Hyppää pääsisältöön

Korkeakoulujen pääsykokeet edessä? Hyödynnä nämä Abitreenien vinkit onnistuneeseen koesuoritukseen

Kuva, jossa henkilö istuu ja opiskelee.
Kuva, jossa henkilö istuu ja opiskelee. Kuva: Yle/Abitreenit pääsykokeet,Abitreenit,korkeakoulut,yliopistot,ammattikorkeakoulut

Korkeakoulujen pääsykokeisiin lukeminen on usein valtava urakka, joka vaatii kunnianhimoa ja kärsivällisyyttä. Kokosimme käytännön vinkit pääsykokeeseen valmistautuville.

1. Lue perusteellisesti, mutta hahmota tärkeimmät

Valintakoemateriaaleja lukiessa kannattaa muistaa, että kaikki tieto on kokeen kannalta olennaista. Usein varsinkin luku-urakan loppuvaiheessa saattaa tuntua, että aineistoa on runsaasti suhteessa käytettävissä olevaan aikaan, jolloin keskeisimpien asioiden hahmottaminen on erityisen tärkeää.

Jos materiaaleissa mainitaan esimerkiksi teorioita tai tutkijoiden nimiä, kannattaa ne painaa muistiin erityisen hyvin. Valintakokeet muuttuvat jatkuvasti soveltavammiksi ja aineistopainotteisemmiksi, jolloin opittuja teorioita ja nimiä on helppo hyödyntää itse koetilanteessa. Usein koe mittaa valintakoemateriaalien osaamisen lisäksi myös soveltamista ja ajattelun kypsyyttä, jolloin nämä taidot on hyvä olla hallussa.

2. Aikatauluta ja tunnista omat tapasi oppia

Tavoitteellisessa opiskelussa on olennaista tunnistaa, mikä itselle toimii ja mikä ei. Jos aikaa pääsykokeeseen on enää vain hetki ja aineistojen kanssa kiire, ei välttämättä kannata käyttää aikaa täysin uusien opiskelutapojen kokeiluun. Vaihtelu saattaa silti virkistää ja tuo usein uutta motivaatiota asioiden omaksumiseen.

Myös lukusuunnitelman teko saattaa helpottaa tavoitteiden asettamisessa. Lukusuunnitelmaa ei kannata laatia liian tarkkaan – tärkeintä on suhteuttaa opiskeltavan aineiston laajuus käytettävissä olevaan aikaan.

Opiskelutekniikkoihin ja lukusuunnitelman tekoon löydät lisää vinkkejä Abitreenien Paineessa -sisällöistä.

3. Motivoi itseäsi

Pitkän luku-urakan aikana hetkittäinen motivaation puute saattaa tulla vastaan helposti. Joskus motivaatio saattaa olla kadoksissa suuren tai vaativalta tuntuvan työmäärän takia tai usko omaan riittävyyteen saattaa horjua. Heikkoina hetkinä kannattaakin palauttaa mieleen, miksi korkeakoulupaikasta on alunperin haaveillut.

Vaikka korkeakouluissa itse opiskelu on keskeisessä roolissa, on opiskelijaelämä todella paljon muutakin. Joidenkin hakukohteiden tuutorit pyörittävät jo nyt omia sosiaalisen median tilejä, joissa jakavat vinkkejä haku-urakkaan ja kertovat yliopistomaailman kuulumisia. Eri oppiaineiden ainejärjestöt tai tiedekuntajärjestöt järjestävät usein todella paljon tapahtumia ja tekemistä opiskelijoille, joihin tutustuminen saattaa olla motivoivaa. Usein ainejärjestöillä saattaa olla myös opiskelijalehtiä, joita saa hakea kampuksilta ilmaiseksi.

Jos asut samalla paikkakunnalla kuin missä hakukohteesi sijaitsee, käy hakemassa motivaatiota kampuskierrokselta; kierrä tulevan korkeakoulusi kirjasto sekä muut tilat ja inspiroidu tulevasta opiskeluympäristöstäsi.

4. Hyödynnä vertaistuki

Jos mahdollista, tutustu muihin samaan oppiaineeseen hakeviin. Kanssahajikoita ei kannata ajatella kilpakumppaneina – hyödyntäkää toistenne osaamista ja opiskelkaa yhdessä. Pääsykoemateriaalien toisille opettaminen on hyvä tapa oppia ja sosiaalinen opiskelu tuo hyvää vastapainoa yksinäiseen lukemiseen.

Saman urakan parissa puurtavilta kannattaa hakea vertaistukea myös henkisellä tasolla. Kaikilla pääsykokeisiin lukevilla on taatusti vaikeampia hetkiä, jolloin tuntuu, että mikään ei suju. Tällöin toisten tsemppaus saattaa olla todella paikallaan.

5. Huolehdi myös muusta elämästä – unesta ja liikunnasta ei kannata tinkiä

Viimeisinä hetkinä ennen pääsykoetta on viimeistään suositeltavaa huolehtia siitä, että keho on myös fyysisesti valmiina tehokkaaseen pääsykoesuoritukseen. Vapaa-ajan ja lukemisaikojen selkeä erottelu on ennen itse koetta todella tärkeää. Kun luettavaa on paljon, tarvitsee keho aikaa myös levolle ja liikunnalle.

Myös oikeanlaisen ruokavalion merkitystä ei sovi vähätellä – syömisestä ei kannata ottaa ylimääräistä stressiä, mutta ainakin säännöllistä ateriarytmiä voi olla viisasta noudattaa.

Unen merkitystä oppimiselle ei voi painottaa liikaa. Suuri osa oppimisesta tapahtuu unen aikana, joten voikin olla hyödyllisempää priorisoida oikean mittaisia yöunia pitkien opiskelupäivien sijaan. Kun aivot työskentelevät aktiivisesti päivällä, on uni todella tärkeä työkalu sekä oppimisvalmiuden, että mielen levon kannalta.

Abitreenit toivottaa hurjasti tsemppiä kaikille korkeakoulujen pääsykokeisiin lukeville!

Keskustele

Artikkelit