Hyppää pääsisältöön

Tämän kerrostalon lähes kaikki suomalaiset tapettiin Stalinin puhdistuksissa – pietarilaisen talon synkkä historia paljastuu

Iso kivitalo Pietarissa.
​Majesteetillinen Benois'n talo, jossa aikoinaan asui paljon suomalaiskommunisteja, sijaitsee Pietarin keskustassa Kamennoostrovski prospektin varrella. Iso kivitalo Pietarissa. Kuva: Yle, Ghadi Boustani MOT,Pietari,kivitalo

Stalinin puhdistuksissa 1930-luvun loppupuolella kuoli mahdollisesti 25 000- 30 000 suomalaista tai suomalaissyntyistä. Määrä on jopa kaksinkertainen aiempiin arvioihin verrattuna. Suomalaiset olivat painopistealue Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin toimeenpanemissa vainoissa. Tästä esimerkin tarjoaa Pietarin keskustassa sijaitsevan asuintalon kalmantuoksuinen historia.

Pietarin vilkasliikenteisellä Kamennoostrovski prospektilla sijaitsee kivitalo, jota kutsutaan sen suunnittelusta vastanneiden arkkitehtien mukaan Benois’n taloksi. Arkkitehdit Leon, Jules-Louis-Auguste ja Albert kuuluivat tunnettuun ranskalaislähtöiseen Benois-sukuun. Rakennus valmistui 1914 ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Se edusti aikansa viimeisintä teknologiaa: sinne oli asennettu mm. vesijohdot, puhelinlinjat, keskuslämmitys, hissit – jopa oma pesula.

Tietokirjailija, filosofian tohtori Aimo Ruusunen on tutkinut Benois’n talon historiaa.

”Tämän massiivisen asuinrakennuksen historiaan liittyy paljon dramatiikkaa. Talo valmistui juuri ensimmäisen maailmansodan alla ja maailmansodan aikana tässä oli sotilassairaala. Sitten tuli Venäjän vallankumous.”

Lokakuun vallankumouksen jälkeen 1917 bolshevikit kansallistivat rakennuksen ja sinne muutti paljon korkeaa puoluejohtoa. Talossa ovat asuneet mm. Leningradin puoluejohtajina aikoinaan toimineet Grigori Zinovjev ja Sergei Kirov.

Zinovjev oli Leninin valtakaudella yksi vaikutusvaltaisimmista ja näkyvimmistä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen johtohahmoista. Kirov puolestaan oli Stalinin lähipiiriin kuulunut Leningradin ykkösmies, joka asui Benois’n talossa aina kuolemaansa asti.

Porraskäytävä pietarilaisessa talossa.
​Portaikko 1914 valmistuneessa Benois'n talossa Pietarissa. Porraskäytävä pietarilaisessa talossa. Kuva: Yle, Ghadi Boustani Porraskäytävä,organisaatio,Pietari,MOT,porraskäytävät

Asukkaina tärkeitä tutkijoita ja taiteilijoita

”Tämä talohan on hyvin monipolvinen ja sokkeloinen, kahden kadun välissä oleva iso kortteli. Täällä on asunut merkittäviä tutkijoita, taiteilijoita, arkkitehteja, kirjailijoita ja säveltäjiä – kuten esimerkiksi Dmitri Šostakovitš, joka asui ja työskenteli tässä ennen Leningradin piirityksen aikana 1941 tapahtunutta evakuointiaan", kertoo sen historiaa tutkinut Ruusunen.

Rakennuksen viidennen kerroksen huoneistossa 116 sijaitsi suomalaisten kerhotila, jota kutsuttiin Kuusisen klubiksi.

Suomen sisällissodan 1918 jälkimainingeissa Suomesta pakeni arviolta 10 000 tappion kärsinyttä punapakolaista Neuvosto-Venäjälle. Merkittävä osa heistä päätyi Pietariin.

”Benois’n taloon asutettiin kymmeniä suomalaisia. He olivat lähinnä poliittisia aktivisteja. Eli vuosiin 1937-1938 saakka tässä asui suomalaisia kommunisteja varsin suuri joukko”, Ruusunen toteaa.

Rakennuksen viidennen kerroksen huoneistossa 116 sijaitsi suomalaisten kerhotila, jota kutsuttiin Kuusisen klubiksi. Paikka oli nimetty suomalaisen vallankumouksellisen ja Kansanvaltuuskunnan jäsenen Otto Wille Kuusisen mukaan. Kuusinen myös asui kiinteistössä jonkin aikaa.

”Klubi alkoi toimia välittömästi sen jälkeen, kun suomalaisia oli tänne muuttanut. Kokoonnuttiin säännöllisesti: oli erilaisia illanviettoja ja tapaamisia”.

Venäläisen säveltäjä Dmitri Šostakovitšin reliefi Pietarissa.
​Säveltäjäsuuruus Dmitri ​Šostakovitš ​asui 1930-luvulla Benois'n talossa Pietarissa. Venäläisen säveltäjä Dmitri Šostakovitšin reliefi Pietarissa. Kuva: Yle, Ghadi Boustani Dmitri Šostakovitš,säveltäjät

Surmat tehtiin Suuressa Talossa

1930-luvun puoliväliin tultaessa Stalin vahvisti valta-asemaansa Neuvostoliitossa, ja maan yleinen ilmapiiri muuttui vainoharhaisen vihamieliseksi kaikkia vähemmistökansallisuuksia kohtaan. Valtaisa valtioterrorin aalto pyyhkäisi yli kansakunnan. Tämän saivat tuntea nahoissaan myös Pietarin seudun suomalaiset.

Siellä odotti pyöveli, joka Makarov-pistoolilla ampui niskalaukauksen pikkuaivoihin.

Benois’n talossa asuneista suomalaisemigranteista lähes jokainen surmattiin tai vietiin vankileirille Stalinin puhdistuksissa 1930-luvun lopulla. Teloittaviksi määrätyt vietiin ensin Pietarin keskustassa sijainneeseen Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin NKVD:n paikalliseen päämajaan. Bolshoi Dom –nimisen rakennuksen – eli Suuren Talon - kellarissa heidät surmattiin.

”Se oli hyvin raakaa peliä. Ja sellainen, joka tämän koneiston kouriin joutui, sai kyllä kaiken toivon heittää”, sanoo tietokirjailija ja sotahistorioitsija Markku Salomaa.

Salomaa on Aimo Ruususen tavoin vuosikaudet tutkinut Neuvostoliittoon kadonneiden tai siellä surmattujen suomalaisten kohtaloita.

”Sellistä haettaessa teloitettavalle sanottiin, että hänet siirretään – tai että hänet viedään lääkärintarkastukseen. Henkilökohtaiset tavarat otettiin ja heitettiin yhteiseen kasaan. Sitten vangitun kädet sidottiin selän taakse ja hänet talutettiin kellariin. Siellä odotti pyöveli, joka Makarov-pistoolilla ampui niskalaukauksen pikkuaivoihin. Yksi laukaus pysäytti sydämen ja hengityksen yleensä välittömästi. Teloitukseen kaikkine esivalmisteluineen meni aika tarkkaan viisi minuuttia.”

Bolsoi Dom, vuonna 1932 valmistunut Suuri Talo rakennettiin OGPU-NKVD:n toimitaloksi.
​​Pietarin ydinkeskustassa on Bolshoi Dom -rakennus, jonka kellarissa Stalinin turvallisuuspoliisi teloitti muun muassa suomalaisia. Bolsoi Dom, vuonna 1932 valmistunut Suuri Talo rakennettiin OGPU-NKVD:n toimitaloksi. Kuva: Yle MOT,rakennukset,Venäjä

Salomaan mukaan teloittajat olivat uransa alussa olleita upseereita, jotka olivat ehdottoman lojaaleja palvelemalleen hallinnolle.

”Pyöveleistä tiedetään sen verran, että he olivat nuoria upseereita – aliluutnantteja, luutnantteja ja yliluutnantteja. He uskoivat sokeasti tekevänsä hyvää ja tarpeellista työtä. Tuomioita langettivat troikat – eräänlaiset erityislautakunnat. Troikan muodostivat paikallinen puoluesihteeri, yleinen syyttäjä ja turvallisuuspoliisin paikallinen päällikkö.”

Vainajat kuljetettiin yöaikaan kuorma-autoilla parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Levassovan metsikköön. Siellä ruumiit heitettiin joukkohautoihin.

Venäjän nykyisen turvallisuuspoliisin FSB:n Pietarin-päämaja sijaitsee yhä tänä päivänäkin Suuressa Talossa aivan Pietarin ydinkeskustassa.

Suomalaisuhreja huomattavasti arvioitua enemmän

Tämänhetkisen tietämyksen valossa Stalinin vainoissa tapettiin arviolta 25 000-30 0000 suomalaista tai suomalaissyntyistä. Luku perustuu Petroskoin valtionyliopiston historian professorin, Irina Takalan tuoreimpiin tutkimuksiin. Suomalaisuhrien määrä voi olla jopa kaksinkertainen aiempiin arvioihin verrattuna. Tähän asti on puhuttu runsaasta 11 000 teloitetusta.

Takala korostaa MOT:lle antamassaan haastattelussa, että kyse on karkeasta arviosta: tarkkaa lukua ei ainakaan vielä pysty sanomaan kukaan.

Muistomerkki Levassovan hautausmaalla Pietarin kupeessa.
​​Inkerinsuomalaiset ovat pystyttäneet Levassovan hautausmaalle Pietariin Stalinin puhdistusten suomalaisuhrien muistomerkin.. Muistomerkki Levassovan hautausmaalla Pietarin kupeessa. Kuva: Yle, Ghadi Boustani muistomerkki,MOT,Levassova

”Oli paljon myös niitä, jotka tuomittiin vuosiksi vankileireille ja joita ei siis ammuttu. Ei ole mitään tietoa siitä, kuinka heille lopulta kävi. Jäikö tuomittu henkiin ja pääsikö pois – vai kuoliko mahdollisesti leirillä. Lisäksi oli perheitä, joita kutsuttiin kansanvihollisiksi. Monia näistä perheistä – naisia, lapsia ja vanhuksia - karkotettiin syrjäseuduille. Näitä ihmisiä koskevat asiakirjat ovat Venäjän sisäministeriön arkistoissa ja sinne on nykyään erittäin vaikeaa päästä.”

Tietoa on tällä hetkellä vain niistä teloitetuista, joiden tuomio on kumottu ja maine rehabilitoitu. Tiedot maineenpalautuksista ovat Venäjällä julkisia.

Tarvitaan Suomen ja Venäjän välinen sopimus

Perusteellisen kokonaisselvityksen tekeminen Stalinin suomalaisuhreista edellyttäisi Suomen ja Venäjän välistä valtiollista sopimusta, huomauttaa Salomaa.

”Kun tämä lähdemateriaali on salaista, niin siihen pitää saada valtioiden välinen sopimus, jolla tämä salaisuuspykälä saadaan kumottua. Vain tätä kautta suomalaiset pääsevät kunnolla tutkimaan näitä ihmiskohtaloita. Ongelmana on, että Suomi haluaa hinnalla millä hyvänsä varjella erityissuhdettaan Venäjään. Pelätään, että tämän asian nostaminen pöydälle häiritsisi tuota erityissuhdetta.”

Aimo Ruususen tekemän selvityksen mukaan Benois’n talosta lähtivät vuosina 1937-1938 viimeiselle matkalleen ainakin seuraavat suomalaiset tai suomalaissyntyiset:

Grafiikka muistomerkistä, jossa lukee Benois’n talosta vuosina 1937-1938 viimeiselle matkalleen lähteneiden suomalaisten nimet
Grafiikka muistomerkistä, jossa lukee Benois’n talosta vuosina 1937-1938 viimeiselle matkalleen lähteneiden suomalaisten nimet Kuva: Camilla Arjasmaa MOT

Tapetuista Tyyne ja Nestori Tokoi olivat maailman ensimmäisen sosialistisen pääministerin, Suomen työväenliikkeen alkuvuosien keskeisen hahmon, Oskari Tokoin lapsia.

”Tyyne Tokoi työskenteli aluksi virkailijana SKP:n Leningradin toimistossa. Toimiston sulkemisen jälkeen hän ehti ennen kuolemaansa toimia myös kirjastonhoitajana. Nestori Tokoi puolestaan oli puna-armeijan upseeri”, Ruusunen sanoo.

”Kyllä näitä suomalaisia tai suomalaissyntyisiä, jotka asuivat tässä Benois’n talossa, oli todella paljon. He ansaitsisivat mielestäni rakennuksen pihamaalle jonkunlaisen muistolaatan.”

Se järjestelmä, jolle he antoivat kaikkensa, tuhosi heidät.

Markku Salomaa luonnehtii Benois’n talosta Levassovan joukkohautoihin päätyneiden suomalaisten kohtaloa kammottavaksi.

”He kuvittelivat pääsevänsä rakentamaan työläisten yhteiskuntaa ja vapauksien valtakuntaa, mutta homma kääntyi täysin päälaelleen. Se järjestelmä, jolle he antoivat kaikkensa, tuhosi heidät.”

Kommentit