Hyppää pääsisältöön

Suunnitteletko reissua New Yorkiin, Istanbuliin tai Berliiniin? Tutustu Länsimaisen sivistyksen 10 kaupunkiin

Kuvassa Eiffel-torni Pariisissa.
Kuvassa Eiffel-torni Pariisissa. Kuva: Tuuli Laukkanen Yle Puhe,Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Länsimaisen sivistyksen 10 kaupunkia -sarjassa vinkkejä ja kokemuksia kertovat enemmän tai vähemmän tunnetut suomalaiset, jotka tuntevat kaupunkinsa kuin omat taskunsa. Toimittajana Salme Unkuri.

Kuuntele koko sarja Yle Areenassa.

New York ja illuusio siitä, että kaikki on mahdollista

Elokuvaohjaaja Alli Haapasalo asui kymmenen vuotta New Yorkissa, jonne hän lähti, koska hänellä oli nuorena sellainen tunne, että elämä tapahtuu jossain muualla. New York teki tehtävänsä.

Haapasalo puhuu New Yorkin “vapauden illuusiosta”, tunteesta, että kaikki on mahdollista. Vaikka ei olekaan.

- New York on vaativa kaupunki, sillä paljon voimavaroja menee oman elämän puitteiden ylläpitämiseen. Yksinkertaiset ikkunat joista vetää, huono vedenpaine suihkussa, tai talossa meneillään kolmas lutikkamyrkytys. Ja kaikki tämä on ihan tavallista, vaikka ei asuisikaan missään murjussa.

New York on kaikkien tarinoiden kaupunki.― Elokuvaohjaaja Alli Haapasalo

- New Yorkissa voi tapahtua ihan mitä tahansa. Sinne voi sijoittua yhtä hyvin rakkaustarina kuin avaruusoliotkin, tai mikä tahansa kauhu- tai historiallinen draama. Lisäksi New York on aivan hulppean näköinen kaupunki. Mihin tahansa kameran osoittaa, tuntuu melkein valmiiksi lavastelulta, todella kiehtovalta, monikerroksiselta maailmalta.

Elokuvaohjaaja Alli Haapasalo New Yorkissa.
Alli Haapasalo Empire State Buildingissä New Yorkissa. Elokuvaohjaaja Alli Haapasalo New Yorkissa. Kuva: Miia Savaspuro Yle Puhe,New York (kaupunki)

Hipsterikahvilat ovat tulleet Istanbuliinkin

Toimittaja-kirjailija Pia Ingström rakastui Istanbuliin jo yli 35 vuotta sitten, vaikka ensimmäisellä visiitillä kaupungissa taisi olla öisin voimassa ulkonaliikkumiskielto diktatuurin takia. Vuodenaikakin oli synkkä.

Ingström on palannut kaupunkiin lukuisia kertoja tämän jälkeen, ja kirjoittanut myös Istanbulista kirjan, jossa hän etsii jälkiä kaupungin katoavista vähemmistöistä. Kirjassaan hän kertoo, että hänellä on ollut krooninen tarve olla tekemisissä Istanbulin kanssa, vaellella siellä ja ajatella sitä.

Nyt vanhat ränsistyneet kaupunginosat keskiluokkaistuvat vauhdilla myös Istanbulissa.

Esimerkiksi Nobel-kirjailija Orhan Pamukin asuinalue on lähes “gentrifikaation Disneyland”.― Toimittaja-kirjailija Pia Ingström

- Istanbulista löytyy nykyään hipsterikahviloita, gallerioita ja antiikkikauppoja vieri vieressä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vuokrat nousevat ja köyhät häädetään pois näiltä miellyttäviltä alueilta.

Kuvvassa toimittaja-kirjailija Pia Ingström Istanbulissa.
Pia Ingström (vas.) kävelyretkellä Istanbulissa oppaan johdolla. Kuvvassa toimittaja-kirjailija Pia Ingström Istanbulissa. Kuva: Otto Ekman Yle Puhe,Istanbul,Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Alati muuttuvassa Berliinissä on helppo hengittää

Helteinen Berliini tuntui kaoottiselta eikä ainakaan kauniilta, kun Suomen Saksan-instituutissa Berliinissä työskentelevä Suvi Wartiovaara kävi kaupungissa ensimmäistä kertaa. Nyt hän on asunut kaupungissa yli 25 vuotta.

Sodat ovat runnelleet Berliiniä pahoin ja yksi sen viehätyksistä Wartiovaaran mukaan onkin se, että kaupunki muuttuu koko ajan.

- Berliinissä on valtava määrä äärimmäisen kiehtovia kohteita, mutta niiden löytäminen vaatii omaa aktiviteettia. Sieltä löytää vaikka mitä, ei ole sitä yhtä Berliiniä.

Wartiovaaralle on tärkeää, että Berliini on myös monikulttuurinen ja poliittisesti vireä kaupunki.

- Berliinissä on äärimmäisen helppo hengittää. Sinne sopivat kaikenlaiset ihmiset ja siellä voi ikään kuin aloittaa alusta. Näin kävi minulle.

Lontoo on jättiläismäinen pikkukaupunki

Lontoon ja Ison-Britannian hyvin tunteva kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen sanoo, että Lontoolla on pikkukaupungin sielu.

Salolainen asui jo 1960-luvulla “svengaavassa Lontoossa” työskennellessään siellä muun muassa BBC:n suomenkielisessä toimituksessa, ja 1990-luvulla hän palasi kaupunkiin suurlähettilääksi.

Lontoon henki ja spirit on jättiläismäinen pikkukaupunki.― Pertti Salolainen

- Kaikilta osin Lontoo ei tee vaikutelmaa jättikaupungista. Se on pikkukaupunkien kokoelma.

Kuvassa Pertti Salolainen Lontoossa vuonna 1967.
Kuva on otettu 1.1.1967, jolloin Salolainen oli Yleisradion Lontoon kirjeenvaihtaja. Kuvassa Pertti Salolainen Lontoossa vuonna 1967. Kuva: Norman Nicholls Yle Puhe,Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Ateenassa voi mennä aamulla kauppaan aamutakissa

Iltavalaistuksessa kohoava Akropolis on ensimmäinen muistikuva Ateenasta ja teki vaikutuksen dosentti Martti Leiwoon, joka on asunut kaupungissa yhteensä yli 10 vuotta. Akropolis oli paljon suurempi ja korkeampi kuin Leiwo oli luullut.

- Ensivaikutelma oli, että kaupungin liikenne on kaoottista ja siellä on hirvittävän likaista ja siellä voi tapahtua ihan mitä tahansa. Heräsi valtava kiinnostus.

Ateena muuttui paljon vuonna 2004 järjestettyjen olympialaisten seurauksena, kun muun muassa keskustan arkeologiset alueet yhdistettiin kävelykaduilla. Toisaalta Ateenasta löytyy yhä aitoa kreikkalaisuutta.

- Kaupungissa ollaan suvaitsevaisia ja toisaalta hyvinkin maalaisia. Perheen äiti tai isä saattaa aamulla mennä aamutakissa ja tohveleissa leipomoon ja kauppaan, eikä kukaan pidä sitä mitenkään ihmeellisenä.

 • Kysy mitä vaan - esitä oma kysymyksesi ja ehdota vieraita

  Yle Puheen Kysy mitä vaan on täällä taas

  Yle Puheen Kysy mitä vaan -ohjelma on tehnyt paluun. Ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat vastaavat Mira Selanderin johdolla kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kerro ketä sinä haluaisit kuulla ohjelmassa ja esitä hänellä oma kysymyksesi.

 • Korjaus: Aamu TV:n Jälkiviisaat Yle Puheessa

  Korjaus Aamu TV:n Jälkiviisaisiin

  Yle Puheessa uusittiin perjantain 9.8. Aamu TV:n Jälkiviisaat -osio. Kyseisessä keskustelussa vieraana ollut toimittaja Anu Partanen kertoi perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-Ahon olleen norjalaisen massamurhaaja Anders Breivikin esikuva. Partanen on myöhemmin viestipalvelu Twitterissä pahoitellut keskustelussa käyttämäänsä sanavalintaa.

 • Yle Puheen Tarinoiden Kesä - seikkailua, saunomista ja fanittamista

  Yle Puheen kesässä seikkaillaan, saunotaan ja fanitetaan.

  Kesä on täällä, ja niin on myös Yle Puheen ainutlaatuiset kesäohjelmat. Puheen kesä on omistettu tarinoille. Tarinoita kuullaan kesäilmiöistä, faniudesta, saunomisesta, seikkailuista, Itämerestä ja bändielämästä. Kesäohjelmistoon sukelletaan heti juhannuksen jälkeen.

 • Äänestä! Kirja vs. Leffa: Papillon

  Kirja vs. Leffa: Papillon, kirja vai leffa?

  Jarmo Laitanevan toimittamassa Kirja vs. Leffa -ohjelmasarjassa sukelletaan maailman kuuluisimman vankilaolojen ja -pakojen kuvaukseen, kun käsittelyssä on Papillon. Vanki nimeltä Papillon on Henri Charrièren omaelämäkerrallinen romaani vuodelta 1969. Kolme vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen Franklin J. Schaffner ohjasi kirjasta elokuvan, jonka päärooleissa esiintyvät Steve McQueen ja Dustin Hoffman. Anna äänesi, kumpi on parempi - kirja vai leffa?