Hyppää pääsisältöön

Olen kokenut epävarmuutta ystävistä ja vanhemmista, toteaa Elli Melasniemi, olivia18-mobiilipelin tähti

Näyttelijä Elli Melasniemi
Elli Melasniemi esittä olivia18-mobiilipelin pääroolia Olivia Nikolajeffia Näyttelijä Elli Melasniemi Kuva: Yle Kuvapalvelu näyttelijät

Elli Melasniemi, 19, opiskelee Lahden kansanopiston näyttelijäntyönlinjalla ja kevään aikana hän on kuvannut olivia18-mobiilipeliä, joka on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle teinihitille olivia_17.

Uudessa mobiilipelissä Melasniemen roolihahmo, 18-vuotias porvarityttö Olivia Nikolajeff elää vuodessa 1918 ja yrittää selvitä teini-iän ja sisällissodan melskeessä.

Teini-iän tunteet ja vaikeudet ovat samoja vuosisadasta toiseen

Melasniemi on päässyt kokemaan sadan vuoden takaista nuoren naisen elämää ja huomannut, että samat teemat koskettavat nuoria myös nykypäivänä. Mitä tekisit jos paras ystäväsi olisi todella masentunut, kaverit yllyttäisivät sinut tekemään jotain mitä et halua, tai ihastuisit parhaaseen kaveriisi. Pyytäisitkö muilta neuvoja?

– Olivian roolihahmo on minun näköiseni. Meissä on paljon yhteisiä luonteenpiirteitä ja olen käynyt läpi paljon samoja elämänvaiheita kuin Olivia, kokenut epävarmuutta ystävistä ja vanhemmista. Samaistun paljon siihen läheisyyden- ja avuntarpeeseen, jota Olivia kaipaa. Se on rehellistä ja avointa. Ihmiset pyytävät liian harvoin apua ja kärsivät turhaan yksin.

Näyttelijä Elli Melasniemi olivia18 kuvauksissa
olivia18 kuvauksissa käytetiin paljon suoraan kameralle puhumista Näyttelijä Elli Melasniemi olivia18 kuvauksissa Kuva: Yle Kuvapalvelu näyttelijät,Suomalaiset näyttelijät

Kännykkäkameralle puhuminen on nuorten arkea, mutta aitojen tunteiden välittäminen kameralle vaatii paljon työtä

Melasniemen kiinnostus näyttelemiseen alkoi yläasteen ilmaisutaidon tunneilla ja lukiossa mukaan tuli lisää teatterikursseja. Lukion kautta Melasniemi osallistui myös koekuvauksiin, josta hänet valittiin Olivian rooliin kaksi vuotta sitten.

– Nautin siitä, kun näytellessä voi pistää oman arjen sivuun ja saan astua roolihahmon saappaisiin, eläytyä tämän elämään, ajatuksiin ja ongelmiin. Olen oppinut kuvausten aikana tosi paljon ja kiinnostus näyttelemiseen on vähintäänkin tuplaantunut. Melasniemi sanoo.

Lahden kansanopiston näyttelijäntyönlinjalla hän saanut paljon lisätyökaluja esiintymiseen.

Pelon esittämiseen pystyy vaikuttamaan hengitystekniikalla.

– Mä olen vielä opetteluvaiheessa siinä, miten saan suuria tunteita esiin, esimerkiksi itseni itkemään yhtäkkiä, olemaan todella surullinen tai pelkäämään tosi pahasti. Pelon esittämiseen pystyy vaikuttamaan paljon hengitystekniikalla, ja on olemassa teknisiä tapoja saada itkukin purskahtamaan hetkessä, mutta kysymys on siitä, osaanko vielä vai en.

– Kuvauksissa kamera piti kuvitella parhaaksi ystäväksi ja luoda itselleen se tarinan maailma, kun tilanteessa ei ollut vastanäyttelijää. Kameran kanssa näytteleminen on hyvin fyysistä ja kasvoilla pitää tehdä paljon töitä, jotta tunteet ja reaktiot näyttävät aidoilta. Pitää myös pystyä kuvittelemaan mitä kuvassa tapahtuu, vaikka esimerkiksi ohi viuhuvan luodin ääni liitetään mukaan vasta leikkausvaiheessa, Melasniemi kertoo kuvaustilanteista.

Järki-ihmisen unelmointi on suunnitelmallista

Olivian roolin jälkeen Melasniemi haluaisi näytellä mahdollisimman monipuolisesti erilaisia rooleja. Unelmista puhuttaessa hän löytää vielä yhden yhtäläisyyden roolihahmoonsa.

– Olivian unelmat ovat suuria, kuten minullakin. Se ero meissä kuitenkin on, että Olivia unelmoi tunteellisella tavalla. Se on hurmaava piirre ihmisissä mutta epäkäytännöllistä. Minä olen enemmän järki-ihminen ja johdonmukainen. Suunnittelen miten voin toteuttaa unelmani. Tällä hetkellä suurin unelmani on oppia hyväksi näyttelijäksi.

Mikä olivia18?

– olivia18 ja sitä edeltänyt olivia_17 ovat teini-ikäisille suunnattuja mobiilipelejä, jotka kertovat Suomen ensimmäisen tubettajan Olivian tarinan.

– olivia18 mobiilipeli sijoittuu vuoden 1918 Tampereelle. Olivia ja hänen paras ystävänsä Iita ovat jumissa vieraassa kaupungissa. Iita liittyy uuden ystävänsä Hilman innoittamana punakaartiin ja Olivia päätyy ottamaan työn valkoisten puolella vakoojana. Pelissä on ystävyyden ja luottamuksen lisäksi oma henki.

– Olivian on tehtävä vaikeita valintoja, ja häntä neuvomalla pelaaja voi kokeilla, mitä erilaisista valinnoista seuraa.

– Peliä voi pelata osoitteessa yle.fi/olivia18 ja Oliviaa seurata Instassa @yleolivia_18

Rooleissa:

Olivia: Elli Melasniemi
Iita: Milla-Mari Pylkkänen
Hilma: Alma Uimonen

Peliä voi pelata osoitteessa yle.fi/olivia18. Olivian tarina syvenee hänen Instagram-tilillään@yleolivia_18, joka on täynnä valokuvia elämästä sata vuotta sitten.

Katso Elli Melasniemen haastattelu, jossa hän antaa mm. vinkkejä näyttelijän urasta haaveileville nuorille.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua