Hyppää pääsisältöön

“Sisu löytyy silloin, kun et usko enää jaksavasi” – Emilia Lahti testasi sisua äärimmäisellä kokeella Uudessa-Seelannissa

– Sisu alkaa siitä, mihin normaali sinnikkyys ja periksiantamattomuus loppuu ja yksilö tulee sellaiseen pisteeseen, josta ei näytä olevan mitään ulospääsyä.

Näin sanoo maailman tiettävästi ensimmäinen sisututkija, joka aloitti tammikuussa valtavan urakan. Emilian tavoitteena oli juosta 2400 kilometriä Uuden-Seelannin halki etelästä pohjoiseen, siis 50 ultramatkaa 50 päivässä – tutkiakseen sisua oman kokemuksen kautta.

– Sisu on jotain, mitä tapahtuu siinä hetkessä, kun ei usko enää jaksavansa, mutta jaksaa silti, Emilia kuvailee.

Katso, miten Emilia selvisi äärimmäisestä haasteestaan. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Palataan ajassa taaksepäin. Reilut 8 vuotta aikaisemmin mustelmainen Emilia seisoo newyorkilaisella poliisiasemalla kuristusjäljet kaulassa. Hän on tekemässä ilmoitusta avopuolisonsa tekemästä pahoinpitelystä.

Suhde väkivaltaiseen mieheen on viedä Emilian hengen. Hän jää miettimään, miten ihmiset selviytyvät äärimmäisistä vaikeista tilanteista. Tästä – äärimmäisistä vastoinkäymisistä selviämisestä ja sisusta – tulee myöhemmin hänen tutkimusaiheensa.

– Sisukkuus ei aina tarkoita sankaritekoja eikä se välttämättä näy ulospäin. Se voi kätkeytyä tosi vaatimattoman ja haavoittuvankin ulkokuoren alle. Se voi olla päätös yrittää vielä yhden kerran, vaikka on jo ihan lopussa.

Sisu on ihmisen sisältä syvältä kumpuavaa voimaa

Juokseminen on Emilialle tärkeä tapa hoitaa omaa kipua ja eheytyä väkivaltaisen parisuhteen jälkeen.

Kokemus lähisuhdeväkivallasta on yksi syy juosta Uuden-Seelannin halki. Emilia haluaa murtaa hiljaisuuden lähisuhdeväkivallan ympärillä ja saarivaltiossa on todella synkät väkivaltatilastot.

Pitkin matkaa Uuden-Seelannin länsirannikkoa etelästä pohjoiseen on tapahtumia, joissa Emilia haluaa rohkaista ihmisiä kertomaan kokemuksistaan. Siitä juoksun nimi Sisu – not silence (Sisua – ei hiljaisuutta).

”Suurin työ oli oman pään sisällä: sitä ääntä vastaan, joka sanoo, että sä et pysty"

Emilia aloittaa juoksun Eteläsaaren eteläkärjestä tammikuun 18. päivänä. Takana on kahden vuoden valmistautuminen.

– Sen eteen on joutunut tekemään hurjasti työtä eikä vain fyysistä harjoittelua. Suurin työ on ollut oman pään sisällä – sitä ääntä vastaan, joka sanoo, että sä et pysty.

Mikään ei kuitenkaan valmista Emiliaa siihen, että haasteet alkavat jo ihan ensimmäisenä iltapäivänä. Tammikuu on Uuden-Seelannin mittaushistorian kuumin kuukausi ja Emilian jalat paisuvat maantiestä hohkaavan kuumuuden takia. Jaloissa on hirvittävät rakot.

Emilian yhden hengen huoltotiimi, ultrajuoksija Mina Holder teippaa Emilian jalat. Hiljaa mielessään Mina ajattelee, että projekti ei tule toteutumaan.

Seuraana päivänä Emilia jatkaa juoksua raskaasti liikennöidyn maantien reunaa. Viisto penkka kipeyttää toista polvea.

– Toisen juoksupäivän iltana ajattelin, että vielä 48 päivää jäljellä. Silloin minulle rupesi oikeasti valkenemaan tämän projektini suuruus.

– Se konkretisoitui aika vahvasti siinä alussa, kun jokainen askel sattui. Ihan joka ikisellä askeleella joutui valitsemaan, että kyllä, jatkan juoksua.

Sisu voi myös vahingoittaa silloin, kun se on liikaa

Milloin sitten kannattaa kurottautua sisuun ja milloin ei? Ja mistä tietää, kannattaako?

Kun Emilia teki osana väitöstutkimustaan sisukyselyn, reilun 1000 ihmisen vastauksista nousi esiin huoli siitä, että sisulla voi olla myös negatiivisia seurauksia.

– Me voidaan jäädä sisukkuutemme vangeiksi sillä tavalla, että yritetään liikaa ja vaaditaan itseltämme ja toisiltamme liikaa. Me ehkä koetaan, että se meidän arvo on sidoksissa siihen, miten sisukkaita me ollaan.

Kyselyyn vastanneiden esimerkit olivat työelämästä ja parisuhteesta.

– Silloin voi olla, että asioita tehdään toisten ihmisten tai oman terveyden kustannuksella. tehdään esimerkiksi töitä niin paljon, että poltetaan itsemme loppuun.

– Yksi elämän vaikeimpia oppimiskokemuksia on tietää, milloin pitää painaa eteenpäin ja milloin taas pitää osata antaa periksi. Jokainen joutuu löytämään ne omat rajat itse.

– Huomasin juoksun aikana, että mun on helpompi olla itselleni ankara ja kestää myös kipua. On paljon vaikeampaa olla itselleen lempeä, antaa anteeksi ja päästää irti.

”Toisinaan vaatii jopa enemmän sisua antaa periksi"

Juoksua on takana 12 ultramaratonia eli 603 kilometriä. Oikea nilkka on todella kipeä ja turvoksissa. Emilia pelkää, että sinne on kehittymässä rasitusmurtuma. On pakko pysähtyä, ottaa juoksusta vapaa päivä - ja mennä lääkäriin.

Yksi vapaapäivä muuttuu lopulta kolmeksi. Ikkunan takana rankkasade piiskaa maata ja 150 m/s puhaltava myrskytuuli riepottelee puita. Uuteen-Seelantiin on iskenyt trooppinen sykloni.

Röntgenkuvauksessa selviää, ettei jalassa ole murtumaa, mutta se tarvitsee kipeästi lepoa.

– Olin etukäteen tehnyt töitä sen kanssa, että pitää olla valmis muuttamaan suunnitelmaa, jos jotain tällaista tapahtuu. Mutta oli se silti vaikeaa, Emilia tunnustaa.

Sisututkija oppii, että toisinaan vaatii jopa enemmän sisua antaa periksi.

– Jouduin oikeasti miettimään todella paljon sitä, miltä mulle näyttää onnistuminen tässä. Mikä on rakentavaa sisua ja mikä taas idioottijäärää? Tajusin, että jos olisin vain sinnikkäästi jatkanut juoksemista, olisin tehnyt sen vääristä syistä: ylpeydestä tai epäonnistumisen pelosta.

– En halua vahvistaa sellaista sisua, jossa ihminen rikkoo itsensä ja jää huonoon kuntoon sen takia, ettei uskalla antaa periksi.

”Sisu sanana on suomalainen, mutta sisun hetket ovat universaaleja."

Vaikka sisu sanana onkin suomalainen, sisun hetket ovat universaaleja. Hyvä sisu on itsensä ylittämistä.

Sisun määrä kuitenkin vaihtelee elämän aikana – ja jopa päivästä tai tilanteesta toiseen. Emilia muistuttaa, ettei ole olemassa mitään universaalia sisukkuuden rajaa, vaan se määräytyy kunkin yksilön kokemuksista käsin.

– On hirveän tärkeää muistaa, että se sisun raja on tosi henkilökohtainen asia. Yhden ihmisen lämmittely voi olla toisen ihmisen sisun hetki.

– Sisua on monenlaista ja sisukkuus näyttäytyy monenlaisten kasvojen ja tilanteiden kautta. Se, että nousee aamulla sängystä ja menee suihkuun, on useimmille ihan normaali asia, mutta esimerkiksi masentuneelle se voi jo olla ihan äärimmäinen ponnistus. Siksi on tärkeää, ettemme ala arvottaa toisia sen perusteella, miten me näemme heidät ulkoapäin.

Myytti sisukkaista ihmisistä yksinäisinä sankareina, jotka vain painavat menemään ja pärjäävät apua pyytämättä, on todella vahingollinen - ja se meidän täytyisi Emilian mielestä muuttaa ja murtaa.

– Ei sitä tarvii aina olla niin rohkea ja voitokas. Sisukkuus voi olla myös sellaista hiljaista lujuutta, jota ei voi ulkopuolelta edes nähdä.

”Rakentava sisu ei ole itsensä armotonta piiskaamista vaan lempeyttä"

Myrskyn jälkeen Emilia jatkaa matkaa polkupyörällä, jotta jalka saa vielä lisää aikaa parantua.

– Opin, että sisun salaisuus ei ole armoton eteenpäin painaminen vaan lempeys.

– Koko juoksun idea oli murtaa hiljaisuus lähisuhdeväkivallan ympärillä.Sen ytimessä on luonnollisesti myös myötätunto ja kunnioittaminen. Ja niitä tarvitaan paitsi toisia, myös itseä kohtaan.

Pikkuhiljaa Emilia pystyy taas palaamaan juoksuun. Matka jatkuu, askel kerrallaan. Emilia ei ajattele juoksevansa 2400 kilometriä, vaan yhden kilometrin 2400 kertaa.

– Ultramatka on hyvä vertauskuva moneen asiaan, mm. eheytymiseen. Yhden askeleen merkitys saattaa näyttää pieneltä, mutta se on koko sen toiminnan ydinyksikkö. Niin kauan kuin me otetaan askelia, me liikutaan eteenpäin. Ja vaikka se liike olisi kuinka hidasta ja pientä tahansa, niin lopulta me päästään sinne, mihin me halutaan.

Raskaassa tilanteessa ei voi kuin hengittää ja keskittyä ottamaan seuraavan askeleen. Tämä päteen paitsi ultrajuoksuun, myös muuhun elämään.

– Etenemisen ydin on liike ei vauhti.

Kuvat: Johanna Merenheimo ja Saga Alayyoubi