Hyppää pääsisältöön

Lihankorvike on ilmastoystävällinen vaihtoehto pihville

Sille, joka ei halua syödä lihaa, mutta haluaa lautaselleen jotain lihaa muistuttavaa, on nykyään monia vaihtoehtoja. Lihankorvikkeet ovat proteiinipitoisia, niillä on pieni ilmastovaikutus ja ne ovat oikotie vihreään keittiöön.

Tavaramerkit kuten Härkis, Quorn, Tzay, Seitan, Oumph ja Nyhtökaura tarjoavat laajan valikoiman tuotteita, jotka muistuttavat jauhelihaa, jauhelihapihviä, suikalelihaa ja kanaa.

Useimmat tuotteet on tehty soija- tai härkäpapuproteiinista. Pavuista puristetaan öljy ja sitten massa työstetään mekaanisesti rakenteeltaan lihaa muistuttavaksi. Toisenlaiset ”kasvislihat” on tehty gluteeniproteiinista, kauraproteiinista ja sieniproteiinista.

Näiden tuotteiden proteiinipitoisuus on 15–30 prosenttia, mikä on hyvin kasviproteiiniksi. Ne ovat myös hyviä proteiineja, joita kehon on helppo hyödyntää, itse asiassa parempi kuin oikeita lihaproteiineja The Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score -indeksin mukaan, joka osoittaa, miten helppoa tai vaikeaa kehon on hyödyntää erilaisia proteiineja.

Quornin ilmastovaikutus on sama kuin broilerin

Tutkijat ovat pitkään tutkineet mahdollisuuksia vaihtoehtoisiin proteiininlähteisiin maailman kasvavan väestön proteiinintarpeen tyydyttämiseksi.

Quorn, joka ilmestyi 1990-luvulla, muodostuu sieniproteiini mykoproteiinista. Ajatus syntyi jo 1960-luvulla, kun ruoka oli kallista ja oli huoli siitä, miten pystymme tulevaisuudessa turvaamaan maailman väestön proteiininsaannin.

Löydettiin sieni, jolla on proteiinipitoinen sienirihmasto, alettiin viljellä sitä ja yritettiin tuottaa siitä lihaa muistuttavia tuotteita.

Quorn on lihankorvikkeista eniten prosessoitu tuote, ja se, jonka valmistus vaatii eniten energiaa, mutta siitä huolimatta Quorn on ilmastovaikutuksiltaan broilerin luokkaa. Papupohjaisten vaihtoehtojen ilmastovaikutus on pienempi.

Useimpia lihankorvikkeita voi käyttää eri ruokalajeissa kuten lihaa. Erilaiset jauhetut muunnokset ja valmiit pihvit ovat helpoimpia käyttää lihan korvikkeena ja ne muistuttavat eniten lihaa. Quornia voi hyvin marinoida ja grillata.

Moni päättää syödä vähemmän lihaa

Moni kysyy itseltään, miksi haluaisi syödä lihankorviketta, jos on kasvissyöjä. On kuitenkin monia eri syitä kieltäytyä syömästä lihaa.

Toiset ryhtyvät kasvissyöjiksi terveydellisistä syistä, toiset ideologisista syistä tai ympäristöistä. Nykyisin moni vähentää lihansyöntiä kutsumatta itseään kasvissyöjäksi, mikä on myönteinen kehitys maailmanlaajuisesta näkökulmasta.

Moni tutkija on yhtä mieltä siitä, että meidän on vähennettävä lihansyöntiämme 25 prosentilla, koska nykyinen lihankulutuksemme ei ole kestävää. Silloin lihankorvike on hyvä vaihtoehto.

Kokeile Quornia ja soijamureketta lihan korvikkeina

Soijabolognese

Ainekset, 4 annosta:

 • 2 keltaista sipulia
 • 4 valkosipulinkynttä
 • 1 pieni nippu persiljaa
 • 2 dl kuivattua soijamureketta tai 4 dl pakastettua mureketta
 • 4 rkl tomaattipyreetä
 • 2-3 rkl kuivattua basilikaa
 • 2 prk murskattuja tomaatteja
 • 2 kasvisliemikuutiota
 • oliiviöljyä

Tee näin:

 1. Jos käytät kuivattua soijamureketta, aloita liottamalla se lämpimässä vedessä. Varaa noin 3 osaa vettä 1 osaan mureketta. Jos mureke imee kaiken nesteen, voit lisätä vettä.
 2. Kuullota hienonnettu sipuli pannulla tai laakeassa kattilassa pehmeäksi tilkassa oliiviöljyä.
 3. Lisää murskatut ja hienonnetut valkosipulinkynnet.
 4. Hienonna persilja ja lisää sipuliseokseen.
 5. Valuta ylimääräinen vesi soijamurekkeesta ja lisää mureke pannulle. Pakastettu mureke paistetaan sulattamatta.
 6. Murenna joukkoon liemikuutiot ja lisää tomaattipyree. Sekoita.
 7. Lisää basilika, sekoita ja paista vielä muutama minuutti.
 8. Lisää murskatut tomaatit ja kiehauta kastike.
 9. Laske lämpöä ja anna kastikkeen hautua matalalla lämmöllä vähintään tunnin ajan.

Tarjoile pastan ja raastetun parmesaanin kera.

Quorn-pasta

Ainekset, 4 annosta:

 • 300 gr Quornia paloina
 • 2-3 valkosipulinkynttä
 • pieni nippu persiljaa
 • 2 dl kermaa tai kevytkermaa
 • suolaa ja mustapippuria
 • voita tai öljyä paistamiseen
 • pastaa tarjoiluun

Tee näin:

 1. Paista pakastetut Quorn-palat voissa tai öljyssä.
 2. Murskaa ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne pannulle ja laske lämpöä, ettei valkosipuli ruskistu.
 3. Lisää hienonnettu persilja ja paista kunnes persilja ja Quorn hieman ruskistuvat.
 4. Lisää kerma ja anna kastikkeen kiehua muutama minuutti.
 5. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Tarjoile omavalintaisen pastan kera.