Yle Elävä arkisto Wäinö Sola laulaa ja esiintyy televisiossa omassa jäähyväisnäytöksessään 1949.
Yle Teema, Sininen laulu Oopperalaulaja Wäinö Sola
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?
Museoviraston kuvat CC BY 4.0