Hyppää pääsisältöön

Moldova on idän ja lännen poliittinen pelinappula

Professori Valentina Teosa istuu työpöytänsä ääressä
Professori Valentina Teosa Professori Valentina Teosa istuu työpöytänsä ääressä Kuva: Tuukka Tuomasjukka professorit,Valentina Teosa

Itäeurooppalainen Moldova on maa, jossa valtionpäämiehillä on hyvin erilaiset näkemykset alueensa tulevaisuudesta.

Pääministeri Pavel Filip haluaa muuttaa maansa politiikan EU- myönteiseksi ja kirjata sen perustuslakiin. Venäjämielisyydestään tunnettu presidentti Igor Dodon sen sijaan on ehdottanut EU:n kanssa tehtyjen sopimusten hylkäämistä ja välien syventämistä Venäjän kanssa. Ensi marraskuussa pidettävien parlamenttivaalien keskeinen kiista on näiden yhteistyökumppanien väliltä valitseminen.

Moniääninen Eurooppa -sarjan haastattelema Moldovan valtionyliopiston kansainvälisen politiikan laitoksen professori Valentina Teosa huomauttaa, että Moldovalla ei ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Venäjä kuitenkin tukee Itä-Moldovassa sijaitsevaa, yksipuolisesti itsenäiseksi julistautunutta Transnistrian aluetta.

- Koska Moldova oli pitkään osa Neuvostoliittoa ja Venäjän taloutta, suhde maiden välillä on hyvin herkkä.

Kun Moldova solmi Euroopan Unionin kanssa lähentymissopimuksen vuonna 2014, niin Venäjä asetti useille maan tuotteille tuontikieltoja. Valentina Teosa uskoo, että neuvotteluissa joku unohti Venäjän intressit turvallisuuden ja geopolitiikan suhteen.

- EU aloitti nämä neuvottelut todella, todella nopeasti ja laittoi maan tekemään valinnan. Samalla se sulki Venäjän pois neuvotteluista. Me kärsimme siitä taloudellisesti ja poliittisesti.

Moldovan tilanteen ainutlaatuisuus piilee sen kaksikielisyydessä. 15 prosenttia väestöstä puhuu venäjää, mutta virallinen kieli maassa on romania. Moni moldovalainen on kouluttautunut venäjäksi ja kieli toimii yhteiskielenä maan eri vähemmistöjen välillä.

Moldovan yhteiskuntapolitiikan instituutin tekemän kyselyn perusteella 38 prosenttia väestöstä äänestäisi Euroopan Unioniin liittymisen puolesta. 32 prosenttia maan asukkaista olisi puolestaan antanut äänensä Euraasian unionille.

Professori Valentina Teosan mukaan kansa on jakautunut kahtia, niin historian tulkinnoissaan, kuin myös tulevaisuuden ja nykyisen kehityksen arvioimisessa.

-On poliittista radikalismia väittää, että Moldovan pitäisi valita näiden kahden väliltä. Kaikkien valtioiden ei tarvitse valita puoltaan.

Kuuntele professori Valentina Teosan koko haastattelu Moniääninen Eurooppa -sarjassa Yle Areenasta.

 • Ovatko kännykkä- tai muut sovellukset vaikuttaneet käyttäytymiseesi?

  Oletko huolissasi tai innoissasi?

  Millä tavalla erilaiset sovellukset ovat vaikuttaneet sinuun ja käyttäytymiseesi? Millaisia myönteisiä tai kielteisiä muutoksia olet havainnut? Oletko huolissasi tai innoissasi jostain tekoälyyn tai koneoppimiseen liittyvästä asiasta? Mistä ja miksi? Antaisitko hoivarobotin hoitaa itseäsi ihmisen sijaan? Ottaisitko lemmikkirobotin? Mitä hyvään moraaliseen toimintaan vaaditaan sinun mielestäsi?

 • Miten toimii viisas ihminen? Miksi toimimme tyhmästi?

  Mitä viisaus on sinun mielestäsi?

  Mitä viisaus on sinun mielestäsi? Miten toimii viisas ihminen? Mikä edistää viisautta? Mikä sitä estää? Miksi toimimme tyhmästi? Millainen on viisas ihminen? Kertoisitko jonkun esimerkin, jossa olet onnistunut toimimaan viisaasti tai missä olet mokannut? Viisaus on ihmisyyden ideaali, näin ajattelee dosentti Eeva Kallio.

 • Beethoven 250: Beethovenin sävel on vapaa - toivoa voi jo nyt

  Toivo Beethovenin musiikkia

  Säveltäjä Ludwig van Beethovenin (1770-1827) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Sen kunniaksi vuoden ensimmäinen Sävel on vapaa lauantaina 25.1. on omistettu yksinomaan Beethovenin musiikille tai sovituksille Beethovenin teoksista. Suoran puhelintoivekonsertin juontajina ovat syvällinen Beethoven-tuntija, pianotaiteilija Paavali Jumppanen ja musiikkitoimittaja Outi Paananen.