Hyppää pääsisältöön

Scifi-eepos Läskimooses - tulevaisuuden klassikko?

Matti Hagelberg piirtää Läskimooses-sarjakuvaa
Matti Hagelberg piirtää Läskimooses-sarjakuvaa Kuva: Erik Vierkens/Yle Matti Hagelberg

Sen piti olla alunperin kevyt Mars-höpöhöpöseikkailu, mutta siitä tulikin yli tuhatsivuinen scifi-eepos. Matti Hagelbergin jatkosarjakuva Läskimooses kertoo ihmiskunnan ja universumin kehityksestä ja avaruudessa vaikuttavista sivilisaatioista. Läskimooses on saavuttanut sarjakuvapiireissä jo kulttimaineen, ja maailmalla arvostettu taidelehti Art Review seuraa hanketta.

Taidesarjakuvaksi Läskimooses on harvinaisen seikkailullinen, humoristinen ja letkeä teos. Postmoderni-termin käyttö hermostuttaa takuuvarmasti useita, mutta kaunokirjallisuuden postmodernismiin liittäen (esimerkiksi Thomas Pynchon) voi kuvailla 1500-sivuiseksi kasvavaa sarjakuvaa postmoderniksi scifiksi.

Läskimooses on katkelmallinen, sen kuvaama todellisuus on epävakaa (kenties hullun kuvittelema), rajatieteinen, itsetiedostava ja parodinen. Teos harrastaa ironisia lainoja Raamatusta, Kalevalasta, Burroughsin Mars-kirjoista ja monista sarjakuvista sekä metafiktiivisiä keinoja. Tyylivalikoima on muutenkin hyvin laaja primitiivisestä dadasta abstraktiin, vaihteleva ja kokeellinen…

Twin Peaks on Läskimooseksen rinnalla kevyttä kamaa. Läskimooses on todellinen nykysarjakuvan koelaboratorio.

Pidemmittä puheitta, katso tästä video:

Läskimooseksen runsaasta universumista on jo syntynyt kaksi spin-off-sarjakuvaa: Leo Kuikan piirtämä Tappavat kädet sekä Hagelbergin itsensä Kirkko ja kaupunki -lehdessä julkaisema Suomaan kansan muinaisusko.

Matti Hagelberg on yksi Sarjakuvaelämää -dokumenttisarjan päähenkilöistä. Hagelberg-jakso esitetään Yle Teemalla 17.6.

TÄÄLLÄ LISÄÄ ARTIKKELEITA SUOMALAISESTA NYKYSARJAKUVASTA:

Hanneriina Moisseinen piirtää järven rannalla
Hanneriina Moisseinen piirtää järven rannalla Kuva: Erik Vierkens/Yle Hanneriina Moisseinen
Ville Pirinen piirtää Yhesti yhes paikas -sarjakuvaa.
Ville Pirinen piirtää Yhesti yhes paikas -sarjakuvaa. Kuva: Erik Vierkens/Yle Ville Pirinen
Tiitu Takalo tekee Memento mori -sarjakuvaa
Tiitu Takalo tekee Memento mori -sarjakuvaa Kuva: Erik Vierkens/Yle Tiitu Takalo
Emmi Valveen sarjakuvaromaani Armo.
Emmi Valveen sarjakuvaromaani Armo. Kuva: Emmi Valve/Asema Emmi Valve

TÄÄLLÄ LISÄÄ SARJAKUVAVIDEOITA!

Keskustele