Hyppää pääsisältöön

Mitä vapaus tarkoittaa sinulle?

Sami Syrjämäki ja kolibri
Sami Syrjämäki ja kolibri Kuva: Heidi Gabrielsson/YLE KulttuuriCocktail

Valinnanvapaus, vapauden kaipuu, vapautuminen kahleistaan... Törmäämme usein vapauden käsitteeseen niin poliittisessa puheessa kuin vaikkapa elämänhallintaa koskevissa ohjeissa. Filosofi Sami Syrjämäki kannustaa suhtautumaan sanan käyttöön kriittisesti.

Mitä politiikko tarkoittaa puhuessaan hienosti, iskusananomaisesti vapaudesta? Kuinka vapaudesta puhuva määrittelee vapauden? Näitä yksinkertaisia kysymyksiä kannattaa esittää keskustelukumppaneille.

KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä vieraillut Syrjämäki on toimittanut Vapaus-nimisen tekstivalikoiman. Siitä löytyy filosofien ja aatehistorijoitsijoiden kirjoituksia vapaudesta 1600-luvulta lähtien. Kirjan yksi ydinteema on negatiivisen ja positiivisen vapauden eron pohtiminen. Politiikassa negatiivista vapautta, jossa yksilöllä on mahdollisimman vähän esteitä, kannattavat usein liberaalit. Positiivista vapautta on kannatettu enemmän vasemmiston puolella. Näitä käsitteitä Syrjämäki avaa KulttuuriCocktailin lähetyksessä monin esimerkein.

Syrjämäki muistuttaa myös, ettei vapaus ole aina niin auvoista. Tästä hän mainitsee esimerkkinä Kris Kristoffersonin laulun Me and Bobby McGee. Siinä Kristofferson laulaa: Freedom’s just another word for nothing left to lose. Vapaasti suomennettuna vapaus on vain yksi sana ihmiselle, jolla ei ole mitään hävittävää.

Kristofferson on kertonut, että lyriikan inspiraationa on toiminut Federico Fellinin klassikkoelokuva La Strada – Tie (1954). Siinä Anthony Quinnin esittämä voimamies saa uudeksi avustajakseen vähämielisen Gelsominan. Voimamies alkaa turhautua avustajaansa ja hankkiutuu tästä eroon.

Elokuvan loppupuolella voimamies saa kuulla Gelsominan kuolleen. Voimamies päätyy humalaisena tappeluun ja lopulta rannalle itkemään. Oliko voimamiehen vapautta rajoittanut Gelsomina hänelle kuitenkin paras mahdollinen kumppani? Miksi muiden luomat esteet ja rajoitteet voivatkin olla ihmiselle vapauden kannalta hyvä asia?

Syrjämäki muistuttaa La Stradan esimerkin kertovan myös siitä, että monen taideteoksen ydinteemana on vapaus – jos teoksia vain tajuaa tarkastella myös siltä kulmalta.

Kuuntele filosofi Sami Syrjämäen ja KulttuuriCocktailin toimittaja Teemu Laaksosen keskustelu vapaudesta täältä:

Keskustele