Hyppää pääsisältöön

Moldova on idän ja lännen poliittinen pelinappula

Professori Valentina Teosa istuu työpöytänsä ääressä
Professori Valentina Teosa Professori Valentina Teosa istuu työpöytänsä ääressä Kuva: Tuukka Tuomasjukka professorit,Valentina Teosa

Itäeurooppalainen Moldova on maa, jossa valtionpäämiehillä on hyvin erilaiset näkemykset alueensa tulevaisuudesta.

Pääministeri Pavel Filip haluaa muuttaa maansa politiikan EU- myönteiseksi ja kirjata sen perustuslakiin. Venäjämielisyydestään tunnettu presidentti Igor Dodon sen sijaan on ehdottanut EU:n kanssa tehtyjen sopimusten hylkäämistä ja välien syventämistä Venäjän kanssa. Ensi marraskuussa pidettävien parlamenttivaalien keskeinen kiista on näiden yhteistyökumppanien väliltä valitseminen.

Moniääninen Eurooppa -sarjan haastattelema Moldovan valtionyliopiston kansainvälisen politiikan laitoksen professori Valentina Teosa huomauttaa, että Moldovalla ei ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Venäjä kuitenkin tukee Itä-Moldovassa sijaitsevaa, yksipuolisesti itsenäiseksi julistautunutta Transnistrian aluetta.

- Koska Moldova oli pitkään osa Neuvostoliittoa ja Venäjän taloutta, suhde maiden välillä on hyvin herkkä.

Kun Moldova solmi Euroopan Unionin kanssa lähentymissopimuksen vuonna 2014, niin Venäjä asetti useille maan tuotteille tuontikieltoja. Valentina Teosa uskoo, että neuvotteluissa joku unohti Venäjän intressit turvallisuuden ja geopolitiikan suhteen.

- EU aloitti nämä neuvottelut todella, todella nopeasti ja laittoi maan tekemään valinnan. Samalla se sulki Venäjän pois neuvotteluista. Me kärsimme siitä taloudellisesti ja poliittisesti.

Moldovan tilanteen ainutlaatuisuus piilee sen kaksikielisyydessä. 15 prosenttia väestöstä puhuu venäjää, mutta virallinen kieli maassa on romania. Moni moldovalainen on kouluttautunut venäjäksi ja kieli toimii yhteiskielenä maan eri vähemmistöjen välillä.

Moldovan yhteiskuntapolitiikan instituutin tekemän kyselyn perusteella 38 prosenttia väestöstä äänestäisi Euroopan Unioniin liittymisen puolesta. 32 prosenttia maan asukkaista olisi puolestaan antanut äänensä Euraasian unionille.

Professori Valentina Teosan mukaan kansa on jakautunut kahtia, niin historian tulkinnoissaan, kuin myös tulevaisuuden ja nykyisen kehityksen arvioimisessa.

-On poliittista radikalismia väittää, että Moldovan pitäisi valita näiden kahden väliltä. Kaikkien valtioiden ei tarvitse valita puoltaan.

Kuuntele professori Valentina Teosan koko haastattelu Moniääninen Eurooppa -sarjassa Yle Areenasta.

 • Toivo jazzia! Jättiläisaskeleet - 1950-luvun jazzin toiveilta la 31.8. Yle Radio 1:ssä

  Jazzin sävel on vapaan teemana on vuosi 1959.

  Jazzin sävel on vapaa -ohjelman teemana on vuosi 1959 ja sen poikkeuksellisen monet klassikkolevyt. Toivoa saa vuoden 1959 jazzklassikoiden lisäksi muita 1950-luvun lopun mullistavia ja mieleenpainuneita levytyksiä niin ulkomailta kuin kotimaastakin, niin instrumentaaleja kuin laulettuakin. Illan toimittavat kesän 2019 "Jättiläisaskeleet – jazzin ihmevuosi 1959" -sarjan teki

 • Millaisia kokemuksia sinulla on meditoinnista työpaikoilla? Kerro meille

  Onko mindfulnesia käytetty ongelmien ratkaisemiseksi?

  Millaisia kokemuksia sinulla on mindfulnessista työpaikoilla? Miten suhtaudut mindfulnessiin? Millaista hyötyä tai haittaa meditoinnista on ollut sinulle? Onko mindfulnesia käytetty työpaikallasi laastarina ongelmien ratkaisemiseksi? Millaisia ajatuksia henkinen kasvu työpaikalla herättää sinussa?

 • Jumalanpalvelukset syyskuussa

  Jumalanpalvelukset syyskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset syyskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Oletko erityisherkkä tai herkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Miten sen koet?

  Oletko erityisherkkä? Kerro kokemuksistasi.

  Milloin huomasit herkkyytesi ja miten se on vaikuttanut elämääsi? Miten suhtaudut herkkyyteesi? Oletko kertonut piirteestäsi muille vai oletko pitänyt sen omana tietonasi? Miksi? Oletko kenties erityisherkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Kerro kokemuksistasi. Erityisherkkyys on synnynnäinen kokonaisvaltainen ominaisuus, joka on ihmisellä koko elämän ajan.