Hyppää pääsisältöön

Toukokuisia kysymyksiä lääkärille

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Toukokuisia kysymyksiä lääkärille

Kun on tullut niin kova helle, että päässä jympyttää jymp jymp, niin monilla on noussut mieleen lääkäriltä kysyttäviä asioita.

Kun em. monet kuitenkin ovat arkoja kysymään asioita julkisesti tai naamatuksin, niin on tähän kerätty niitä mielen-askarteita listaksi.

Olkaa hyvä!

1) Jos on yksin, ja tavarat on pakattu äärimmilleen venyneeseen, ohueen muovikassiin, niin millä tavalla saa toisen muovikassin pujotettua sen ensimmäisen päälle lisäturvaksi, kun on yksin, ja koko ajan vain limpsahtelee pois se päällimmäinen kassi? Antaako topologia tähän mitään oikotietä?

(Topologia on matematiikan alue, joka käsittelee topologisiksi avaruuksiksi kutsuttuja pistejoukkoja ja niiden sellaisia ominaisuuksia, jotka säilyvät homeomorfismeissa, toisin sanoen sellaisissa jatkuvissa bijektiivisissä kuvauksissa, joiden käänteiskuvaukset ovat myös jatkuvia.)

(Kuten jo maalaisjärkikin sanoo.)

2) Mitä varten jotkut linnut lentävät “kuoppaista” rataa, joka on ikään kuin liuta peräkkäisiä, hyvin leveitä U-kirjaimia?

Mikseivät ne lennä suoraan? U-kirjainkuoppia lentäenhän reitti on paljon pidempi kuin aivan vaakasuoraan lennettäessä?

Pitävätkö ne lentämisestä niin paljon, että haluavat lentää pidempää reittiä?

Mikseivät sitten kaikki muut linnut pidä lentämisestä niin paljon, että niiden lentö olisi samallaista kuin “kuoppalentäjillä”?

Onko lentäminen toisille linnuille työtä ja toisille huvia?

3) Mitä varten sitä ei älyä Suomessa juoda tarpeeksi vettä, vaikka on kuuma kuin Saharassa. Saharassa älyäisi!

Kirkas kevätyö, katulampun ja iltaruskon valaisema telakoitu moottorivene "kuivilla peilityynen veden heijastamana
Öistä kevätsatamaa unessa. Klikkaamalla kaunenee hän! Kirkas kevätyö, katulampun ja iltaruskon valaisema telakoitu moottorivene "kuivilla peilityynen veden heijastamana Kuva: MK MMXVIII Satama,Tampere,kevät,iltarusko,Markus Kajo,Yö

4) Koska rumpujen soittoon ei tarvita älyä, niin onko rumpaleilla enemmän vapaata kapasiteettia kuin muusikoilla?

Mikäs on basistien ja alttoviulistien tilanne? Lähempänä rumpaleita kuin muusikoita, tietenkin, mutta kuinka paljon?

5) Miksei iltaruskokuviin ikinä meinaa saada talteen sitä ihanaa oranssia sävyä, joka jossain kohtaa horisonttia aina jollain aikaa aina jollain säällä näkyy?

6) Mitä varten ei ole hellettä varten poliisin avoautoja? Sellainen olisi cool.

7) Mitä varten on sellaisia nimiä kuin Yo Yo Ma, Boutros Boutros Ghali ja Zsa Zsa Gabor? Onko se joku riitti?

8) Alkuaine volframi on englanniksi tungsten, mikä on ruotsia ja tarkoittaa painavaa kiveä. Niin minkä ihmeen takia ruotsalaiset kutsuvat ainetta nimellä Volfram? Missä on ruotslaisten selkäranka! Missä sankar-tunto!

9) Kumpi on keksitty ensin, golf vai saksalainen kylä Puttgarden?

10) Hattaraan kyllästyy kahdeksassa sekunnissa.

11) Mitä varten ei ole poliisin sivuvaunomoottoripyöriä, ja sivuvaunussa istuisi poliisikoira, jolla on nahkakypärä ja vanhanaikaiset goggle-moottoripyörälasit. Korvat lerpttaisivat vauhdissa, ja kieli roikkuisi suupielestä ja vohisisi vauhdissa! (Sillä koiralla.)

12) Mulla oli kerran korvassa rutinaa. Lääkäri katsoi sinne, mutta ei kuulemma nähnyt mitään rutinoitumista siellä muka. Vaikka rutisi ihan selvästi. Niin tämä, että “eii näy”. Mikrofonillahan sitä olisi pitänyt tutkia, eikä pikku kaukoputkella!

Toivoo:

Yksi monten puolesta

P.S.


...ja nyt munkki-kahvikupilliselle:

..eli kurkista animaatio (käynnistyy parisa sekunnissa):

https://fi.wikipedia.org/wiki/Topologia_(matematiikka)#/media/File:Mug_and_Torus_morph.gif

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Ajatuksilla iloa elämään

  Flamingot onkin kai valkoisia. (Sei liity tähän mitenkään.)

  Ajatuksista on paljo harmia elämässä! Monesti ne tuo harmia pääähän. Ja joillekin vatsaan, esmes närästäen häntä sisältä. Mutta voi joskus olla iloakin niistä.

 • Energiatilanne kulissien takana

  Kierrätys-opettavainen kansalaiskertomus Kajolta.

  ..Valitettavasti huippukoulutetullekin ammattilaiselle, jonka vuotuinen työaika on kaksi minuuttia, palkkatulon auvo jää onnettoman pieneksi, lomarahoineenkin...

 • Luurailijat

  Omat haasteensa on siinä, jos puolet on näkymättömiä.

  Ken kurja olisi sattunut muutoshetkellä olemaan kelteisillään, hän joutuisi pysyttelemään ilkialastonna, jos mieli pysyä muiden huomaamattomissa..

 • Yhtenä hetkenä vain

  Yksinäisyys was here.

  Hiukan oli kepakko lyhyt tökkimiseen ja tutkimiseen, mutta kuivuuttaan kalahteli kivasti, kun sen sivulla kepitteli ison kiven kylkeen.

 • Kopioelämää

  Monenlaista saisi aikaan vaikka jo 150 miljardilla.

  "Ilomantsilaisbaarista poistuvien humalikkaiden ad hoc kännirallatuksistakin jouduttaisiin maksamaan tekijänoikeusmaksu"

 • Koulun hiihtopäivä (!!)

  Näin riivaa Saatana meitä, opinahjojen avulla.

  Pieni hiihtäjäparka uursi latua niin syvällä monimetrisessä hangessa, ettei sieltä hanki-urasta illalla hiihtäessään nähnyt kuin noin 2° kapean viirun tähtitaivasta, jos pipo silmillä edes jaksoi yrittää katsoa lumisesta ”ojastaan” ylös kuin Oscar Wilde.

 • Pieniä lämmön pilkahduksia

  Itsen varhaiskasvattumismuistelua, vaatimattomin annein.

  Koska noihin aikoihin ei ollut tietokoneita, nettiä, eikä paljon mitään muutakaan (paitsi verot, sairausvakuutustoimisto, invaliidien kioski, perunannosto, kuolema ja poliisi), piti lapsena keksiä jotakin tekemistä, että olisi ollut jotakin tekemistä.