Hyppää pääsisältöön

Auringonpalvoja paperimassasta

Omien koriste-esineiden tekeminen avaa monia mahdollisuuksia. Voit itse valita muodon, värin ja rakenteen ja parasta on, että saat tehdä ihan niin kuin haluat.

Perinteinen tapa käyttää sanomalehtipaperia ja tapettiliisteriä toimii yhtä hyvin aikuisille kuin lapsillekin, jokainen voi työskennellä omalla tasollaan.

Jotta pääset luomistyössä vauhtiin, tarvitset näitä:

 • Sanomalehtiä
 • Tapettiliisteriä
 • Muovikulhon
 • Rautalankaa
 • Katkaisupihdit
 • Askartelumaalia
 • Siveltimiä

On hyvä tajuta heti alussa, että kyse on projektista, joka kestää muutaman päivän. Tapettiliisteristä märkien papereiden on saatava kuivua kerrosten välillä.

Vaihe 1
Hahmoa varten tarvitaan luuranko, ja se tehdään rautalangasta. Yksinkertaisinta on tehdä se kahdesta toisiinsa kieputetusta pitemmästä langasta. Toinen on iso O, joka kieputetaan alhaalta yhteen ja päät jäävät jaloiksi. Toisesta langasta tehdään pieni O ja yhteen kieputetuista päistä muodostuu pieni kaula. Kun sen kieputtaa kiinni isoon O:hon, päistä tulee kädet. Asettele luuranko oikeaan asentoon.

Vaihe 2
Revi sanomalehtipaperia suikaleiksi ja laita paperin molemmin puolin liisteriä ja kiinnitä se rautalankaluurankoon. Jatka, kunnes kaikki pinnat ovat peitossa ja lisää ympäriinsä ohut kerros. Anna kuivua.

Vaihe 3
Kun pohja on kuivunut, on aika lisätä vähän lihaa luiden päälle. Muotoile rinnat, reidet ja takamus. Lisää runsautta rypistelemällä paperia ja täyttämällä valittuja kohtia. Anna kuivua välillä ja toista kunnes saavutat oikean muodon. Anna kuivua.

Vaihe 4
Kun vartalon muoto on oikea, on aika työstää pinta. Muotoile kasvonpiirteet ja silota kuivuneen paperin ryppyisyys. Lisää viimeinen kerros paperia ja silota pinta sormilla. Anna kuivua.

Vaihe 5
Värin vuoro! Tässäkin voit valita, mitä väriyhdistelmiä käytät, mutta vesiliukoiset askartelumaalit sopivat työhön hyvin. Maalasin ensin koko vartalon valkoiseksi, leningin mustaksi ja lisäksi ihanat sukat. Laitoin kampauksen kuntoon ja piirsin silmät ohuella tussilla. Valmista!

Nainen tehty papier maché -tekniikalla.
Nainen tehty papier maché -tekniikalla. Kuva: YLE / Esa Saari veistos,koristeet,nainen,Tee se itse,taideteokset,Akryyliväri
 • Tee tyynyjä ja säilytystaskuja räsymatosta

  Tahriintuneet ja rikkinäiset matot näin uusiokäyttöön.

  Vinkki siitä, mihin voit käyttää tahriintunutta tai rikkinäistä räsymattoa. Tee tyynyjä, istuintyynyjä tai säilytystaskuja vanhasta matosta.

 • Vala omat jakkarat betonista

  Kierrätä sorvattu kynttilänjalka ja virkattu liina!

  Näin voit kierrättää sorvatun kynttilänjalan ja virkatun liinan ja valaa jakkaran betonista.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

Strömsö

 • Tapetoi kirjansivuilla ja paperinpaloilla

  Näin tapetoit kierrätysmateriaaleilla.

  Tapeteissa on nykyään mistä valita, mutta silti niiden joukosta ei välttämättä löydy sitä, jossa on juuri oikeanlainen väritys tai tunnelma, tai sitten sopiva tapetti on kerta kaikkiaan liian kallista. Silloin voi tehdä kuin Lee ja päällystää koko seinän vanhasta kirjasta revityillä sivuilla.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • 60-luvun pöydän uudistaminen

  Sohvapöytä uudistuu tapetilla.

  50- ja 60-luvuilla käytettiin paljon lakkaa. Jos pöydän pintaan jää kuumasta teekupista vaalea rengas, voi olla melko varma siitä, että pöytä on lakattu selluloosalakalla. Jos haluat tapetoida pöydän, poista lakka, jotta tapetti ja liisteri varmasti tarttuvat kiinni. Lakan voi sulattaa spriillä ja asetonilla.