Toukokuun 17. päivänä oopperalaulaja Wäinö Sola suorittaa yhä sotapalvelusta Viipurissa. Hän on viimein saanut yhteyden perheeseensä Helsinkiin. #musiikinkevät1918
Vänrikiksi ylennetty Wäinö Sola toimi toukokuun puolivälissä vielä Viipurissa eversti Ulrich von Colerin joukoissa kirjurina. Hän toivoi jo kovasti pääsevänsä palaamaan takaisin kotiin Helsinkiin. Vielä se ei kuitenkaan ollut onnistunut.
Koko sisällissodan ajan tammikuun lopulta lähtien hän ei tiennyt perheensä, vaimonsa Ellin ja lasten Pentin, Pirkon, Sirkan ja Jaakon kohtalosta punaisten hallitsemassa Helsingissä mitään.
Muistelmissaan vuodelta 1951 Wäinö Sola kertoo keväästä 1918.
"Lähtiessäni tammikuussa Helsingistä en arvannut, että vasta neljän kuukauden kuluttua pääsisin takaisin kotiin.
Vaimoni jäi neljän lapsemme kanssa kanssa Helsinkiin, eikä minulla silloinkaan ollut varoja takanani. Vakinaista palkkaa ei minulla ollut mistään.
Elettiin vain kuin taivaan linnut siitä mitä satuin vapaana taiteilijana ansaitsemaan.
Onneksi oli riittänyt työtä ja sen mukana tuloja, mutta mitään säästöä en ollut ennättänyt kerätä, ja edellisen vuoden tulot olivat vankilassaoloni tähden huvenneet melko vähiin.
Vaimoni jäi lähdettyäni melko pieniin varoihin, sillä luulin tällä konserttimatkallani saavani mitä tarvitsisimme sen talven varaksi. Tämä huoletti jonkin verran, mutta tiesin vaimoni järkeväksi emännäksi, joka ei vähästä säikähdä.
Hän oli heti sodan alussa järjestänyt kotiin sopivan “strategisen” leipävaraston, jota hän säilytti kuin aarretta pahimman hädän varalle.
Kun punaiset alkoivat väkisin viedä riveihinsä nuoria miehiä, niin valkoiset rupesivat piileksimään. Meidänkin kodissamme oli kaksi suojeluskuntaan kuuluvaa ylioppilasta piilossa eri aikoina, ja heitä täytyi ruokkiakin.
Vaimoni hankki ruokaa milloin mistäkin, ja hyvin ystävien avulla hän sai yhtä ja toista kokoon. Vaikka silmälläpito oli ankara, ei meillä kertaakaan käyty tarkastamassa.
Onni se olikin, sillä ruokatarvikkeiden lisäksi oli kodissamme kätkettynä suuren kirjoituspöytäni laatikoihin melkoiset määrät kiväärinpanoksia, jotka oli ostettu venäläisiltä ja kuljetettu väliaikaisesti talteen.
Kun tiedettiin minun olevan poissa kotoa valkoisten rintamalla, pidettiin kai vaimoani vaarattomana ja hänen annettiin olla rauhassa.
Kodissamme piilossa olleet suojeluskuntalaiset saivat myös olla rauhassa. Öiseen aikaan he olivat salaisilla retkillään tuoden ja vieden aseita ja ammuksia.
Mutta vaimoni keräämät ruokatavarat hupenivat arveluttavasti monen suun jauhaessa niitä. Sodan viimeisinä viikkoina ei ollut leipää tarpeeksi lapsillekaan. Aikaihmiset saivat tyytyä silakoihin ja perunoihin.
Saksalaisten tullessa Helsinkiin vaimoni oli tavanmukaisella tiedustelu- ja ruuanhakumatkalla keskikaupungilla.
Yhtäkkiä alkoi Töölön puolelta kuulua ampumista. Silloin täytyi vaimonikin painua suojaan erääseen Heikinkadun porraskäytävään. Ammunta tuli yhä kiivaammaksi.

Pari tuntia odotettuaan hän viimein lähti kiertoteitä pyrkimään Kruununhakaan Rauhankatu 6:een, jossa asuimme.
Monen seikkailun jälkeen ja revityin vaattein hänen vihdoin onnistuikin päästä kotiin, jossa lapset olivat yksinään. Vanhin lapsistani, Pentti oli silloin 10-vuotias, Pirkko oli 7, Sirkka 5 ja Jaakko neljän vuoden ikäinen.
En ollut onnistunut lähettämään mitään tietoja itsestäni kotiin. Punaisten tiedonannoista vaimoni kuitenkin huomasi mainintoja, joista hän päätteli minun olevan elossa.
Kun ensimmäiset valkoiset tulivat tulivat Helsinkiin, tiedusteli hän minua kaikilta mahdollisilta ja mahdottomiltakin.
Toisilta hän sai rohkaisevia, toisilta masentavia tietoja. Useat kertoivat kuulleensa minun laulaneen siellä ja täällä, toiset taas tiesivät minun makaavan sairaalassa Mäntyharjun taistelun jäljiltä, mutta mitään varmaa ei kukaan voinut sanoa."
Seuraa tenori Wäinö Solan elämää sisällisodan 1918 kuukausina.
Lähteet
Kansallisarkisto. Wäinö Solan arkistot.
Sola, Wäinö: Wäinö Sola kertoo. WSOY. Porvoo 1951.
Linkit
Yle Elävä arkisto Wäinö Sola laulaa ja esiintyy televisiossa omassa jäähyväisnäytöksessään 1949.
Yle Teema, Sininen laulu Oopperalaulaja Wäinö Sola
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?