Hyppää pääsisältöön

Israel voitti Euroviisut – Suomen sijoitus 25.

kvinnor i granna kläder dansar
kvinnor i granna kläder dansar Kuva: All Over Press Euroviisut,Euroviisut 2018,Netta Barzilai

Eurovision laulukilpailun 63. finaali käytiin lauantaina 12.5. Lissabonissa Portugalissa. Israelin edustaja Netta Barzilai voitti vuoden 2018 Euroviisut kappaleellaan TOY. Suomen edustaja Saara Aallon Monsters sijoittui finaalissa sijalle 25.

Saara Aallon Monsters sai finaalissa yhteensä 46 ääntä ja lopullinen sijoitus oli 26 maasta kahdeskymmenesviides.

– Toka sija pysyi tietyllä tavalla, haha! Toka vika! Joskus näinkin! Oon super ylpeä mun esityksestä ja finaaliesitys oli yks parhaista lavavedoistani ikinä! Tietenkin nyt harmittaa, mutta aina suunta kohti uusia seikkailuja, Saara Aalto kommentoi reippaana tuoreeltaan Lissabonista. Aalto viittasi maineeseensa "ikuisena kakkosena".

– Voimme olla ylpeitä siitä että Saara siivitti Suomen finaaliin asti. Loistava esitys jää euroviisuhistoriaan ja siitä voimme olla ylpeitä vielä pitkään, sanoi Ylen tuottaja Anssi Autio.

Euroviisujen finaalissa kilpaili yhteensä 26 maata, semifinaaleista jatkoon päässeet 20 maata sekä viime vuoden voittajamaa Portugali ja viisi suurta rahoittajamaata.

Osallistujamaiden pisteidenantajat julistivat ensin maidensa juryjen antamat pisteet. Tämän jälkeen julkistettiin kaikkien osallistujamaiden yhdistetyt yleisöpisteet pienimmästä pistemäärästä suurimpaan. Sekä yleisöäänten että kansallisten juryjen pisteiden painoarvo oli 50%.

Tulostaulu
Tulostaulu Kuva: Yle Euroviisut,Euroviisut 2018,tulostaulu

Israelin Netta Barzilai sai 529 ääntä. Toiseksi tuli Kyproksen Eleni Foureira joka sai 436 ääntä ja kolmanneksi tuli Itävallan Cesár Sampson joka sai 342 ääntä.

Lapsena kiusatuksi joutunut Barzilai haluaa olla roolimalli kaikille, joita on kohdeltu kaltoin elämässä.

- TOY on tarkoitettu tytöille ja pojille, miehille ja seksuaalivähemmistöille. Se on kappale ihmisille, jotka on joskus lannistettu tai heille on sanottu, että he eivät ole tarpeeksi hyviä, fiksuja tai tarpeeksi laihoja, kertoi Netta Yle Uutisten Ville Vedenpäälle.

Lataa ja lue tästä Kalle Niemen käännös voittajakappalleen sanoitukselle.

Katso tunnelmat tuloksenjulkistamishetkestä!

Suomen raati antoi 12 pistettä Israelille

Finaalilähetyksessä kaikki 43 osallistujamaata antoivat äänensä. Suomen asiantuntijaraadin pisteet antoi laulaja Abreu. Asiantuntijaraadin muodostivat tuottaja Matias Keskiruokanen, toimittaja Laura Vähähyyppä sekä muusikot Aija Puurtinen, Petri Laaksonen ja Vilma Alina.

Israel oli päivän voittaja myös, jos Suomen ammattilaisraadilta kysytään. Netta sai raadiltamme täydet 12 pistettä. Toiseksi parhaaksi eli 10 pisteen arvoiseksi raati katsoi Bulgarian, 8 pistettä lähti rakkaaseen länsinaapuriimme Ruotsiin.

Muut pisteet ammattilaisraatimme jakoi seuraavasti: Itävalta 7, Kypros 6, Ranska 5, Italia 4, Tanska 3, Irlanti 2 ja Saksa 1.

Suomi sai puolestaan muiden maiden raadeilta pisteitä seuraavasti: Israelista 6, Makedoniasta 5, Iso-Britanniasta 4, Ruotsista ja Tšekistä 3 ja Virosta 2.

Veljeskansojen välistä ystävyyttä

Suomalaisen viisuyleisön suurin suosikki oli Viro, joka sai täydet 12 pistettä Suomen yleisöäänistä. 10 pistettä suomalaisyleisö lähetti Tanskaan ja 8 pistettä Unkariin. Koko kilpailun voittanut Israel sai suomalaisyleisöltä 7 pistettä. Loput pisteet jakautuivat seuraavasti: Italia 6, Tšekki 5, Ranska 4, Itävalta 3, Alankomaat 2 ja Kypros 1.

Suomen ja Viron välinen rakkaus toimi myös toiseen suuntaan, sillä Suomi sai korkeimmat yleisöpisteensä Virosta. Etelänaapurin viisuyleisö katsoi edustuskappaleemme 10 pisteen arvoiseksi. Muut yleisöpisteensä Suomi sai Ruotsista (6), Australiasta (4) ja Islannista (3).

Kaikki Suomen saamat ja antamat pisteet voit lukea kootusti täältä.

Suomi täpärästi jatkoon semifinaalista

Lauantain finaalin jälkeen julkistettiin myös semifinaalien tulokset. Suomi selvisi tiistaina käydystä ensimmäisestä semifinaalista jatkoon viimeisenä eli kymmenentenä. Suomen pistesaalis oli 108 pistettä.

Ensimmäisen semifinaalin kärjessä oli tuore euroviisuvoittaja Israel, joka sai kasaan yhteensä 283 pistettä. Seuraavat sijat menivät finaalissakin hyvin pärjänneille Kyprokselle (262), Tšekille (232) ja Itävallalle (231).

Toisen semifinaalin ykkönen oli Norja 266 pistellään. Sitä seurasivat Ruotsi (254), Moldova (235) ja Australia (212). Viimeisenä torstain semifinaalista jatkoon pääsi Unkari, joka sai pisteitä yhteensä 111.

Semifinaalien kaikki tulokset voit lukea täältä.