Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäinen naispuolinen pelastusjohtaja on nykyään kauppahuoneen pomo

Langin kauppahuone Raahessa on Piia Vähäsalon toinen suuri rakkaus

Pekkatorin laidalla Raahessa, Pietari Brahen valvovan silmän alla, Piia Vähäsalo ja Pasi Siipola ovat toteuttaneet pitkäaikaisen unelmansa. Nyt sekä vanha rakennus että purjelaivakauden Raahe ovat heränneet henkiin vanhassa kahvilassa.

Koriste
Koriste
Pietari Brahen patsas Raahessa.
Pietari Brahen patsas Raahessa. Kuva: Yle/Jouko Salokorpi Raahe,egenland

Täällä tuoksuu vastaleivottu pulla ja tuore kahvi. Langin kauppahuone on vastikään avattu.

Kaksisataavuotiaaseen puutaloon astuminen on kuin hypähdys aikakoneeseen; yhtäkkiä olemmekin 1800-luvulla.

Tuoreen pullan tuoksuun sekoittuu yhtä tuore sahanpuru. Toiselta puolelta seinää kuuluu sahan, poran ja vasaroinnin ääniä.

Pöytäliinat on kantattu pitsillä, ja aikakausi huokuu jokaisesta yksityiskohdasta, tapetteja ja listoja myöten. Puodin mamsellien ja puotipiikojen punaiset helmat ja valkeat esiliinat hohtavat uutuuttaan.

Langin kauppahuoneen kahvilan työntekijät täydessä touhussa.
Samankaltaisten, kultareunaisten kahvikuppien löytäminen ei ole helppoa. Kahvilan sievät kupit ovat löytöjä kirpputoreilta ja vanhan tavaran liikkeistä. Langin kauppahuoneen kahvilan työntekijät täydessä touhussa. Kuva: Yle/Jouko Salokorpi Raahe,Egenland_Raahe

Olemme Langin kauppahuoneessa. Vanha, puolen korttelin kokoinen rakennus Raahen perinteikkäällä puutaloalueella Pekkatorin laidalla muistuttaa ajoista, jolloin merimiehet, käsityöläiset ja kauppiaat käyskentelivät vilkkaita mukulakivikatuja.

Talon toinen osa on kesällä 2017 kunnostuksensa loppuvaiheessa. Kun remontti valmistuu, historiallisessa miljöössä voi myös yöpyä.

Koristegrafiikkaa
Koristegrafiikkaa Grafik

Langin kauppahuone

  • Langin kauppahuone sijaitsee historiallisessa Langin Alakartanon kiinteistössä
  • Liikemies Johan Langin perustamassa kauppahuoneessa tehtiin kauppaa vuosina 1811-1934
  • Entisöidyssä kauppahuoneessa vierailija pääsee 1800-luvun tunnelmiin
  • Kauppahuoneessa on puoti, kahvila ja yöpymismahdollisuus
  • Nykyiset omistajat ostivat paikan vuonna 2015
Itse tykkään siitä että arvostetaan vanhaa ja palataan perinteisiin arvoihin. Täällä on käytetty todella paljon aikaa ja ajatusta siihen, miten tämä on sisustettu

Anna Paldanius istuu kahvilassa. Hän on jo vakioasiakas, vaikka kauppahuoneen ovet vasta äskettäin avattiin.

Anna on yksi monesta jotka ovat vinkanneet Egenlandille Langin kauppahuoneesta. Anna kirjoittaa näin:

Vasta avatussa Langin kauppahuoneen kahvilassa tuoksuu itseleivottu pulla ja hyllyt pursuavat käsintehtyjä herkkuja ja maalaisromanttisia saippuoita.

Kauppahuoneen sisustus on toteutettu alkuperäisen aikakauden tyyliä kunnioittaen, ja talon emäntä piikoineen on myös ajan hengessä pukuineen.

Kristallikruunu.
Kristallikruunu. Kuva: Yle/Jouko Salokorpi Raahe,Egenland_Raahe

Annan sanat eivät tahdo riittää, niin kovasti hän ylistää paikkaa.

– Itse tykkään siitä että arvostetaan vanhaa ja palataan perinteisiin arvoihin. Täällä on käytetty todella paljon aikaa ja ajatusta siihen, miten tämä on sisustettu.

Anna on siis myyty, mutta entä muut raahelaiset?

– Olen käynyt täällä pari kolme kertaa, ja paikka on aina ollut tupaten täynnä. Luulen, että ihmiset ovat toivottaneet tämän paikan tervetulleeksi ja että kahvila on otettu omaksi.

Unelma-ammatista unelman toteuttamiseen

Piia Vähäsalo on kauppahuoneen rouva.

Aikoinaan Piia oli Suomen ensimmäinen naispuolinen pelastusjohtaja. Piialle työ oli kaikki kaikessa, ja hän oli hyvä työssään. Mutta kohtalo puuttui peliin, ja ammatinvaihto oli väistämätön.

– Neljä vuotta sitten jouduin työkyvyttömyyden takia eläkkeelle. Mutta tämä rouvan rooli onnistuu eläkeläiseltäkin, Piia Vähäsalo sanoo.

Piian lapsuuden haaveammatti oli palomies. Ja lopulta haave toteutui, kun Piiasta tuli pelastusjohtaja. Työn jättäminen oli luonnollisesti raskasta.

– Tuntui, etten selviä ilman työtä joka oli ollut niin valtavan suuri osa elämääni.

Piirakka ja kääretorttuja.
Piirakka ja kääretorttuja. Kuva: Yle/Jouko Salokorpi Raahe,Egenland_Raahe

Voisi sanoa, että Langin kauppahuoneen ansiosta Piia on saanut uuden elämän.

– Kun elin pelastusjohtajan elämää, tein sitä todella sydämestäni. En olisi voinut kuvitellakaan mitään muuta, Piia sanoo. Mutta nyt kun minä elän tätä rouvan elämää, teen sitä yhtälailla täydestä sydämestäni.

Piia on löytänyt uuden paikan itselleen. Nykyisessä työssä onkin monia samankaltaisuuksia edellisen työn kanssa.

– Kummassakin roolissa palvellaan ihmistä, se on varmaan se tärkein asia. Kumpikin on sitä varten, että tehdään jotain hyvää ihmiselle.

Vihjeet virtasivat vaikka paikka ei ollut edes auennut yleisölle

Piian mies Pasi Siipola on kotoisin Raahesta. Yhdessä pariskunta oli etsiskellyt remonttikohdetta vanhasta kaupungista jo parinkymmenen vuoden ajan.

Ikinä he eivät osanneet kuvitellakaan päätyvänsä Pekkatorille. Kun tilaisuus tuli, he tarttuivat siihen heti, eivätkä ole päätöstään katuneet.

Myönteisen palautteen määrä on yllättänyt pariskunnan täysin. Raahelaiset ovat selvästi todella iloinneet kauppahuoneen uudesta kukoistuksesta. Monta kertaa on käynyt niin, että joku kaupunkilainen on pysäyttänyt Piian tai Pasin ja kiittänyt kädestä pitäen.

Egenlandillekin tuli vihjeitä Langin Kauppahuoneesta jo ennen kuin koko paikka oli edes avannut.

– Ilmeisesti monet raahelaiset ovat sitä mieltä että olemme tehneet jotain odotettua ja toivottua.

Tämän tekijät ansaitsevat hatunnoston jos toisenkin, niin valtavan työn ja suurenmoisen palveluksen Vanhan Raahen puutaloperinteelle ovat he tehneet.

Vastustamattoman ihastuttava kaikkinensa, tällaista on tänne kaivattu jo pitkään, niin matkailijoiden kuin paikallisten asukkaidenkin näkövinkkelistä.

― Yleisövinkki / Egenland
Tuntuu, että olen elänyt tätä aikakautta joskus aikaisemmin

1800-luku merkitsee Piialle paljon. Pasin kanssa he haluavat tehdä kauppahuoneella vieraileville historian mahdollisimman eläväksi

– Tuntuu, että olen elänyt tätä aikakautta joskus aikaisemmin, Piia kertoo.

Pariskunta on jo palkittu työstään. Raahen kulttuurilautakunta nimesi heidän työnsä vuoden kulttuuriteoksi.

– Sehän tuntuu todella hienolta, ihan huikaisevan hienolta. Oli äärettömän upeaa olla kuulemassa paljastuspuhetta. On aika iso juttu, kun museon johtaja antaa tunnustusta tällaisille harrastelijoille, se lämmittää todellakin sydäntä.

Silmää yksityiskohdille

Yksityiskohtien viilaaminen on ollut kunnostuksen aikana hyvin tärkeää.

– Kaikki tapetit ja sisustuksen yksityiskohdat on haettu aikakaudesta. Historia näkyy sisustuksen yksityiskohdissa, sanoo Piia.

Tapetit on tuotu suoraan Ranskasta, kun kauppahuoneen rouva oli päättänyt hankkia paremman sortin seinäpaperit - ja laivallahan ne saapuivat perille, aivan kuten entisaikaan.

Vanhojen huonekalujen hankkiminen on ollut useamman vuoden projekti. Täytyy tähyillä ja sitten käyttää tilaisuus hyväkseen heti, kun jotakin sopivaa tulee eteen, Piia sanoo.

– Lusikoista huonekaluihin asti kaikki on kerätty. Ei näitä voi tilata mistään.

Hankalin hankinta oli kassakone. 1800-luvun tyylisiä kassakoneita ei ollut löytyä mistään.

– Sitä metsästin yli kaksi vuotta, kunnes se löytyi Joutsasta. Siellä se oli ollut ravintolassa rekvisiittana, ja jatkaa nyt elämäänsä meidän kauppahuoneella.

Kassakone langin kauppahuoneessa.
Kassakone on käyttökelvoton, mutta sopii tunnelmaan mainiosti. Kassakone langin kauppahuoneessa. Kuva: Yle/Jouko Salokorpi Raahe,Egenland_Raahe
Koriste
Koriste

Suuritöinen unelma

Piia ja Pasi ovat tottuneita remontoijia, mutta Langin kauppahuone on heidän toteuttamistaan kunnostusprojekteista ylivoimaisesti suurin. Tavatessamme heillä on remontointia takanaan vuoden päivät, ja vaikka vanhan talon kunnostukseen aina liittyy huolia, he ovat onnistuneet selvittämään vastaan tulleet ongelmat.

Pariskunnan roolijako oli alusta alkaen selvä:

– Pasi on se, joka tekee fyysistä työtä työmiesten kanssa ja on aina paikalla, ja minä olen se, joka tekee sitä henkistä, suunnittelutyötä. Hoidan kaikkea taustalla olevaa.

Iltamyöhään, kun Pasi tulee työmaalta kotiin, pariskunta tarkistaa ovatko suunnitelmat realistisia, kohtaavatko haaveet ja todellisuus.

Myönnän kiroilleeni siinä vaiheessa kun piti miettiä, että mitä muuta elämässä voisi olla, kuin tämä talo

Langin kauppahuoneen takapihalla Pasi hikoilee työmiehien kanssa.

Pasin juuret ovat Raahessa mutta hän on asunut Kalajoella yli kymmenen vuotta. Nyt kaupungin oma poika on palannut juurilleen huolehtimaan kulttuurihistoriallisesta helmestä.

Aiemmin rakennus oli kaupungin kiinteistöhoitoyhtiön omaisuutta. Oli päätetty, että rakennuksessa tehdään purkutöitä. Samaan syssyyn talossa pidettiin entisöinnin ja restauroinnin kurssi kirvesmiehille, jotka halusivat erikoistua vanhan rakennuksen korjaamiseen.

– Meille on ollut kurssista paljon hyötyä, sillä kaksi kurssilla ollutta henkilöä on ollut mulla tässä töissä. He tunsivat jo tämän rakennuksen, Pasi Siipola kertoo.

Kesällä 2017 neljä miestä ahertaa rivakasti rakennustyömaalla. Lämpimistä päivistä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti, Pasi toteaa. Edelliskesä kun oli sateisuutensa takia hankala.

– Pääsääntöisesti kesän pitäisi olla keleiltään parempi kuin talvi – kesä on sellaista spurttivaihetta.

Koriste
Koriste
Kauppahuoneen ulkopuolella. Valkoiset pöydät ja tuolit auringonpaisteessa kauppahuoneen keltaisen seinän edustalla.
Aurinkoisena kesäpäivänä voit nauttia kahvistasi kauppahuoneen edustalla. Kauppahuoneen ulkopuolella. Valkoiset pöydät ja tuolit auringonpaisteessa kauppahuoneen keltaisen seinän edustalla. Kuva: Yle/Jouko Salokorpi Raahe,Egenland_Raahe

Kahvilaa Pasi tiimeineen työsti reilun vuoden verran. Nyt sisäpuoli on valmistunut ja vierailijoita käy tiuhaan tahtiin. Enää muutama työtunti täytyy käyttää julkisivuun.

Katto on tuottanut tekijöille eniten haasteita. Aiemmin siellä oli kaikkea pellistä huopaan iloisesti sekaisin. Ei ole enää, nyt katto on peruskorjattu.

Vaikka Pasi viihtyykin työmaallaan, jokainen päivä ei ole sujunut kuin tanssi.

– Siinä vaiheessa pääsi kirosanoja, kun piti miettiä, että mitä muuta elämässä voisi olla kesällä kuin tämä talo. Perhettä on ja valmennan pojan jalkapallojoukkuetta. Valmentaja on ollut aika paljon enemmän täällä, kuin joukkueen parissa.

Bakverk i alla de sorter i Langs handelsbod.
Bakverk i alla de sorter i Langs handelsbod. Kuva: Yle/Jouko Salokorpi Raahe,Egenland_Raahe

Koko vierailumme ajan kauppahuoneen kahvila on täynnä herkuttelijoita. Ihastuttavat leivonnaiset tekevät kauppansa ja kahvia kaadetaan litroittain.

Piia käyskentelee kepin avulla ympäri kahvilaa kauniiseen asuunsa pukeutuneena ja hymyssä suin. Pasi pitää hommistaan taukoa ja nauttii kupin kahvia rupatellen mukavia kahvilan asiakkaiden kanssa.

Kun heidän katseensa kohtaavat, kummankin hymy levenee. He ovat toteuttaneet unelmansa, ja mitä tärkeintä: he ovat löytäneet kotiin.

Kerrassaan mahtava teko ja ponnistus Raahelle. Asia koskettaa siksikin, kun Pia Vähäsalo toteuttaa unelmiaan vaikeasta sairauksestaan huolimatta.― Yleisövinkki / Egenland

Suomennos: Eva Pursiainen.

Finlands karta som visar Raahes position.
Karttaa klikkaamalla pääset Google Maps -karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Finlands karta som visar Raahes position. kartat


Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!