Hyppää pääsisältöön

Moldova on idän ja lännen poliittinen pelinappula

Professori Valentina Teosa istuu työpöytänsä ääressä
Professori Valentina Teosa Professori Valentina Teosa istuu työpöytänsä ääressä Kuva: Tuukka Tuomasjukka professorit,Valentina Teosa

Itäeurooppalainen Moldova on maa, jossa valtionpäämiehillä on hyvin erilaiset näkemykset alueensa tulevaisuudesta.

Pääministeri Pavel Filip haluaa muuttaa maansa politiikan EU- myönteiseksi ja kirjata sen perustuslakiin. Venäjämielisyydestään tunnettu presidentti Igor Dodon sen sijaan on ehdottanut EU:n kanssa tehtyjen sopimusten hylkäämistä ja välien syventämistä Venäjän kanssa. Ensi marraskuussa pidettävien parlamenttivaalien keskeinen kiista on näiden yhteistyökumppanien väliltä valitseminen.

Moniääninen Eurooppa -sarjan haastattelema Moldovan valtionyliopiston kansainvälisen politiikan laitoksen professori Valentina Teosa huomauttaa, että Moldovalla ei ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Venäjä kuitenkin tukee Itä-Moldovassa sijaitsevaa, yksipuolisesti itsenäiseksi julistautunutta Transnistrian aluetta.

- Koska Moldova oli pitkään osa Neuvostoliittoa ja Venäjän taloutta, suhde maiden välillä on hyvin herkkä.

Kun Moldova solmi Euroopan Unionin kanssa lähentymissopimuksen vuonna 2014, niin Venäjä asetti useille maan tuotteille tuontikieltoja. Valentina Teosa uskoo, että neuvotteluissa joku unohti Venäjän intressit turvallisuuden ja geopolitiikan suhteen.

- EU aloitti nämä neuvottelut todella, todella nopeasti ja laittoi maan tekemään valinnan. Samalla se sulki Venäjän pois neuvotteluista. Me kärsimme siitä taloudellisesti ja poliittisesti.

Moldovan tilanteen ainutlaatuisuus piilee sen kaksikielisyydessä. 15 prosenttia väestöstä puhuu venäjää, mutta virallinen kieli maassa on romania. Moni moldovalainen on kouluttautunut venäjäksi ja kieli toimii yhteiskielenä maan eri vähemmistöjen välillä.

Moldovan yhteiskuntapolitiikan instituutin tekemän kyselyn perusteella 38 prosenttia väestöstä äänestäisi Euroopan Unioniin liittymisen puolesta. 32 prosenttia maan asukkaista olisi puolestaan antanut äänensä Euraasian unionille.

Professori Valentina Teosan mukaan kansa on jakautunut kahtia, niin historian tulkinnoissaan, kuin myös tulevaisuuden ja nykyisen kehityksen arvioimisessa.

-On poliittista radikalismia väittää, että Moldovan pitäisi valita näiden kahden väliltä. Kaikkien valtioiden ei tarvitse valita puoltaan.

Kuuntele professori Valentina Teosan koko haastattelu Moniääninen Eurooppa -sarjassa Yle Areenasta.

 • Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

  Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

  Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? J uho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.

 • Hartauspuhujat huhtikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat huhtikuussa 2020

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset huhtikuussa

  Jumalanpalvelukset huhtikuussa 2020.

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset huhtikuussa 2020. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Keskustele tässä taloustaidoista!

  Taloustaidot kunniaan

  Suomalaisten kotitalousten velka-aste on nyt korkeimmillaan. Samaan aikaan maksuhäiriömerkintöjä on lähes 400 000 ihmisellä. Missä kunnossa ovat suomalaisten taloustaidot ja miten niitä kohennetaan? Vieraina Suomen Pankissa suomalaisten talousosaamishanketta vetävä Anu Raijas ja aihepiiriä tutkinut Pellervon tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.