Hyppää pääsisältöön

Maailman parhaan poikasopraanon joutsenlaulu

Poikasopraano Aksel Rykkvin oli vuoden 2016 hämmästyttävin musiikki-ilmiö. Oslon poikakuoron paras koltiainen ei laulanut pillimäisesti, epäkypsästi ja ylävireessä, vaan kirkkaasti, täyteläisesti ja musikaalisesti. Rykkvinin ja Valistuksen ajan orkesterin levyllinen barokin ja klassismin aarioita määritteli uusiksi sen mitä esipuberteettisen pojan laululta saa odottaa. Poikasopraanojen on taottava kun rauta on kuumaa, ja viime kesänä, juuri ennen äänenmurrosta, Rykkvin saatiin tekemään seuraava levy. Hätäisestä tuotannosta huolimatta kyseessä on upea joutsenlaulu.

Light divine / Aksel Rykkvin
Light divine / Aksel Rykkvin Uudet levyt

Orkesteriksi levylle hälytettiin kesälomilta pohjoisnorjalainen MIN Ensemble, ja barokkitrumpetisti Mark Bennett kasasi ohjelmistoon Händelin ja Rameaun helpohkoja mutta ilmaisuvoimaisia aarioita. Rykkvinin ääni oli muuttumassa, joten aarioita on raidoista alle puolet, ja orkesteri täydentää levyä alku- ja välisoitoiksi sopivilla pikkukappaleilla.

Rykkvinin ääni oli ainutlaatuinen jo ensilevyllä, mutta nyt se on vielä ainutlaatuisempi. Äänenmurroksen läheisyys tuo keskirekisteriin lievää savuisuutta, joka muuttaa äänen entistä kypsemmäksi ja ilmaisuvoimaisemmaksi. Vibratossa ja nopeissa kuvioissa ääni on ajoittain vähällä lipsua väärään rekisteriin, mutta Rykkvin pitää sen hienosti hallussa, ja Händelin hitaiden aarioiden pitkät, korkeat sävelet soivat taivaallisen kirkkaina. Kaikkiaan parin vuoden henkinen ja fyysinen kasvu edellisen levyn jälkeen kuuluu Rykkvinin taiteessa myönteisesti. Voimaa ja sävyjä on enemmän, vaikka ohjelmisto on selvästi helpompi ja otettu nopeammin haltuun.

Kypsän poikasopraanon hämmästyttävä ääni olisi jäänyt dokumentoimatta, jos norjalaiset eivät olisi laittaneet levyä nopeasti kasaan, kun tilaisuus tarjoutui. Valitettavasti olosuhteet kuuluvat orkesterin soitossa. MIN Ensemble on kelvollinen kamariyhtye, jonka moderneja soittimia tällä levyllä maustetaan muutamilla periodisoitinsektioilla. Intonaatio ja fraseeraus ovat pääasiassa mainioita kompromisseja ja svengi rentoa, mutta rytmistä tarkkuutta puuttuu, ja modernit oboet ja fagotit haittaavat Händelin ja Rameaun soinnillisia taikatemppuja. Vaan entäpä sitten, Aksel Rykkvinin äänessä on taikaa kyllin.

"Light divine", barokkimusiikkia poikasopraanolle ja yhtyeelle. - Aksel Rykkvin, poikasopraano, sekä Mark Bennett, trumpetti ja orkesterinjohto. (Signum Records, SIGCD526)

Kuuntele Uudet levyt 15.5.2018, toimittajana Kare Eskola.

  • Kirkkomusiikki soi pääsiäisenä Yle Klassisessa

    Oratoriot, passiot ja muut pääsiäisen klassikot.

    Ylen klassisen musiikin internet-kanava Yle Klassinen lähettää pääsiäisen aikaan jälleen runsaasti kirkkomusiikkia. Kanavan ohjelmistossa soivat tänäkin vuonna hiljaisen viikon ja pääsiäisviikon suurteokset, kuten Johann Sebastian Bachin Matteus-passio, Joseph Haydnin Vapahtajan seitsemän viimeistä sanaa ristillä ja Franz Lisztin oratorio Christus.

  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.