Hyppää pääsisältöön

Huippupesäpalloilija Toni Kohonen aloitti 26:nen kautensa: “Pelipuku pestään vain kerran – juhannuksena”

Pesäpalloilija Toni Kohonen Puoli seitsemän -studiossa
Pesäpalloilija Toni Kohonen Puoli seitsemän -studiossa Toni Kohonen,Puoli seitsemän

Sotkamon Jymyn lukkari Toni Kohonen on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä pesäpalloilijoita. Menestyksen takana on tuhansia tunteja harjoittelua ja yli miljoona syöttöä.

Tämän vuoden Superpesiskausi alkoi Sotkamon Jymyllä helatorstaina. Kohoselle se tarkoittaa sitä, että samassa pelipaidassa ja pelivarusteissa vedetään koko kausi mahdolliseen finaaliin asti.

– Kyllä se varmaan taikauskoa on, vaikka en ole kovin taikauskoinen. Mutta se on ollut tapa. Muilla voi olla vähän erikoisempia kuin tuo minun.

Näin Kohonen kertoo pelivaateperiaatteestaan:


Kohonen on tunnettu myös ankarasta harjoittelusta, ja lukkarin pitää harjoitella syöttöjä yli talven.

– Minulla se on niin, että noin viisi kuukautta syötetään ja ja sinä aikana noin 50 - 60 000 syöttöä. Sellaisia tunnin, puolentoista tunnin pelkästään syöttöharjoituksia.

Minulla se on niin, että noin viisi kuukautta syötetään ja ja sinä aikana noin 50 - 60 000 syöttöä

Kohonen myöntää, että treeni on välillä yksinäistä, ja kaikenlaisia ajatuksia tulee mieleen.

– Välillä on käynyt mielessä, että onko tässä mitään järkeä, heitellä puolitoista tuntia palloa ylöspäin. Mutta joka talvi se on tullut tehtyä – parikymmentä vuotta. Sitten vaan häviää mielestä määrät ja tunnit ja kaikki ja huomaa, että harjoitus onkin ohi.

Välillä on käynyt mielessä, että onko tässä mitään järkeä, heitellä puolitoista tuntia palloa ylöspäin

Kohonen tunnetaan pesäpallokentällä voitontahtoisena ja tiukkana pelaajana, joka antaa suoraa palautetta myös oman joukkueen pelaajille.

– Kyllä se niin on, että kenttäminä on ihan erilainen. Kyllä siinä pikkuisen pitää olla kritiikkiä itseään kohtaan. Ja pikkuisen vähän muillekin. Se minun tapani ja pidetään siitä kiinni. Rehellinen pitää olla.

Kyllä siinä pikkuisen pitää olla kritiikkiä itseään kohtaan. Ja pikkuisen vähän muillekin

Kohosen ura on ollut poikkeuksellisen pitkä, jo yli 25 vuotta. Uravalinnan Kohonen teki 16-vuotiaana. Tulevaisuuden suunnitelmista hän on vielä vaitonainen.

– Mieli tekisi vähän vielä pelata. Mutta ikinähän ei tiedä, milloin ura loppuu. Kyllä sinne on täytettä varmasti tulossa, koska muutkin lajit kiehtovat. Urheiluvälineasiat kiinnostavat myös paljon.

Katso Toni Kohosen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.