Hyppää pääsisältöön

Historia: Jack Londonin tarina – Miten seikkailijasta tuli kuuluisa kirjailija?

Jack Londonin värikäs matka köyhästä pojasta maailmankuuluksi kirjailijaksi hakee vertaistaan.
Jack Londonin värikäs elämä köyhästä pojasta maailmankuuluksi kirjailijaksi hakee vertaistaan. Jack Londonin värikäs matka köyhästä pojasta maailmankuuluksi kirjailijaksi hakee vertaistaan. Yle TV1,Historia: Jack Londonin tarina

TV1 tiistaisin 8. - 15.1.2019 klo 23.10 - 00.00, Areenassa

Jack London (1876 -1916) oli aikansa kuuluisin kirjailija. Hän nousi omin voimin köyhyydestä maailman suosituimmaksi ja varakkaimmaksi kirjailijaksi.

Kun London teki kirjailijana läpimurtonsa 1900-luvun alussa, hänet yhdistettiin ennen muuta seikkailuun. Kirjailijan tuotantoon tuli myös omien kokemusten myötä vahvaa yhteiskunnallista otetta.

Yhdysvaltalainen London oli elämänsä aikana merimies, kulkuri, kullankaivaja, sotareportteri ja kiivas sosialisti. Kiihkeä ja värikäs elämä heijastui miehen teoksiin, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Erämaan kutsu, Valkohammas ja Merisusi.

Kaksiosainen ranskalaisdokumenttisarja kertoo San Francison työläiskortteleissa kasvaneesta miehestä. London ehti kokea niin Yhdysvaltojen nopean teollistumisen kuin taantuman 1890-luvulla.

Sarjan ensimmäisessä osassa seurataan miehen taivalta vuosina 1876 - 1905. Jälkimmäisessä osassa tarkastellaan kirjailijan elämää aina hänen kuolemaansa, vuoteen 1916 asti.

Jack London, An American Adventure. Ohjaus: Michel Viotte. Tuotanto: La Compagnies des Indes/ARTE France, Ranska, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Keskustele