Hyppää pääsisältöön

Rakenna kodikas pesä siilille

Kun on jo rakentanut kaiken: talon, autotallin, puuvajan ja jopa linnunpönttöjäkin, on vielä yksi talo, joka pitäisi rakentaa – nimittäin talo siilille.

Siili viihtyy parhaiten omassa rauhassa, joten on hyvä naamioida talo mahdollisimman hyvin. Halkaistut koivuklapit sopivat hyvin seinämateriaaliksi.

Koivuklapit sulautuvat hyvin luontoon, ja niitä ympäristöystävällisempää rakennusmateriaalia on tuskin olemassa.

Siili viihtyy kuivassa ja ilmastoidussa pesässä

On joitakin asioita, mitä pitäisi ottaa huomioon, kun rakentaa taloa siilille, muun muassa se, että talon on oltava noin 35–40 cm leveä, korkea ja pitkä.

Jotta siili kiinnostuisi talosta, tarvitaan myös tunneli, joka johtaa taloon. Tunnelin voi tehdä helposti neljästä laudasta niin, että se on noin 10 cm korkea ja 10 cm leveä.

On myös tärkeää, että talo on rakennettu niin, että sinne ei nouse vettä häiritsemään siiliä. Tee laudoista lattia, niin että se on jonkin verran irti kylmästä ja kosteasta maasta.

Katto tehdään myös laudoista, jotka peitetään kattohuovalla. Kattohuopa on kulutusta kestävä materiaali, joka kestää sadetta ja lunta.

Katon toiseen reunaan tulee sarana, niin että pesä on helppo avata ja siivota. Toiseen reunaan tulee haka. Seinän ja katon välinen rako, jossa on sarana, toimii ilmastointikanavana.

On hauskaa rakentaa pesiä hyönteisille ja eläimille ja vielä hauskempaa ja jännittävämpää on seurata niitä ja tarkkailla, muuttaako joku pesään – hyväksytäänkö rakennus.

Lisäys 5.6.2023: Pesän lattian tulee olla sellainen, että siilin virtsa pääsee valumaan maahan. Lattia sorasta, mullasta ja kuivista lehdistä riittää myös. Täältä voit lukea ruotsinkielinen artikkelin siitä, miten voit auttaa siiliä parhaalla mahdollisella tavalla ja täältä suomenkielisen artikkelin toisesta siilin pesämallista.

Siilin talo
Siilin talo Kuva: Yle/Strömsö asuinrakennukset,rakentaminen,luonto,Strömsö,siilit