Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Ennen rikosta – Miten isoveli arvioi, varoittaa ja pitää silmällä?

Onko mahdollista ennustaa rikos ennen kuin se tapahtuu?
Ihmisistä kerätään tietoja ja heitä valvotaan laajemmin kuin koskaan aikaisemmin. Onko mahdollista ennustaa rikos ennen kuin se tapahtuu? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Ennen rikosta

TV1 maanantaina 21.5.2018 klo 21.30 - 23.00, sunnuntaina 27.5. klo 12.50
Katsottavissa Areenassa

Onko mahdollista ennustaa rikos ennen kuin se tapahtuu?

Mitä jos tietokone väittää, että olet rikollinen, koska asut tietyllä alueella, liikut väärien ihmisten kanssa, väärissä paikoissa.

Saksalainen dokumenttielokuva Ennen rikosta kertoo, miten Yhdysvalloissa ja Euroopassa poliisi hyödyntää ja kokeilee tietokoneohjelmiin perustuvaa ennakoivaa poliisitoimintaa. Rikoksia on ryhdytty torjumaan algoritmien avulla.

Dokumentin alkuperäinen nimi Pre-Crime on peräisin Steven Spielbergin elokuvasta Minority Report. Siinä torjutaan rikoksia, joita kukaan ei ole vielä tehnyt. Tekijät pidätetään ennen kuin he ryhtyvät rikokseen.

Algoritmi tekee kuumaa listaa

Yhdysvalloissa Chigagon poliisin käytössä on järjestelmä, joka arvioi, kenellä on kohonnut riski tehdä tai kohdata väkivaltaa.

Järjestelmä auttaa laatimaan ennusteita siitä, keihin poliisin tulee kiinnittää huomiota. Miten tietokantoja ja valvontakameroita kannattaa käyttää? Mihin sosiaalisen median verkossa kannattaa keskittyä?

Vuonna 2013 käyttöön otettu järjestelmä tekee Chicagon poliisille kuumaa listaa eli poimii ihmisiä, joiden katsotaan täyttävän tietyt kriteerit.

Valinta perustuu matemaattisiin algoritmeihin. Kohteet eivät välttämättä ole paatuneita rikollisia. Keskeistä on se, keiden seurassa heidät on pidätetty. Vain algoritmien kehittäjät tietävät, mihin kuuma lista perustuu.

Pisteytetty yhteiskunta

Tekniikka mahdollistaa asoita, joita ei ennen osattu edes kuvitella.

On mahdollista yhdistää kaikki datavirrat, joita valtio eri tavoin kansalaisistaan kerää. Pidätykset, yhteystiedot, ulosotot, mielenterveystiedot ja sosiaalietuudet.

Oikeustieteilijä Andrew Fergusonin mielestä on pelottavaa, että yhtiöt ja yritykset arvioivat kansalaisia muun muassa poliittisen käyttäytymisen perusteella.

Yhdysvalloissa sekä republikaanit että demokraatit luokittelevat perheitä katuosoitteen perusteella. Tietoa kerätään muistakin kuin rikollisista. Poliisi kirjaimellisesti ostaa tietoa niiltä, joilla sitä jo on. Pisteytetty yhteiskunta on pelottava ajatus.

Tietoa kerätään ja myydään

Dokumentissa haastateltava saksalainen tekoälyn asiantuntija Yvonne Hofstetter kysyy, haluammeko yhteiskunnan, jossa kaikkea valvotaan ja kansalaiset pisteytetään.

Kiinassa esimerkiksi suunnitellaan, että vuoteen 2020 mennessä jokainen kiinalainen on pisteytetty. Pisteet määrittävät, onko hän kunnon kansalainen, soveltuuko hän tiettyyn työpaikkaan ja saako hän hankkia toisen lapsen.

Suuret teknologiayhtiöt oivalsivat joitakin vuosia sitten, että henkilökohtaisilla tiedoilla ja ihmisten luokittelulla voi ansaita sievoiset summat. Syntyi liiketoimintamalli, jossa tietoa kerätään ja sitä myydään.

Mihin algrotmit valjastetaan?

Algoritmin ansiosta kukaan ei ole suoraan vastuussa mistään. Ei ole olemassa lakia, joka koskee tietokoneen tekemiä virheitä. Algoritmi ei ota huomioon sosiaalisia kysymyksiä tai auta yksilöitä kehittymään, vaan leimaa. Kerran kuumalla listalla, aina listalla, koska tietokone sanoo niin.

Kunnioittaako algoritmien käyttö lakeja, jotka suojelevat meitä liialliselta poliisivalvonnalta?

Tulevaisuudessa algoritmeja voidaan käyttää muuhunkuin kuin lainvalvontaan. Onko edessä tilanne, jossa tietokoneohjelmat valvovat ja ohjailevat yhteiskunnallista käyttäytymistä kuten poliittista toimintaa ja mielenosoituksia.

Pre-Crime. Ohjaus ja käsikirjoitus: Monica Hielscher ja Matthias Heeder. Tuotanto: Kloos & Co. Medien, Saksa, 2017.

Keskustele