Hyppää pääsisältöön

Kuninkaalliset häät selostava Marjukka Havumäki: ”Rakkaus sykähdyttää aina"

Prinssihäät selostavat Marjukka Havumäki ja Kaisa Haatanen.
Suoran häälähetyksen selostavat toimittaja Marjukka Havumäki (vas.) ja tietokirjailija Kaisa Haatanen. Prinssihäät selostavat Marjukka Havumäki ja Kaisa Haatanen. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yle TV1,Marjukka Havumäki

Kuninkaallisissa häissä sykähdyttää kahden ihmisen usko omiin tunteisiin ja tahto yhteiseen tulevaisuuteen. Aivan kuten kenen hyvänsä häissä.

Britannian kuninkaalliset häät selostava Marjukka Havumäki sanoo, että rakkaus sykähdyttää aina. ”Rakkaus on maailmaa hengissä pitävä voima ja maailman ihanin asia. On upeaa, että kaksi ihmistä on löytänyt toisensa.”

”Kuninkaalliset häät tarjoavat mahdollisuuden nauttia glamourista, joka ei ole meidän arkea mitenkään. Otetaan ilo irti”, Havumäki kannustaa.

Havumäki selostaa suorassa lähetyksessä prinssi Harryn ja Meghan Marklen häät Ykkösellä lauantaina 19. toukokuuta klo 13.50 alkaen.

Prins Harry och Meghan Markle poserar inför fotografer.
Prinssi Harry ja Meghan Markle. Prins Harry och Meghan Markle poserar inför fotografer. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA /EPA Prinssi Harry, Sussexin herttua,Meghan, Sussexin herttuatar,kihlaus

Harry – suosikkikuninkaallinen

Prinssihäitä studiossa seuraa myös tietokirjailija Kaisa Haatanen.

Haatanen on nyt ensimmäistä kertaa kommentoimassa kuninkaallisia juhlia. Hän ei epäröinyt hetkeäkään tarttua tilaisuuteen. Kuninkaalliset, traditiot ja historia ovat kirjailijalle rakas harrastus.

Sopivasti Kaisan suosikkikuninkaallinen on – prinssi Harry!

”Pidän ihan vilpittömästi prinssi Harrysta. Sydämeni sykähtää aidon tätimäisesti, kun huomaan, että hänestä on kasvanut niin kunnollinen ja hieno nuori mies.”

Haatasen mielestä ihmiset tarvitsevat satuja.

”Pääsemme todistamaan toukokuista rakkauden juhlaa, kun komea prinssi menee naimisiin kauniin, ulkomaalaisen ja hieman vanhemman naisen kanssa. Harry ja Meghan ovat nykyajan satupari.”

Dianan muisto näkyy häissä

Havumäki ja Haatanen valmistautuvat häälähetykseen huolellisesti.

”Tiedämme. että ruutujen ääressä on paljon ihmisiä, jotka ovat vihkiytyneitä kuninkaallisiin. Suhtaudumme nöyrästi selostustehtävään. Yritämme hankkia mahdollisimman paljon tietoa hääjuhlasta etukäteen”, Havumäki kertoo.

Molemmat ovat seuranneet tiiviisti hääuutisointia. Nyt odotellaan tietoa Meghanin hääpuvusta ja sen suunnittelijasta sekä Harryn univormusta. Morsiuslapsina nähdään Harryn ja Meghanin kummilapsia.

Yksi kiinnostuksen aiheista on se, miten Harryn äidin, prinsessa Dianan, muisto näkyy Windsorin Pyhän Yrjön kappelissa. Morsiuspari on tarkkaan valinnut häissä kuultavat virret, raamatunkohdat ja puheet.

”Dianan sisar Jane Fellowes lukee häissä raamatun tekstin. Mahdollisesti kirkon koristelussa käytetään valkoisia ruusuja, jotka olivat Dianan lempikukkia. Tämä tieto vaatii vielä vahvistuksen”, Havumäki sanoo.

Kuninkaalliset, intiimit juhlat

Prinssi Harryn häät ovat pienemmät kuin veljensä prinssi Williamin ja herttuatar Katen, joiden vihkimistilaisuuteen osallistui lähes 2000 vierasta. Nyt paikalla on kuutisensataa vierasta.

”Vieraiden joukossa on paljon hääparin ystäviä, sukulaisia, työtovereita ja varmasti prinssin lastenhoitajia. Paikalla ei ole Euroopan kuninkaallisia tai valtionpäämiehiä, mutta julkisuuden henkilöitä kyllä”, Havumäki sanoo.

”Intiimit juhlat, jos kuninkaallisista juhlista voi niin puhua. Mitä ilmeisimmin prinssi Philipkin osallistuu häihin, vaikka toipuu lonkkaleikkauksesta.”

Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan häitä katsoi 750 miljoonaa ihmistä ympäri maailman, ja Williamin ja Katen häitä yli kaksi miljardia.

”Tämänkin häälähetyksen äärellä on varmasti satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Epäilemättä vuoden katsotuimmat häät. Paikan päälle pieneen Windsorin kaupunkiin on tulossa satatuhatta ihmistä, ja turvatarkastukset ovat valtaisat.”

Liikuttuvatko sulhanen ja morsian?

Häälähetyksen selostajat jännittävät, näyttääkö hääpari tunteitaan ja kuinka paljon.

”Olemme tottuneet siihen, että Britanniassa ollaan hillittyjä itse kuningatar Elisabetia myöten. Ehkäpä Harry voi näyttää tunteitaan vapaammin, koska näillä näkymin hänestä ei tule koskaan hallitsijaa”, Havumäki pohdiskelee.

Asetelma on monella tavalla erilainen kuin Charlesin ja Dianan häissä. Diana oli vasta kaksikymmenvuotias avioituessaan.

”Harry on 33-vuotias ja Meghan 36-vuotias eli nyt meillä on aikuinen pari. Meghan on myös tottunut esiintymään kameroiden edessä. Ajat ovat muuttuneet, sillä kuningashuoneen jäsen avioituu eronneen naisen kanssa. Se tuskin olisi ollut mahdollista 30 vuotta sitten.”

Harry on onnensa ansainnut

Prinssi Harryn lapsuus loppui 12-vuotiaana dramaattisesti Diana-äidin kuolemaan.

”Britit toivovat Harrylle varmasti pelkkää hyvää, hän on onnensa ansainnut. Dianan kohtalo jätti voimakkaan jäljen ihmisten sydämeen. Kuva, jossa pieni, punatukkainen poika käveli äitinsä arkun perässä, syöpyi kaikkien mieliin”, Havumäki miettii.

Prinssi Harryn elämään on ehtinyt mahtua monenlaisia ja värikkäitä vaiheita.

Etonin kasvatti on ollut muun muassa taistelemassa Afganistanissa. Brittilehdistön otsikoihinkin Harry on päätynyt, mutta nyttemmin prinssi on aikuistunut ja ilmoittanut haluavansa suuren perheen.

Haatanen muistuttaa, että prinssi Harry on sikälikin harvinainen kuningashuoneen jäsen, että hän on kertonut julkisesti tarvinneensa ammattiapua äitinsä kuoleman jälkeen.

Hääpari toivoo, että lahjojen sijaan vieraat muistaisivat seitsemää hyväntekeväisyysjärjestöä, jotka työskentelevät muun muassa kodittomien, hiv-lasten ja sotilastehtävissä isänsä tai äitinsä menettäneiden lasten hyväksi.

Meghan Markle ja prinssi Harry nauravat käsikädessä.
Meghan Markle ja prinssi Harry nauravat käsikädessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Chris Jackson Getty Images Prinssi Harry, Sussexin herttua,Meghan, Sussexin herttuatar,Harry ja Meghan: romanssi kahdelle

Moderni morsian

Yhdysvaltalainen Meghan Markle tuo tuulahduksen nykyaikaa Britannian kuningasperheeseen.

”Kalifornian kasvatti on ollut kertaalleen avioliitossa ja kertoo olevansa feministi. Meghan puhuu voimakkaasti tyttöjen ja nuorten naisten puolesta, ja on arvostellut maansa presidenttia Donald Trumpia”, Haatanen listaa.

”Mielenkiintoista nähdä, kuinka käy kun tällainen vahva nainen tulee osaksi Britannian hovia. Elämää toki varmasti helpottaa se, että Harry ja Meghan eivät ole seuraava hallitsijapari. He voivat enemmän keskittyä hyväntekeväisyyteen ja edustustilaisuuksiin.”

Kun prinsessa Diana tuli kuningasperheeseen, hänestä toivottiin monarkian uudistajaa.

”Samaa puhutaan Meghanista, että monarkia siirtyy uuteen aikaan. Suuria toiveita ainakin on. Tokikaan hän ei voi ottaa voimakkaasti kantaa julkisuudessa.”

Uuden sukupolven kuninkaallisia

Haatasen mielestä Harrylla ja Meghanilla on erinomainen mahdollisuus olla kaikkien lempipariskunta tästä eteenpäin.

”Kuningashuoneelle on tärkeää, että heillä on kansan rakastamia edustajia ja monarkian suosionsa perustuu kansan arvostukseen.”

Britannian William, Kate, Harry ja Meghan ovatkin saaneet uuden kutsumanimen – kuninkaallinen ”Fab Four”, upea nelikko.

Kuningashuoneet Britanniassa ja Ruotsissa ovat saaneet myönteistä huomiota nuoremman sukupolven ansiosta. On häitä, ristiäisiä. Nuoria perheitä ja avioliittoja, joissa vanhemmat eivät ole päättäneet kenen kanssa mennään naimisiin.

Viime hetken tietoa luvassa?

Britannian prinssihäitä Marjukka Havumäki ja Kaisa Haatanen selostavat Pasilan studiossa.

Kuninkaallisista häistä kerrotaan paljon etukäteen, mutta Havumäestä on hienoa, jos lähetyksen aikana voidaan katsojille kertoa jotain viime hetken yksityiskohtia.

”Puvun suunnittelija saattaa paljastua vasta suorassa lähetyksessä. Toivomme, että siinä tapauksessa joku meille kiikuttaa selostamoon tiedon, jotta voimme sen katsojillekin kertoa.”

”Puhumme tietenkin Windsorin kaupungista ja sen merkityksestä Williamille ja Harrylle. Sijaitseehan Etonin poikakoulu aivan naapurissa, toisella puolella Thames-jokea."

Perinteenä on, että ennen suoran tv-lähetyksen alkua ohjelmaan valmistautuva tiimi juo kakkukahvit. ”Pääsemme kaikki juhlatunnelmaan”, Marjukka Havumäki huomioi.

Marjukka Havumäki ja Kaisa Haatanen ovat Aamu-tv.n vieraina perjantaina 18. toukokuuta klo 7.50.

Dokumentti Harry ja Meghan: Romanssi kahdelle nähdään lauantaina 19. toukokuuta klo 13.05.

Prinssi Harry ja Meghan Markle vihitään Windsorin linnassa, Pyhän Yrjön kappelissa lauantaina 19. toukokuuta. Häät nähdään suorana TV1:ssä kello 13.50 alkaen. Tilaisuus on katsottavissa Areenassa ennakkotunnelmineen jo kello 11.15 alkaen.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen häät

Harry ja Meghan: Romanssi kahdelle

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.