Hyppää pääsisältöön

"Aurinko nousee eri tavalla, kun sä oot täyttänyt 40" – Jenny Lehtinen on ikäkriisissä, eikä näe siinä mitään hyvää

Pitikö elämän olla valmis, kun täyttää 40 vuotta? Onko uusi vauva ratkaisu hiipivään haikeuteen? Missä vaiheessa peilit on syytä kantaa ulos makuuhuoneesta? Keski-iän kriisissä rypevän Jenny Lehtisen synttäribrunssilla on kaksi vanhempaa ja siksi viisaampaa vierasta: selviytyjä Kimmo Vehviläinen ja oman elämänsä kuningatar Kaisa Liski. Mukana myös nuori idealisti Saara Sarvas, joka ei aio kompastua kolmenkympin kriisiin.

Pöydässä on kahvia, kettukarkkeja ja suuria kysymyksiä. Eikä tällä brunssilla vastaukseksi riitä, että kyllä sä sitten ymmärrät, kun vähän vanhenet.

Onko haikeus hyvä syy hankkia vielä yksi lapsi – ennen kuin on myöhäistä?
Miksi Mannerheim ja Batman ovat huonoja esikuvia elämässä?
Kannattaako viisikymppisenä katsoa peiliin, kun harrastaa seksiä?
Mitä kauheita asioita tapahtuu, kun keski-ikäinen pukeutuu?
Miten niin syöpäkään ei enää olisi maailmanloppu?
Lisääntyykö onnellisuus oikeasti 45-vuotispäivän jälkeen?
Mikä on elämän tarkoitus?

Vierailla on tuomisinaan viiltävää realismia – ja toiveikkuutta.

Susta tulee harmaa ja tylsä, ja se on ihanaa!― Kimmo Vehviläinen

Kimmo Vehviläinen tietää, että elämää ja valintoja on luonnollista pysähtyä pohtimaan tasavuosien kohdalla. Vehviläinen itsekin ajautui neljänkympin kieppeillä kriisiin, jonka ensin tulkitsi motivaatiokuopaksi, leipääntymiseksi työelämässä. Syyllinen löytyi kuitenkin muualta. Käsillä oli se juttu, mistä vanhemmat ihmiset puhuvat.

– Tavallaan aurinko nousee eri tavalla, kun sä oot täyttänyt 40.

Kun uskaltaa pysähtyä ja kohdata sen, mikä on jäänyt taakse, on myös parempaa tulossa: Ura- ja ulkonäköpaineet helpottavat. Kauppaan voi mennä toppahousuissa, eikä ketään enää kiinnosta.

– Susta tulee harmaa ja tylsä, ja se on ihanaa!

Rapistuvan kehon, sielun ja seksin temppelin, ylläpidosta Vehviläisellä on myös vakavia varoituksen sanoja.

Kaisa Liski lupailee ilotulituksen olevan yhä mahdollista niin makuuhuoneessa kuin muillakin elämän aloilla. Menetetyn fitness-vartalon tilalle tulee jotain paljon parempaa: itsetuntemusta ja rohkeutta.

– Sä et elä muiden vaatimuksilla, ei ole sääli- eikä palkintoseksiä, on vain seksiä sulle itselles.

Ei ole sääli- eikä palkintoseksiä, on vain seksiä sulle itselles.― Kaisa Liski

Liski on kokenut myös äitiyden uuden kierroksen 46-vuotiaana. Vauva-arki käänsi kelloa hetkellisesti taaksepäin, mutta leikkipuistot ja toisten taaperoiden vanhemmat palauttivat todellisuuteen.

– Kun ne oli nuorempia kuin mun vanhemmat lapset, niin ajattelin, että hups, mihin tässä onkaan joutunut.

Omat mielikuvat ja stereotypiat siitä, millaista elämän nyt pitäisi olla, ovat suurin syy ikäkriiseilyyn, uskoo Liski. Ulkopuolisten odotukset on viimeistään nyt aika unohtaa. Tästähän tämä vasta alkaa!

40 lasissa – ja elämä valmis?

Jenny+ brunssilla on toimittaja Jenny Lehtisen keskusteluohjelma. Sarjan kahdeksannessa osassa puhutaan ikäkriiseistä ja vanhenemisesta. Jenny Lehtinen on kutsunut brunssille kaksi saman kokenutta vierasta: radiopersoonan ja wannabe-eläkeläisen Kimmo Vehviläisen ja kiinteistökuningattarena tunnetun yrittäjän, kolmen lapsen äidin ja kahden mummin Kaisa Liskin. Mukana myös Jennyn ystävä Saara Sarvas, joka koki ensimmäisen ja viimeisen ikäkriisinsä kahdeksanvuotiaana.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram