Hyppää pääsisältöön

Sisällissodan yhteinen muistohetki

Stearinljus som brinner.
Stearinljus som brinner. Kuva: Marcus Rosenlund kynttilät

TV1 sunnuntaina 20.5.2018 klo 14.00 - 15.00, uusinta maanantaina 21.5. klo 12.05
Areenassa 30 päivää

Turun tuomiokirkossa järjestetään kaatuneiden muistopäivänä sunnuntaina 20.5. sisällissodan yhteinen muistohetki. Tilaisuudessa muistetaan 100 vuotta sitten käydyn sisällissodan ja vankileirien uhreja sekä sodan aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä

Suorana nähtävässä tilaisuudessa sytytetään muistokynttilät ja vietetään hiljainen hetki. Muistohetken johtaa arkkipiispa Kari Mäkinen.

Muistokynttilän sytyttävät tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä eduskuntapuolueiden edustajina puheenjohtaja Li Andersson, kansanedustaja Thomas Blomqvist, kansanedustaja Simon Elo, kansanedustaja Leena Meri, kansanedustaja Krista Mikkonen, puheenjohtaja Petteri Orpo, puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Peter Östman.

Musiikkia esittää muun muassa Jukka Perko Avara.

Muistohetken jälkeen on vuorossa tervehdyskäynti Turun punavankien muistomerkille ”535” Kurjenkaivonkentälle sekä Vuoden 1918 sankarimonumentille tuomiokirkon viereen.

Muistomerkeille kukkatervehdyksen laskevat puolueiden nuorisojärjestöjen, valtiovallan sekä kirkkojen ja uskontojen edustajat.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.