Hyppää pääsisältöön

Seksuaalista väkivaltaa voidaan ehkäistä aloittamalla seksuaalikasvatus jo sikiövaiheessa – pimppi ei saa olla kielletty ”vessasana”

Katriina Bildjuschkin ja Ronja Salmi istuvat talvisessa maisemassa ja keskustelevat.
Katriina Bildjuschkin ja Ronja Salmi kaskustelevat Mitä mietit, Ronja Salmi? -sarjan 8. jaksossa siitä, miten seksuaalista väkivaltaa voitaisiin ehkäistä. Katriina Bildjuschkin ja Ronja Salmi istuvat talvisessa maisemassa ja keskustelevat. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ronja Salmi,Mitä mietit, Ronja Salmi?

Mitä mietit, Ronja Salmi? -sarjan kahdeksannessa osassa keskustellaan seksuaalisesta väkivallasta.

Suomessa raiskaa useimmiten tuttu ihminen, puskaraiskauksia on kaikista raiskauksista korkeintaan kolmasosa, ehkä vähemmänkin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seksuaalikasvatuksen asiantuntija Katriina Bildjuschkin.

– Ne, jotka tulevat kotonaan raiskatuksia, eivät ehkä uskalla lähteä hakemaan apua, koska he ajattelevat, että tämä on täysin poikkeuksellista eikä kenellekään muulle ole käynyt näin, Bildjuschkin sanoo Ronja Salmen haastattelussa.

– Tiedämme, että seksuaaliväkivalta on kiduttamisen jälkeen traumatisoivinta. Erityisesti, jos tekijä on läheinen ihminen, joka myös rakastaa sinua.

Bildjuschkinin mukaan seksuaalista väkivaltaa voitaisiin ehkäistä aloittamalla seksuaalikasvatus jo sikiövaiheessa. Vauvaa odottavalle ihmiselle on kerrottava, miten vauvaa ja tämän kehoa kohdellaan, miten se paljastetaan muiden katseelle ja miten keholle annetaan nimiä.

– Tällöin lapsi oppii jo pienenä, että minun koko kroppani on tärkeä ja on alueita, jotka ovat intiimejä ja vain minun, Bildjuschkin sanoo.

– Kehon osilla pitää olla myös nimet. Silloin lapsi voi puhua niistä ja kertoa esimerkiksi, että "nyt se koski mun pimppiin vaikka en halunnut". Vanhemmat tekevät todella karhunpalveluksen, jos he eivät opeta lapsilleen kunnollisia sanoja ja jos pimppi on vessasana, jota ei saa sanoa.

Bildjuschkin muistuttaa myös, että lapsille on hyvä opettaa, mitä toiselle saa ja ei saa tehdä ja kenelle voi puhua, jos jotain tapahtuu.

Katso Bildjuschkinin haastattelu kokonaisuudessaan alla olevalta videolta.

Katso Mitä mietit, Ronja Salmen 8. jakso Yle Areenasta ja kuuntele myös aiheeseen liittyvä Mitä vielä, Ronja Salmi? -podcast, jossa käsitellään raiskauslainsäädäntöä.

Yle TV2