Hyppää pääsisältöön

Kaksi kuukautta riitti – Nuorisosäätiön hallituksen uusi puheenjohtaja eroaa

Nuorisosäätiön postilaatikko
Nuorisosäätiön postilaatikko Kuva: Yle Nuorisosäätiö

Mikko Henttonen eroaa Nuorisosäätiön hallituksesta henkilökohtaisten syiden takia. Lahjusepäilyn kohteena oleva Aki Haaro ei ole enää Nuorisosäätiön palveluksessa.

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana vain muutaman kuukauden toiminut Mikko Henttonen jättää tehtävänsä. MOT:n tietojen mukaan Henttonen jättää paikkansa henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Henttonen nimitettiin säätiön johtoon maaliskuussa 2018. Edellinen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen erosi paikalta, kun Yle ja Suomen Kuvalehti olivat uutisoineet poliisin selvittävän Nuorisosäätiön johtokaksikon lahjusepäilyä.

Henttonen sai johdettavakseen siis säätiön, joka oli viranomaistutkinnan ja median kiinnostuksen kohteena.

Henttonen asuu ja työskentele Sveitsissä yksityisen yhtiön palveluksessa. MOT ei tavoittanut Henttosta kommenttia varten.

Nuorisosäätiöstä vahvistettiin MOT:lle, että Henttonen on siirtymässä pois säätiön johdosta.

Säätiörekisteriotteen mukaan Henttonen on vielä virallisesti Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja. Nuorisosäätiön viestintäpäällikön Tytti Aarnion mukaan säätiö tiedottaa vielä tämän viikon aikana hallituksen uudesta kokoonpanosta.

Helsingin poliisi tutkii tapausta, jossa Nousiaisen ja Nuorisosäätiön toimitusjohtajana toukokuuhun 2018 asti toimineen Aki Haaron epäilleen saaneen useiden satojen tuhansien eurojen rahasiirtoja virolaisilta pöytälaatikkoyhtiöiltä ja veroparatiiseista. Poliisi selvittää, liittyykö rahasiirtoihin lahjusten maksamista.

Tästä linkistä voi lukea jutun Nuorisosäätiön johtajien lahjusepäilystä.

Aki Haaro
Aki Haaro nimitettiin Nuorisosäätiön toimitusjohtajaksi vuonna 2010. Aki Haaro Kuva: Lehtikuva Nuorisosäätiö

Aki Haaro sivuun johtotehtävistä

Lahjusvyyhdissä epäiltynä oleva Aki Haaro on kertonut jättävänsä Nuorisosäätiön toimitusjohtajan paikan viimeistään syksyllä 2018.

Haaro on kuitenkin jättänyt Nuorisosäätiön jo nyt. Nuorisosäätiön viestinnässä vahvistettiin MOT:lle, että Haaron työsuhde on päättynyt. Keskustan entinen hallintopäällikkö Haaro valittiin Nuorisosäätiön toimitusjohtajaksi vuonna 2010.

Nuorisosäätiön operatiivisena johtajana toimii toistaiseksi säätiön kiinteistöpäällikkö Joni Lappalainen.

MOT:n tietojen mukaan Nuorisosäätiössä on käynnistetty myös sisäisiä selvityksiä entisen toimitusjohtajan Aki Haaron ja entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen aikaisista tapahtumista.

Infografiikka Nuorisosäätiöstä
Keskustataustaisen Nuorisosäätiön entistä johtoa epäillään lahjusten ottamisesta. Infografiikka Nuorisosäätiöstä Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle Nuorisosäätiö,MOT

Nousiaisen omaisuutta takavarikkoon

Viime viikolla Helsingin Sanomat kertoi Helsingin käräjäoikeuden määränneen Perttu Nousiaisen omaisuutta vakuustakavarikkoon 275 000 euron arvosta.

Käräjäoikeuden päätös liittyy lahjustutkintaan.

Helsingin käräjäoikeudessa tai Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ei ole vireillä vastaavaa vakuustakavarikkoa Aki Haaroa vastaan. Haaro asuu Sipoossa eli Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden toimialueella.

Lahjustutkinnassa selvitetään myös epäiltyä törkeitä veropetoksia ja törkeitä kirjanpitorikoksia. Niissä epäiltynä on lahtelaisen rakennusliikkeen Salpausselän Rakentajien entisiä johtajia ja omistajia.

Salpausselän Rakentajien emoyhtiö SSR-konserni myytiin huhtikuussa 2018 matkailuyrittäjä Pertti Yliniemelle.

Nuorisosäätiö

Kommentit