Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Afrikan villi länsi – uljaat hevoset uhmaavat aavikon oloja

Namibian karussa autiomaassa asustavat villiintyneet hevoset, joiden elämä on taistelua olosuhteita vastaan.
Villihevoset ja keihäsantiloopit tapaavat yhteisellä juomapaikalla. Namibian karussa autiomaassa asustavat villiintyneet hevoset, joiden elämä on taistelua olosuhteita vastaan. Kuva: ORF/Interspot Yle TV1,Avara luonto,Avara luonto: Afrikan villi länsi

TV1 lauantaina 19.5.2018 klo 18.45 - 19.35, uusinta sunnuntaina 20.5. klo 8.05
Katsottavissa Areenassa 30 päivää

Namibin aavikolla on omat lakinsa. Synnynnäiset selviytyjät elävät yhdessä maailman kuivimmista paikoista, jonka ihmiset ovat hylänneet.

Namibian lounaisrannikoilla sijaitsevalla alueella elää myös niitä, jotka ovat selviytyneet kaikista vaikeuksista huolimatta. Karussa autiomaassa asustavat villiintyneet hevoset, joiden elämä on jatkuvaa taistelua olosuhteita vastaan.

Sotahevosten jälkeläisiä

Namibin hevoset vapautettiin luontoon sata vuotta sitten. Saksan ja Etelä-Afrikan armeijan käytössä olleet hevoset jätettiin autiomaahan kuolemaan, mutta 50 säilyi hengissä. Nykyisin aavikolla juoksee noin 150 pelastuneiden hevosten jälkeläistä.

Hevoset ovat muuttaneet aavikon ainutlaatuiseksi paikaksi, Afrikan villiksi länneksi.

Palkittu luontodokumentti selvittää, miten hevoset selviävät karuissa oloissa. Minkälainen elämä vastasyntyneellä varsalla on edessään? Jaloilleen pääseminen ja imeminen ovat varsan ensimmäinen voitto.

Aavekaupungeissa elämää

Namibian hylättyjen timanttikaivosten liepeillä liikkuvat nyt vaippasakaalit, kameleontit ja käärmeet. Rannikolla olevien aavekaupunkien maastossa asustelee hylkeitä ja sakaaleja.

Pienen Lüderitzin kaupungin vieressä sijaitsee Halifaxin saari, jossa tavataan uhanalaisia afrikanpingviinejä.

Afrikas Wilder Westen. Africa´s Wild West. Ohjaus: Franz Leopold Schmelzer. Tuotanto: Interspot Film/ORF, Itävalta, 2014.

Keskustele