Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Ohyesshesabitchbutnotyours, joka haluaisi antaa kaikille biisi-ideoilleen mahdollisuuden

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on Ohyesshesabitchbutnotyours.

Tällä viikolla Nosteessa-sarjassa elektropopartisti Ohyesshesabitchbutnotyours. // Kuva: Promokuva.

Ohyesshesabitchbutnotyours, eli Mari Sevonen, tekee tanssittavaa elektronista poppia.

Uuden musiikin ohjelmien toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat:

– Ohyesshesabitchbutnotyours huokuu energiaa ja musiikin tekemisen intoa jokaisella sävelellä. Artistiprofiili on mietitty tarkasti nimeä, musavideota ja kuvia myöten. Hänestä näkee, että halu menestyä on suuri. Outsiders esittelee voimaannuttavalla sanoituksella höystetyn kappaleen, jossa on vahva elektroninen tuotanto. Biisi ei ole popmusiikin omaperäisimmästä nurkasta, mutta sillä on helppoa ottaa tukeva askel musiikkikentälle. Jos Ohyesshesabitchbutnotyours tähtää kansainvälisille musamarkkinoille, englannin kielen ääntämiseen kannattaa vielä kiinnittää huomiota, jotta paketti on viimeistä silausta myöten uskottava.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– En oikeastaan muista aikaa ennen musiikkia, mutta varsinaisten biisien kirjoittamisen aloitin kuulemma noin seitsemänvuotiaana. Päässäni oli aina soinut melodioita ja ne tuntuivat käyvän jotenkin yksiin. Olisi ollut ihan turha koittaa jättää biisit huomioimatta, sillä herään melkein joka aamu siihen, että päässä soi uusi biisi. Kaikkia ei voi lähteä työstämään loppuun asti, mutta tuntuisi epäkohteliaalta, jos en antaisi niille edes mahdollisuutta.

Mistä artistinimesi tulee?

– Ohyesshesabitchbutnotyoursilla on aika monta päällekkäistä merkitystä. Varmasti itselle tärkein on se, että nimi muistuttaa pysymään aitona itselleen ja taistelemaan niiden asioiden puolesta, joilla on oikeasti merkitystä. Minulle näitä asioita ovat esimerkiksi syrjinnästä ja ennakkoluuloista vapaa maailma sekä rehellisyys.

Nimen pitäisi kuulemma olla lyhyt ja helppo muistaa. Miksi kaiken pitäisi aina mennä samalla kaavalla? Siksi tein nimen, joka aiheuttaa naurua, kummastelua, paheksuntaa ja hymyjä yhtä aikaa.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Ennen tämän projektin aloittamista olin keskittynyt lähinnä metalliin ja rockiin. Nyt olen tietoisesti pyrkinyt luomaan mahdollisimman laajasti ja sekoitellut genrejä aika tunteettomasti. Musiikkiani voi kutsua pop-alternative-elektroksi, mutta kokeilen kaikenlaista ja tuottaja Niila Perkkiö sitoo langanpäät järkevään elektromuotoon.

Mitkä ovat tähänastisen urasi suurimmat saavutukset?

– Kävimme alkuvuodesta Lontoossa keikkailemassa. Esitimme Anthem-nimistä kappaletta, joka kertoo taiteilijan ajoittaisista sopeutumisvaikeuksista maailmaan, jossa etunenässä vallitsevat raha, valta ja ihmisen ylpeys. Biisin puolessa välissä tunsin kyyneleiden alkaneen valua pitkin poskiani, koska lähinnä taiteilijoista koostuva yleisö tajusi täsmälleen, mistä biisissä puhutaan. Oli hienoa kokea sellaista yhteyden tunnetta niin kaukana kotoa. Yhä mietin, miten ihmeessä sain itkultani laulettua kappaleen loppuun.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

M.I.A.:ta arvostan niin monella tavalla, hän on tehnyt paljon töitä ihmisoikeuksien puolesta ja vaikuttanut monella eri taiteenalalla. Almaa olisi myös upea päästä lämppäämään, hän vaikuttaa reteeltä ja aidolta tyypiltä, minkä lisäksi hänellä on mieletön soundi.

Jos Outsiders soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Pyrimme näyttämään tämän Outsidersin musavideolla. Halusimme näyttää, että jokainen on upea omalla tavallaan ja meillä kaikilla on halutessamme oikeus loistaa. Paikalle saapui lopulta 70 eri alojen tanssijaa juhlimaan yksilöllisyyttä. Esimerkiksi ystäväni Anttoni Ronkainen näyttää pyörätuolilla, ettei ihminen tarvitse jalkoja tanssiakseen upeasti.

Miten kappale syntyi?

– Kun Outsidersin ekan säkeistön melodia tuli päähäni, muistan vain hymyilleeni hölmönä. Outsiders oli niin yksinkertaisen kepeä, että pyörittelin melodiaa päässäni alkuun jopa vähän leikilläni. Harvassa lyriikassani sanotaan asiat näin suoraan, sillä tykkään siitä, että biisi saa muotonsa kuulijan korvissa. Lähetin Niilalle noin 15 biisiä akustisina demoina, joista hän sitten valitsi Outsidersin työstöön. Ei tainnut mennä kuin muutama tunti, kun hän oli jo muotoillut biisin ensimmäiset tausta-aihiot. Outsidersin myötä löysimme viimein soundimme.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!