Toukokuun 13. päivänä Jääkärimarssin säveltäjä pohtii omaa turvallisuuttaan. #musiikinkevät1918
Huhtikuun lopulla säveltäjä Jean Sibelius, Aino-rouva ja nuorimmat tyttäret Margareta ja Heidi olivat palanneet yli kahden kuukauden pakomatkalta kotiin Järvenpään Ainolaan. Myös toiseksi vanhin tytär, näyttelijä Ruth Snellman oli tullut Erkki-vauvansa kanssa vanhempiensa luokse maaseudulle.
Toukokuun puolivälissä säveltäjää huolestuttivat monet asiat, yhtenä niistä Turussa asuvan tukijan ja ystävän, vapaaherra Axel Carpelanin terveys.
Kustantaja Westerlund maksoi Sibeliukselle palkkion Snöfrid-melodraamasta. Toukokuun lopulla säveltäjälle selvisi, että osa Snöfridin palkkiosta oli väärennettyjä seteleitä. Samoin oli laita myös Westerlundille aiemmin keväällä myytyjen Aubade’in ja Menuetton, mistä Sibelius merkitsi 9.4. päiväkirjaansa.
Toukokuun 9. päivänä Sibelius oli toiminut kapellimestarina, kun Helsingin kaupunginorkesterin konsertti yliopiston juhlasalissa oli omistettu hänen musiikilleen. Säveltäjän 15-vuotias tytär Katarina oli istunut kuulijoiden joukossa ja kirjoitti 9.5. päiväkirjaansa.
”Minulla oli 9:ntenä onnellinen päivä kapellimestarina. Aallottaret ja II Sinf.
Tänään heikko sairauden vuoksi – vatsa! Vatsa, niin!

Ruth ja pikku Erkki täällä ”lihomassa”.
Hyviä kritiikkejä Englannista Bantockin lähettämänä 23 jouluk. 1917. Ja vasta nyt täällä!
Axel sairas.
Näen kaiken jälleen synkässä valossa. Punaiset ovat liikekannalla. Pysynkö hengissä kaikesta huolimatta eikä minua murhata. Nyt kun olen valinnut puoleni ja pysynyt edelleen säveltäjänä minun pitäisi turvallisuuden vuoksi asettua Saksaan. Mutta siellä kuuluu olevan vieläkin vaikeampaa. Jos voisin jättää säveltämisen ja olisin rikas, olisi valintani patrioottina ollut toimia omien sotavoimiemme riveissä.
Haluaisin syventyä sinfonioihin V ja VI mutta elinkustannuksia varten kirjoitettavat pikkusävellykset keskeyttävät aina. Pitäisi rajoittaa tekemisiäni, mutta tottumus tällaiseen elämään tekee siitä vaikeaa.
Oi kunpa olisin terve. Mutta heikkous on suurta ja epävarmuus vielä suurempaa. Punaisilla kosto mielessään.
Möin Snöfridin Westerlundille (500 partit. ja 1500 pianosovitus) 2500 mk:sta. Saanut siitä mk 1500:-
28 /V – 1000 [lisätty myöhemmin] Vääriä seteleitä 500 mk. Oliko hän selvillä siitä??.”
Seuraa Jean Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 20. toukokuuta.
Lähteet
Dahlström, Fabian (toim.): Jean Sibelius. Päiväkirja 1909–1944, suom. Juha Saikkonen ja Arja Gothoni, Svenska litteratursällskapet i Finland. Porvoo 2015.
Salmenhaara, Erkki: Jean Sibelius. Tammi. Helsinki 1984.
Sirén, Vesa: Aina poltti sikaria. Jean Sibelius aikalaisten silmin. Otava. Keuruu 2000.
Tawaststjerna, Erik: Jean Sibelius 4. Otava. Keuruu 1978.
Linkit
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?