Hyppää pääsisältöön

EU kaikkine syylineen on parempi kuin brexit - Pohjois-Irlannin rajalla pelätään väkivaltaa Britannian EU-eron takia

Miehet seisovat seinämaalauksen edessä
Tom Kelly (vas) ja Kevin Hasson ovat maalanneet Pohjois-Irlannin levottomuuksista kertovia seinämaalauksiaan Bogsideen vuodesta 1993 alkaen. Miehet seisovat seinämaalauksen edessä Kuva: Paul-Michel Ledoux/Yle seinämaalaus,Ulkolinja

Pohjois-Irlannissa pelätään, että väestöryhmien välit kiristyvät Britannian EU-eron myötä. Brexit voimistaa vanhaa vastakkainasettelua ja lisää väkivallan uhkaa.

Pohjois-Irlannin Derryssä asuvan Tom Kellyn lapsuus oli kuin väkivaltaisesta toimintaelokuvasta. 1970-luvulla hän seurasi, kun katolisen Bogsiden alueen asukkaat ottivat lähes päivittäin yhteen Britannian armeijan ja poliisin kanssa.

Pienille pojille mellakoiden seuraaminen oli pelottavaa, mutta myös jännittävää. Samanaikaisesti he kuitenkin ymmärsivät, että kyse oli vakavasta asiasta.

“Monet lapset kuvittelevat elävänsä ikuisesti. Me kasvoimme täällä, joten meillä ei ollut sellaista harhakuvitelmaaa”, Tom Kelly painottaa.

Aikuisena hän on maalannut ystävänsä Kevin Hassonin kanssa seinämaalauksia, jotka kertovat Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksien synkistä tapahtumista Bogsidessa. Vasta vuonna 1998 allekirjoitettu rauhansopimus toi päätöksen kolmekymmentä vuotta kestäneelle väkivallan kierteelle, jossa kuoli yli 3 600 ihmistä.

Vanha vastakkaisasettelu kasvussa

Täällä vanha vastakkainasettelu näkyy yhä katukuvassa. Bogsiden alueella kadunvarsilla on Irlannin lippuja ja seinämaalauksissa kuvataan muun muassa verisen sunnuntain eli Bloody Sundayn tapahtumia.

Puolen kilometrin päässä protestanttien asuinalueella liehuvat puolestaan Britannian liput ja jalkakäytävän reunakivetkin on värjätty sini-puna-valkoisiksi. Edes kaupungin nimestä ei ole yksimielisyyttä, sillä katolilaisille tämä on Derry, mutta protestantit käyttävät kaupungista yhä Londonderry-nimeä.

Parikymmentä vuotta kestäneen rauhan aikana sovinnontekoon on panostettu muun muassa Euroopan unionin toimesta. Britannian EU-eron myötä vanha vastakkainasettelu nostaa jälleen päätään.

Euroopan unionin rahoittama rauhansilta yhdistää Derry/Londonderryssä kaupugin katolisen ja protestanttisen osan toisiinsa.
Euroopan unionin rahoittama rauhansilta yhdistää Derry/Londonderryssä kaupugin katolisen ja protestanttisen osan toisiinsa. Euroopan unionin rahoittama rauhansilta yhdistää Derry/Londonderryssä kaupugin katolisen ja protestanttisen osan toisiinsa. Kuva: Paul-Michel Ledoux/Yle Ulkolinja

“Brexit ajaa ihmiset entiseen, vahingolliseen vastakkainasetteluun. Me joudumme Euroopan unionin ulkopuolelle, vaikka äänestimme täällä Pohjois-Irlannissa jäsenyyden puolesta. Se siitä demokratiasta”, Tom Kelly sanoo.

Väkivallan loppumisen ja yhteisen EU-jäsenyyden myötä Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja on liudentunut lähes näkymättömäksi. Rajan ylittämisen huomaa lähinnä siitä, että nopeusrajoituskyltit muuttuvat. Irlannin puolella rajaa ne ovat kilometrejä tunnissa ja Pohjois-Irlannissa maileja tunnissa.

Euroopan unionista eroava Britannia on ilmoittanut lähtevänsä unionin sisämarkkinoilta ja tulliliitosta. Se on vakuuttanut, että Irlannin saarelle ei tule niin sanottua kovaa rajaa.

Brexitin myötä rajasta tulee kuitenkin Euroopan unionin ulkoraja. Sen takia monet pelkäävät, että rauhansopimuksen jälkeen puretut tarkastuspisteet joudutaan rakentamaan uudelleen.

Brittien rajasta kokonaan eroon

Sinn Féin-puolueen Derryn toimiston seinillä roikkuu kymmeniä mustavalkoisia valokuvia. Vanhoissa kuvissa kameraan katsovat Irlannin tasavaltalaisarmeijan “marttyyrit”: miehet ja naiset, jotka kuolivat Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikana.

Kuvien koristamassa huoneessa istuu Sinn Féinin veteraanipoliitikko Mitchell McLaughlin, joka on toiminut muun muassa Pohjois-Irlannin alueparlamentin puhemiehenä. Hänen mielestään koko rajakeskustelu on väärillä raiteilla.

Derrystä kotoisin oleva Mitchel McLaughlan on tasavaltalaisen Sinn Féin puolueen veteraanipolitiikkoja.
Derrystä kotoisin oleva Mitchel McLaughlan on tasavaltalaisen Sinn Féin puolueen veteraanipolitiikkoja. Derrystä kotoisin oleva Mitchel McLaughlan on tasavaltalaisen Sinn Féin puolueen veteraanipolitiikkoja. Kuva: Paul-Michel Ledoux/Yle Ulkolinja,Mitchell McLaughlin

“Meidän pitäisi muistaa, että kyse ei ole Irlannin rajasta, vaan Britannian rajasta Irlannin saarella. Näin ollen brittien pitää itse löytää ratkaisu omaan ongelmaansa”, McLaughlin painottaa.

Sinn Féinin mielestä koko rajasta voitaisiin hankkiutua eroon järjestämällä kansanäänestys Irlannin yhdistymisestä. Pohjois-Irlannin pitkänperjantain rauhansopimuksen mukaan Irlanti voi yhdistyä, jos enemmistö sekä Pohjois-Irlannin että Irlannin tasavallan asukkaista kannattaa sitä äänestyksessä.

“Järjestetään kansanäänestys rajakysymyksestä nyt, ja selvitetään, voisimmeko päästä eroon brittiläisestä rajasta Irlannissa”, McLaughlan sanoo. Sinn Féinin ehdotus on kuitenkin myrkkyä Pohjois-Irlannin unionisteille, joille yhteys Iso-Britanniaan on tärkeä.

Jännitteet ovat nousussa

Pohjois-Irlannin tilanne on epävakaa ilman brexitin nostamia jännitteitäkin. Aluehallinto on ollut toimintakyvytön jo tammikuusta 2017. Tuolloin tasavaltalaisten suurimman puolueen, Sinn Feinin, ja Demokraattisen unionistipuolueen, DUP:n, hallitusyhteistyö kariutui kuluskandaaliin ja riitoihin.

Monille katolilaisille yhteinen EU-jäsenyys on ollut tärkeä syy siihen, että he pystyvät hyväksymään Pohjois-Irlannin pysymisen osana Britanniaa. Nyt brexit uhkaa repiä auki vanhat haavat, jotka eivät ole koskaan kunnolla parantuneet.

“Rajasta on tullut jälleen merkittävä. Meistä tuntuu, että elämme jälleen täysin brittien vallan alla. Osana Eurooppaa meillä oli toivoa. Nyt tuo toivo on napattu pois”, katolinen katutaiteilija Tom Kelly kuvailee tuntojaan.

Bogsidessa Pohjois-Irlannin levottomuuksien muisto on yhä kipeä, sillä monet menettivät niissä läheisiään.
Bogsidessa Pohjois-Irlannin levottomuuksien muisto on yhä kipeä, sillä monet menettivät niissä läheisiään. Bogsidessa Pohjois-Irlannin levottomuuksien muisto on yhä kipeä, sillä monet menettivät niissä läheisiään. Kuva: Paul-Michel Ledoux/Yle Ulkolinja,seinämaalaus

Britannian kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä tasavaltalainen Sinn Féin kampanjoi Britannian EU-jäsenyyden puolesta, kun taas unionistien DUP ajoi voimakkaasti EU-eroa. Näkemysten vastakkaisuus on jatkunut myös sen jälkeen.

Sinn Féin haluaisi Pohjois-Irlannille erityisaseman EU:n sisällä. DUP ei puolestaan hyväksy mitään, joka laittaisi Pohjois-Irlannin erilaiseen asemaan kuin muut Britannian alueet.

Tilannetta mutkistaa se, että pääministeri Theresa Mayn konservatiivit menettivät viime vuoden vaaleissa parlamenttienemmistönsä. Mayn hallituksen tukipuolue on DUP, mikä on voimistanut tasavaltalaisten katolisten tunnetta siitä, että unionistit hallitsevat heitä jälleen Lontoon tuella.

Yhteistyö ei edes kiinnosta

Toisaalta unionistien valta-asema karisi maaliskuun 2017 vaaleissa, kun sille jäi alueparlamentissa vain yhden paikan johto. Vahvistunut Sinn Féin ei ole sen jälkeen suostunut hallitusyhteistyöhön DUP:n kanssa.

“Yhteistyö on vaikeaa, koska puolueiden näkemykset ovat niin vastakkaisia. Unionisteille uusi haaste on, että he ovat menettämässä valta-asemansa, jonka avulla he määrittelivät kaikkien Pohjois-Irlannissa asuvien kohtalon”, Sinn Féinin McLaughlan korostaa.

Sekä Sinn Fein että DUP saavat ääniä korostamalla erojaan. Sinn Féin ajaa Irlannin kielen aseman vahvistamista, mutta DUP on valmis vain pieniin myönnytyksiin. DUP puolestaan vastustaa sukupuolineutraalia avioliittoa, jota Sinn Féin puolestaan kannattaa.

“Sinn Féin ja DUP saavat ääniä korostamalla protestanttien ja katolilaisten eroja. Vaalien aikaan täällä liehuvat Irlannin liput ja kaupungin toisella puolella Iso-Britannian liput. Puolueet pääsevät valtaan haistattelemalla toisilleen”, kuvailee toinen muraalimaarali, Kevin Hasson.

Hän uskoo, että Britannian EU-ero vain vaikeuttaa tilannetta Pohjois-Irlannissa. EU on täällä yhdistävä tekijä, joka on lieventänyt väestöryhmien välistä epäluuloa.

“Euroopan unioni kaikkine syylineen on ollut täällä hyödyllinen. Se antoi meille toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Nyt tuntuu, että tänne nousee jälleen uusi barrikadi. On kuin olisimme kirottuja”, Hasson harmittelee.

Rajavalvonta sytyttäisi sodan

Ei ole ihme, että Bogsiden alueella pelätään brexitin seurauksia. Täällä 1960- ja 70-lukujen vaihteessa alkanut liikehdintä oli sytykkeenä Pohjois-Irlannin levottomuuksille. Nyt moni on jälleen valmis kansalaistottelemattomuuteen.

Poliitikko ja aktivisti Eamonn McCann on valmis nousemaan vastarintaan, jos rajalle tulee valvontaa.
Poliitikko ja aktivisti Eamonn McCann on valmis nousemaan vastarintaan, jos rajalle tulee valvontaa.. Poliitikko ja aktivisti Eamonn McCann on valmis nousemaan vastarintaan, jos rajalle tulee valvontaa. Kuva: Paul-Michel Ledoux/Yle Ulkolinja,Eamonn McCann

“Jos rajalle pystytetään uudelleen tarkastuspisteitä, meidän pitää nousta vastustamaan niitä. Me olemme aina vastustaneet auktoriteetteja”, uhoaa aktivisti ja poliitikko Eamonn McCann.

Tasavaltalaisten, väkivaltaisten ääriliikkeiden kannatus on Pohjois-Irlannissa enää vähäistä. Moni kuitenkin uskoo, että ne ovat valmiita iskemään rajavalvontapisteisiin, jos sellaisia nousee uudelleen rajalle.

McCann sanoo, että aseellista taistelua kannattavat tasavaltalaisten ääriliikkeet suorastaan toivovat uutta rajaa. Hänen mukaansa valvontapisteet tarjoaisivat niille laillisia kohteita ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

“Rajalle ei saa pystyttää rajavalvontapisteitä! Jos niitä pystytetään, alkaa sota”, McCann varoittaa.

Minna Pye, ohjaaja

Ulkolinja: Irlannin rajalla 17.5. TV1 klo 22.00. Katsottavissa myös Yle Areenassa.

  • Dokkarifestivaali! Areenassa! Jihaa!

    Yle Areena ylpeänä: Dokkarifestivaalin ohjelmisto!

    Lost Boys, Aalto, Self Portrait, Feels Good Man, Minding the Gap, Maddy The Model ja Chef Flynn plus muut rujonkauniit dokkarienskarit Yle Areenassa! Elämää yhteiskunnan laitamilta, kehopositiivisuutta, unelmien tekemistä todeksi, cheerleadereita, sammakkomeemejä, isoja suomalaisia vaikuttajia ja selviytymistarinoita. Haasta itsesi mukaan todellisten tarinoiden maailmaan. Areenassa dokumenttielokuvia sekä dokkareita ensiesityksinä 15.3.2021 alkaen. Puhetta riittää Ylen somessa, sekä tv-kanavilla. Dokkarisuosittelijoina Ina Mikkola, Susani Mahadura ja Sami Kieksi. Sekä Riku ja Tunna Docventuresista.

  • Ylisukupolvinen trauma voi yltää neljänteen polveen asti

    Monet meistä kantavat historiallisten traumojen jälkiä.

    Iso osa suomalaisista saattaa edelleen olla sotatraumojen vaikutusten alaisia viime vuosisadan sodista johtuen. Niistä ajoista kulkeutuneet traumat voivat nykyihmisessä ilmetä tunnistamattomissa muodoissa, kirjoittaa toimittaja Henna Salakari.