Hyppää pääsisältöön

Giovanni Antonini valmistautuu Haydn-juhliin hyvissä ajoin

Joseph Haydn täyttää 300 vuotta vuonna 2032. Siihen on neljätoista vuotta, mutta Baselin Haydn-säätiö päätti olla ajoissa liikkeellä ja ryhtyi Alpha-levymerkin kanssa saattamaan levylle Haydnin sataaseitsemää sinfoniaa, ja projektin nokkamieheksi otettiin eläväisistä perioditulkinnoistaan tunnettu Giovanni Antonini. Nyt kun urakka on ennättänyt viidenteen levyyn, on sopiva hetki kuulostella sen laatua.

L'Homme de Genie / Haydn / Antonini
L'Homme de Genie / Haydn / Antonini Uudet levyt

Giovanni Antonini on päättänyt järjestää Haydnin sinfoniat teemoittain. Sarjan uusimman otsikko L'Homme de Génie (Nero) viittaa Sturm und Drang -liikkeen arvoihin - omaperäisyyteen, oman näkemyksen seuraamiseen ja välillä äärimmäiseen outouteen. Levyn teoksista Haydnin sinfonia numero 19 oli hänen läpimurtoteoksensa Esterhazyn hoviin, kun taas numerot 80 ja 81 ovat rajua ja vaihtelevaa tunteiden ristivalotusta Sturm und Drang -hengessä. Kontrastiksi Antonini on mahduttanut levylle myös Joseph Martin Krausin sinfonian c-molli, jonka kohtalokkuus on Haydnia paljon tasaisempaa. Musiikillisesti teemoittelu toimii, mutta levyvihkosen teksteissä näkemys hukkuu, koska se on hajautettu neljään eri tekstiin, joita kuulija joutuu työläästi yhdistelemään.

Giovanni Antonini työstää Haydnin sinfonioiden kokonaislevytystä kahdella periodiorkesterilla - Il Giardino Armonicolla ja Baselin kamariorkesterilla. Tällä levyllä soittaa jälkimmäinen, ja meno on tuttua Antoninia - äärimmäistä dynamiikkaa, kunnon rymistelyä ja viiltävää kauneutta. Svengipuolella ja rytmisessä yhtenäisyydessä Baselin kamariorkesteri ei ole yhtä hyvä kuin Antoninin oma Il Giordano Armonico. Olisi ehkä ollut parempi jättää hurja Sturm und Drang italialaisille ja hoitaa kultivoituneempia sinfonioita sveitsiläisvoimin, mutta kenties Antonini kiristää ilmaisuruuvia sarjan myöhemmillä levyillä. Ja ainakin sinfonioiden hitaissa osissa Antonini heruttaa Baselin kamariorkesterista niin intensiivistä linjaa, että kylmät väreet viilentävät kuumaa kevättä.

Kokonaislevytyksen visuaalinen ilme tehdään yhteistyössä Magnum-kuvatoimiston huippuvalokuvaajien kanssa. Tälle levylle valikoituneet marmoriveistosvalokuvat eivät valitettavasti sovi tummaan ja tuliseen Sturm und Drang -musiikkiin, ja yhdessä etäisen äänityksen kanssa heikentävät kokonaiselämystä. Jään kuitenkin mielenkiinnolla seuraamaan mittavan projektin muiden teemojen muotoutumista. Haydnin sinfonioissa on mistä ammentaa, ja kun kiirettä ei ole, Giovanni Antonini pystyy selvästi työstämään levyistä sekä tarkkoja että hyvin profiloituja, mikä kokonaislevytyksissä on harvinaista.

"L'Homme de Génie no. 5". Franz Joseph Haydn: Sinfoniat nro 19, 80 ja 81. Joseph Martin Kraus: Sinfonia c-molli. - Baselin kamariorkesteri/Giovanni Antonini. (Alpha Classics, ALPHA 676)

Kuuntele Uudet levyt 15.5.2018, toimittajana Kare Eskola.