Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Irlannin rajalla – Voimistaako Britannian EU-ero vanhaa vastakkainasettelua?

Irlannin rajalla pelätään Britannian EU-eron voimistavan vanhaa vastakkainasettelua.
Tom Kelly (vas) ja Kevin Hasson ovat maalanneet Pohjois-Irlannin levottomuuksista kertovia seinämaalauksiaan Bogsideen vuodesta 1993 alkaen. Irlannin rajalla pelätään Britannian EU-eron voimistavan vanhaa vastakkainasettelua. Ulkolinja,Yle TV1,Ulkolinja: Irlannin rajalla

TV1 torstaina 14.3.3019 klo 23.10 - 00.00, Areenassa

Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliseltä rajalta poistuivat vartiotornit ja sotilaat kaksikymmentä vuotta sitten solmitun pitkänperjantain rauhansopimuksen myötä. Tällä hetkellä kahden EU-maan välinen raja on täysin avoin ja sen yli käydään vilkasta kauppaa.

Nyt Britannian ero Euroopan unionista ravistelee irlantilaisia. Eron jälkeen EU:n ja Britannian ainoa maaraja on Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Irlannin raja-alueella pelätään tulevaa, koska kukaan ei tiedä, miten rajakysymys ratkaistaan.

Euroopan unionista eroava Britannia on ilmoittanut lähtevänsä unionin sisämarkkinoilta ja tulliliitosta. Se on kuitenkin vakuuttanut, että Irlannin saarelle ei tule niin sanottua kovaa rajaa tarkastuspisteineen.

Irlannin rajalla pelätään Britannian EU-eron voimistavan vanhaa vastakkainasettelua.
Maanviljelijä John Sheridan pelkää, että Britannian EU-ero uhkaa Pohjois-Irlannin rauhansopimusta. Irlannin rajalla pelätään Britannian EU-eron voimistavan vanhaa vastakkainasettelua. Ulkolinja,Yle TV1,Ulkolinja: Irlannin rajalla

Valmiina vastarintaan

Toimittaja Minna Pyen ohjaamassa Ulkolinja-dokumentissa kuljetaan Irlannin rajalla idästä pohjoiseen. Matkan varrella jututetaan niin Irlannin ulkoministeriä Charles Flanagania kuin veljensä Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksissa menettänyttä maanviljelijääkin.

Raja-alueen ihmiset kertoivat pelkäävänsä, että brexit voimistaa katolisten tasavaltalaisten ja protestanttien unionistien vanhaa vastakkainasettelua. Myös kansalaistottelemattomuuteen ollaan valmiita.

“Jos rajalle pystytetään uudelleen tarkastuspisteitä, meidän pitää nousta vastustamaan niitä. Me olemme aina vastustaneet auktoriteetteja”, sanoo aktivisti ja poliitikko Eamonn McCann Derryn eli Londonderryn kaupungissa.

Brexit uhkaa repiä uudelleen auki Pohjois-Irlannin levottomuuksien vanhat haavat, jotka eivät ole koskaan kunnolla parantuneet. Moni myös pelkää, että rajasta tulee kohde väkivaltaisille ääriliikkeille, jos sinne tulee valvontaa.

Irlannin rajalla pelätään Britannian EU-eron voimistavan vanhaa vastakkainasettelua.
Irlannin rajalla pelätään Britannian EU-eron voimistavan vanhaa vastakkainasettelua. Ulkolinja,Yle TV1,Ulkolinja: Irlannin rajalla

Repiikö brexit vanhat haavat?

Pohjois-Irlannissa pelätään, että väestöryhmien välit kiristyvät Britannian EU-eron myötä. Brexit voimistaa vanhaa vastakkainasettelua ja lisää väkivallan uhkaa.

Monille katolilaisille yhteinen EU-jäsenyys on ollut tärkeä syy siihen, että he pystyvät hyväksymään Pohjois-Irlannin pysymisen osana Britanniaa. Nyt brexit uhkaa repiä auki vanhat haavat, jotka eivät ole koskaan kunnolla parantuneet.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Minna Pye. Kuvaus: Paul-Michel Ledoux. Tuotanto: Yle, 2018. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2018.

Keskustele