Hyppää pääsisältöön

Yrittäjä Jutta Gustafsberg hullaantui luonnosta: ”Rakastan nukkua öitä taivasalla”

Soljastensuo, korpimetsää.
Soljastensuo, korpimetsää. Kuva: Anniina Mäensivu metsät,polkujuoksukampanja

Laavu ja makuupussi. Siinä kaksi asiaa, joiden ei ehkä uskoisi kuuluvan julkisuudessa aina huippuhuoliteltuna esiintyvän entisen fitness-urheilijan ja hyvinvointialan yrittäjän Jutta Gustafsbergin suosikkeihin.

Jutta Gustafsberg, takana kuvassa metsälampi.
Jutta Gustafsberg, takana kuvassa metsälampi. Kuva: Jutta Gustafsberg Jutta Gustafsberg,polkujuoksukampanja

Kun Jutta Gustafsberg, 44, laittoi reilu vuosi sitten hynttyyt yhteen nykyisen elämänkumppaninsa Juha Rouvisen, 39, kanssa, oli hän kiireistä yksinhuoltaja-yrittäjän arkea elävä kaupunkilaisnainen.

Jos hän joskus ehti vapaalle, ei askel suuntautunut suinkaan kohti metsää vaan kaupungin sykkeeseen ja seurapiiritapahtumiin.

Jutan kihlattu Juha on kuitenkin aina viihtynyt luonnossa ja sai houkuteltua myös Jutan mukaan metsään. Vaikka eräelämä alkuun Juttaa hieman kummastutti, on entinen city-sinkku nykyään luonnon helmassa kuin kotonaan.

– Luonto on uskomattoman voimaannuttava paikka. On ihanaa käyttää kaikkia aisteja ja olla irti teknologiasta. Luonto rauhoittaa ja voin siellä yksinkertaisesti hyvin, hehkuttaa FitFarm-yritystä luotsaava Jutta.

Öitä taivasalla

Jutta Gustafsberg on ollut vuosia tuttu näky naistenlehtien sivuilla. Esittelyyn ovat päässeet hulppeat kodit sekä monet muut luksuselämään liitettävät asiat. Jutta tunnustaakin nauttivansa yhä myös kaupungin vilinästä sekä matkailusta täyden palvelun lomakohteissa, mutta on yllättynyt itsekin siitä, kuinka retkeily luonnon helmassa ilman minkäänlaisia kaupunkimukavuuksia voi tuottaa niin suurta mielihyvää ja onnen tunnetta.

– Totta kai ajattelin aluksi ihan että apua, miten selviän yön yli vaikka ilman vessaa, mutta nyt olen koukussa kaikkeen mikä liittyy luontomatkailuun.

Viime kesänä esimerkiksi Norjassa Juha kanssa vaeltanut Jutta aikoo ottaa tänä kesänä myös poikansa mukaan retkille.

Erityisen mielellään Jutta nukkuu taivasalla ilman telttaa.

– On aivan ihanaa olla yötä laavussa tai riippumatossa. Makuupussi vain esille ja ei kun koisimaan, hän hehkuttaa.

Jutta Gustafsberg, takana kuvassa vuoria.
Jutta Gustafsberg, takana kuvassa vuoria. Kuva: Jutta Gustafsberg luontomatkailu,Jutta Gustafsberg,polkujuoksutapahtuma

Ei liikkumaan, vaan lepäämään

Vaikka Jutta Gustafsberg ohjaa työkseen ihmisiä kohti liikunnallisempaa elämää ja on itsekin harrastanut monenlaista kilpaurheilua lapsesta asti, ei luonto merkitse hänelle treenipaikkaa vaan rauhan tyyssijaa.

– Juha juoksee metsissä, mutta itse mielummin vain fiilistelen. Kun menemme suppaamaan tai patikoimaan, en ajattele meneväni liikkumaan vaan nauttimaan rennosta yhdessäolosta ja lataamaan akkuja, hän jatkaa.

Luonnossa syöminen on tarkoista ruokavalioista ja diettiohjeista tunnetulle Jutalle aivan erityinen tapahtuma.

– Juha on kerrassaan uskomattoman hyvä eräkokki ja hän taikoo meille kaikenlaisia herkkuja retkikeittimellä, Jutta kertoo.

Juha Rouvinen valmistaa ruokaa metsässä.
Juha Rouvinen valmistaa ruokaa metsässä. Kuva: Jutta Gustafsberg metsät,polkujuoksukampanja

Kiireinen yrittäjä sanoo luonnossa olon ja kotimaan matkailun tarkoittaneen hänelle aiemmin lähinnä mökkeilyä.

– Juhan myötä minulle on avautunut aivan uudenlainen maailma. Enää en kaipaa lomalla aina ulkomaille, sillä olen huomannut, että Suomihan on pullollaan todella upeita paikkoja, sanoo Jutta.

Esimerkiksi pariskunnan kodin lähellä Pirkanmaalla sijaitsevaa Seitsemisen kansallispuisto saa Jutalta kehuja.

Ilmaista luksusta

Koska Jutta Gustafsberg on löytänyt luonnossa liikumisen riemun vasta hiljattain, löytyy häneltä tuoreita vinkkejä heille, joille metsään meno ei vielä ole arkipäivää.

– Aiemmin lähipiirini ei kuulunut luontoihmisiä ja yksin metsään meno olisi kyllä ollut liian iso kynnys. Ensimmäinen vinkkini untuvikoille on, että ota kokenut kaveri mukaan, Jutta toteaa.

Toiseksi hän kehottaa olemaan rohkea ja utelias.

– Kun tekee jotain uutta, voi huomaamattaan löytää vaikka mitä mahtavaa. Edes suunnistustaitoja ei välttämättä tarvitse heti, sillä retkeilyn voi aloittaa vaikka kansallispuistojen merkityiltä luontopoluilta, hän jatkaa.

Kartanlukutaito ei kuulu vielä Jutan omiinkaan vahvuuksiin.

Lopuksi kovana business-naisena tunnettu Jutta Gustafsberg sanoo totuuden, jota on paha mennä kiistämään:

– Lähtemällä luontoon pääsee luksuslomalle lähes ilmaiseksi. Ja kun siellä on vielä niin ihanaa, niin eihän metsään menoa voi kuin suositella meille ihan kaikille!

Hyvinvointiyrittäjä Jutta Gustafsberg on tottunut liikuttamaan ihmisiä. Miten Jutta itse pärjäsi elämänsä ensimmäisellä polkujuoksulenkillä Seitsemisen kansallispuistossa?


Suomalaisten rakkain luontokohde on metsä. Siellä liikkuminen ja oleskelu tekee ihmisen onnelliseksi. Mennään metsään -kampanjan aikana lähes jokaisessa Suomen 40 kansallispuistossa järjestetään polkujuoksun yhteislenkki.