Hyppää pääsisältöön

Suffragette – elokuva naisista, jotka taistelivat äänioikeudesta Britanniassa

Elokuva 1900-luvun alun pelottomista naisaktivisteista eli suffrageteista, jotka alkoivat ajaa naisten asiaa.
Carey Mulligan (oik.) ja Anne-Marie Duff. Elokuva 1900-luvun alun pelottomista naisaktivisteista eli suffrageteista, jotka alkoivat ajaa naisten asiaa. Yle TV1,Suffragette

TV1 torstaina 31.5.2018 klo 21.05 - 22.50
Areenassa 15 päivää

Elokuva Suffragette (12) kertoo naisten äänioikeutta ajaneen naisasialiikkeen eli suffragettien toiminnasta 1910-luvun Britanniassa.

Naiset eivät epäröi käyttää äärimmäisiäkään keinoja maailman muuttamiseksi. He ajavat naisten tasa-arvoa ja äänioikeutta pelkäämättä, lopulta vapautensa ja jopa henkensä uhalla.

Tosielämän hahmoja elokuvassa

Naisasialiikkeen hahmoista elokuvaan ovat päätyneet Emmeline Pankhurst, jota esittää Oscar-voittaja Meryl Streep. Toista aikansa kantavaa hahmoa Emily Davisonia näyttelee Natalie Press.

Päärooleissa nähdään myös Carey Mulligan, tuttu elokuvasta Inside Llewyn Davis. Hänen fiktiivinen hahmonsa on peloton ja oikeudentajuinen Maud, josta tulee nousevan naisliikkeen kantava voima. Helena Bonham Carter esittää radikaalia aktivistia nimeltä Edith Ellyn.

Muissa keskeisissä rooleissa ovat brittisarjoista tuttu Anne-Marie Duff, London Spy -sarjan tähti Ben Whishaw ja Brendan Gleeson.

Palkitut tekijät asialla

Elokuvan on käsikirjoittanut palkittu Abi Morgan. Hänen käsistään ovat lähteneet muun muassa Margaret Thatcherista kertova elämänkertaelokuva Rautarouva ja The Hour -sarja. Ohjauksesta vastaa palkittu Sarah Gavron.

Suffragette. Tuotanto: Pathé, Britannia, 2015.

Lisää ohjelmasta

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.