Hyppää pääsisältöön

"Noissa ohjelmissa oli isoimmat artistit, ketä saimme haastatteluihin" – Musiikki-tv pureutui kesän 2007 artistivieraisiin

Musiikki-tv:n juontajat Laura Vähähyyppä, Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ilkka Uusivuori.
Musiikki-tv:n juontajat Laura Vähähyyppä, Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ilkka Uusivuori. Musiikki-tv:n juontajat Laura Vähähyyppä, Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ilkka Uusivuori. Kuva: Heli Sorjonen / Yle kuvapalvelu Musiikki-tv,Ilkka Uusivuori,Marja Hintikka,2007,Laura Vähähyyppä,Harri Hakanen

Ylen musiikkivideoihin keskittynyttä televisiosarja Musiikki-tv:tä tehtiin vuosina 2006–2009. Videoiden ja vieraiden lisäksi ohjelmassa esitettiin erikoisjaksoja, joissa pureuduttiin aina yhden artistin tai yhtyeen tuotantoon paitsi parhaiden musiikkivideoiden myös tuoreiden haastatteluiden avulla. Vuonna 2007 esitetyt viisitoista erikoisjaksoa juonsi pääosin toimittaja Laura Vähähyyppä, joka muisteli ohjelmaa Elävälle arkistolle.

Musiikki-tv:n jaksoja pysyvästi katsottavaksi

Elävä arkisto aloitti vuosina 2006–2009 esitetyn Musiikki-tv:n julkaisemisen kesällä 2017. Ensimmäisenä julkaistiin Uuden musiikin erikoisohjelmaa vuosilta 2006 ja 2007. Kesällä 2018 katsottavaksi julkaistiin 15 Musiikki-tv:n spesiaalijaksoa.

Musiikki-tv:seen Vähähyyppä päätyi harjoittelun kautta. "Se oli älyttömän kiva duuni ja meillä oli tosi hyvä työporukka. Rennon työryhmän ansiosta ohjelmia oli myös vapaata tehdä. Varsinkin kun ohjelma tuli Yle Extralta niin saimme aika vapautuneesti tehdä kaikkea mahdollista. Silloin ei myöskään näytetty paljon ohjelmia, joissa olisi esitetty musiikkivideoita ylipäätään".

Vuosi 2007 oli konserttien suhteen poikkeuksellinen. Suomessa nähtiin aiempaa enenmmän ulkomaisia isoja yhtyeitä kuten muun muassa The Rolling Stones, The Who, Aerosmith, Metallica, Rush ja Genesis. Jättiyhtyeiden konserttien ohella festivaalit vilisivät kulttibändejä ja pienempiä akteja.

Musiikki-tv:n juontaja Laura Vähähyyppä vuonna 2008.
Musiikki-tv:n juontaja Laura Vähähyyppä vuonna 2008. Musiikki-tv:n juontaja Laura Vähähyyppä vuonna 2008. Kuva: Heli Sorjonen / Yle kuvapalvelu Laura Vähähyyppä,Musiikki-tv

Musiikki-tv:n spesiaalijaksoihin artistit valikoituvat ajankohtaisuuden perusteella. "Toki valitsimme semmoisia haastatteluita, joissa oli hyvä läpät ja artisteilla hienoja videoita. Haimme oikeastaan sellaisia laajempaa yleisöä kiinnostavia artisteja. Noissa ohjelmissa oli isoimmat artistit ketä saimme haastatteluihin", toteaa Vähähyyppä.

Alunperin televisiossa spesiaalijaksot esitettiin uuden musiikin erikoisohjelmassa, jota esitettin aina maanantaisin. Artikkelissa esillä ovat ainoastaan ohjelman spesiaaliosuudet.

Musiikki-tv:n tekeminen on säilynyt juontajan muistoissa mukavina aikoina. Spesiaalijaksoista Vähähyypälle mieleen on jäänyt parhaiten kohtaaminen Type O Negativen kitaristi Kenny Hickeyn kanssa. "Oli ihanan mukava kesäpäivä, haastattelu tehtiin rannalla ja olin ollut jo pitkään suuri yhtyeen fani", muistelee Vähähyyppä.

Musiikki-tv:n jälkeen Vähähyyppä on työskennellyt muun muassa YleX:llä sekä Nelonen Median Radio Rockilla.

Las vegasilaisen The Killers -yhtyeen rumpali Ronnie Vanucci kertoi musiikki-tv:n haastattelussa muun muassa uudesta Sam's Town -levystään ja muusikkoudesta. Vanucci paljastaa myös, kuinka elokuvaohjaaja Tim Burton saatin pestattua ohjaajaksi Bones-kappaleen musiikkivideolle. "Päätimme lähettää hänelle laulun ja katsoa mitä tapahtuisi".

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: For Reasons Unknown, Mr. Brightside, When You Were Young, Somebody Told Me, Bones ja All These Things That I Have Done

Oklahomalaisen The Flaming Lips yhtyeen laulaja-kitaristi Wayne Coyne tavoitettiin Ruisrockissa. Haastattelussa pirteä Coyne kertoi, mistä bändi saa ideansa yhtyeen tunnettuihin live-esiintymisiin, ja miten heidän soundinsa on kehittynyt vuosien varrella. "The Flaming Lipsin kanssa oli hauskaa. Ne kysyivät multa haluaisinko tulla niiden keikalle joulupukiksi. Lopulta en sitten mennyt", kertoo vähähyyppä.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Waiting For A Superman, She Don't Use Jelly, The W.A.N.D., Christmas At The Zoo ja Yoshimi Battles the Pink Robots, Pt. 1

Soundgarden-yhtyeen laulaja Chris Cornell konsertoi soolona Helsingin Jäähallissa vuonna 2007. Musiikki-tv:n haastattelussa mies avasi ajatuksiaan sooloartisteudesta ja luomisprosessistaan. "Hänhän ei ole mikään räjähtävä persoona, mutta korrekti ja asiallinen herramies", toteaa Vähähyyppä kohtaamisesta Cornellin kanssa.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Arms Around Your Love, Soundgarden: Pretty Noose, Can't Change Me, Audioslave: Cochise ja You Know My Name

Goottimetallin suuruus Type O Negative tavattiin Tampereen Sauna Open Air -festivaaleilla. Alunperin haastateltavana piti olla yhtyeen keulamies Peter Steele, mutta loppujen lopuksi Vähähyypän haastateltavaksi päätyi kitaristi Kenny Hickey. Hickeyltä kuullaan turinointia tulevan Dead Again -albumin teosta, ongelmista Peter Steelen kanssa, pestistä Danzig-yhtyeessä sekä, mitä on brooklyniläinen huumori. Kitaristi paljastaa myös, mikä on ollut hänen elämänsä aito Spinal Tap -hetki.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: The Profits Of Doom, I Don't Wanna Be Me, My Girlfriend's Girlfriend, Everything Dies ja Black No.1 (Little Miss Scare-All)

Helsingissä kesäkuussa 2007 konsertoineen Evanescencen keulakuva Amy Lee kertoi haastattelussa muun muassa työskentelystä yhtyeen uusien jäsenten kanssa, debyyttilevy Fallenin menestyksestä ja opettavaisimmista kokemuksistaan musiikkibisneksessä. "Moista suosiota ei voi suunnitella eikä sitä pysty hallitsemaan", pohtii Lee.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Sweet Sacrifice, My Immortal, Bring Me To Life, Going Under ja Call Me When Your're Sober

Vuoden 2007 Euroviisuissakin Ruotsia edustaneen The Arkin laulaja Ola Salo ja basisti Lars "Leari" Ljungberg kertoivat tuoreen Prayer For The Weekend -levynsä teosta ja sen positiivisesta vastaanotosta myyntilistoilla. "Kun aloimme suunnitella levyä, Ruotsissa pidettiin mahdottomana, että rockyhtye voisi saada suuria myyntilukuja", kertoo Salo.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: The Worrying Kind, Clamour for Glamour, Echo Chamber, Father of a Son ja Prayer for the Weekend

Ruisrockissa vuonna 2007 esiintyneen yhdysvaltalaisen Mastodon-yhtyeen kitaristi Bill Kelliher vastaili Laura Vähähyypän kysymyksiin. Pohdintaa kuultiin muun muassa Mastodonin omaperäisen saundin vaikutteista sekä taustoista viimeisimmän Blood Mountain -levyn vierailevista esiintyjistä. "Olimme kolmatta tai neljättä kertaa Slayerin kanssa rundilla. Siitä jäi hieman vaikutteita", toteaa Kelliher.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: The Wolf Is Loose, Seabeast, Colony Of Birchman, The March Of The Fire Ants ja Blood And Thunder

"Dimmu Borgirin kohtaaminen oli hauska, koska hehän ovat semmosia virkamiehiä vaikka musiikki on norjalaista black metallia ja sitten haastattelussa tulee todella syvää analyysiä bläkkiksen nykytilasta. Siinä oli semmoinen hauska ristiriitä", muistelee Vähähyyppä. Musiikin nykytilan lisäksi yhtyeen kitaristi Silenozilla oli kerrottavaa In Sorte Diaboli -levyn synnystä, yhtyeen suosiosta sekä musiikkiteollisuuden ahneudesta.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: The Serpentine Offering, Progenies Of The Great Apocalypse, Sorgens Kammer Del II ja Mourning Palace

Ruotsalaisen The Hives -yhtyeestä musiikki-tv:n haastatteluun olivat saapuneet kitaristit Nicholaus Arson ja Vigilante Carlström sekä basisti Dr. Matt Destruction, jotka kertoivat muun muassa heidän komeista viiksistään, kiertämisestä ja työskentelystä 2000-luvun kuumimman tuottajan Timbalandin kanssa.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Walk Idot Walk, Throw It On Me, A.K.A I-D-I-O-T, Main Offender, Abra Cadaver ja Hate To Say I Told You So

Vähähyyppä muistelee Tokio Hotel -yhtyeen haastattelun olleen haastava. "Nehän eivät puhuneet englantia lainkaan ja se oli ihan helvettiä. Se on aina vähän hankalaa kun tulkki on välissä. Onneksi hyvän tulkin ansiosta haastattelu saatiin tehdyksi, mutta kaikki spontaanius, jota hyvässä haastattelussa on, jäi puuttumaan", toteaa Vähähyyppä.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Spring Nacht, Schrei, Ready Set Go, Rette Mich, Der Letzte Tag ja Monsoon

Parikymppisenä Ozzy Osbournen bändiin pestattu kitarasankari Zakk Wylde oli tällä kertaa Suomessa lämmitelijän roolissa. Hänen Black Label Society -yhtyettään kuultiin Hartwall Areenalla kesäkuussa 2007. Erno Kulmalan tekemässä spesiaalijaksossa kitaristilta kuultiin hänen vaikutteistaan sekä, miltä tuntui tavata ensimmäisen kerran hänen oppi-isänsä Ozzy Osbourne.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Zakk Wylde: Pride & Glory: Losin' Your Mind, Ozzy Osbourne: Perry Mason, Ozzy Osbourne: I Don't Wanna Stop, Black Label Society: Stillborn, Ozzy Osbourne: Back On Earth ja Black Label Society: Suicide Messiah

Phil Collinsin kanssa paluun tehnyt Genesis konsertoi kesällä 2007 Helsingin Olympistadionilla. Musiikki-tv:n Harri Hakasen haastateltaviksi oli saapunut Mike Rutherford ja Tony Banks. Herrojen kanssa puheenaiheeksi nousivat Turn It On Again -kiertueen motiivi sekä yhtyeen tulevaisuus. Kaksikolta kuultiin myös pohdintaa musiikkibisneksen tilasta.
Jaksossa esitetyt musiikkivideot: I Can't Dance, Follow Me Follow You, Misunderstanding, Congo, Invisble Touch

Megadethin Dave Mustaine tavattiin Tampereella Sauna Open Air -festivaaleilla. "Mustainesta kaikki olivat sanoneet, että jos hänellä on hyvä päivä, niin hän on tosi jees, mutta jos on huono päivä, niin hän saattaa olla todella ärsyttävä", muistaa Vähähyyppä. Megadethin tapauksessa haastatteluihin oli annettu etukäteen lista, jossa oli kiellettyjä kysymyksiä. Yksi niistä oli esimerkiksi kysymykset hänen entisestä yhtyeestä, Metallicasta.

Loppujen lopuksi mutkattomasti menneessä haastattelussa Mustainelta kuultiin pohdintaa muun muassa yhtyeen uusista jäsenistä ja heidän löytämisestä sekä musiikkiteollisuuden muutoksista. Metallica mainitaan myös spontaanisti Mustainen toimesta.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: A Tout Le Monde featuring Cristina Scabbia, Symphony Of Destruction, Peace Sells, Trust ja Train Of Consequences

2000-luvun loppupuolen suosituimpiin yhtyeisiin kuulunut My Chemical Romance vieraili konsertoimassa ensimmäistä kertaa Helsingissä vuonna 2007. Yhtyeen laulaja Gerard Way oli saatu Musiikki-tv:n haastatteluun, jossa mies kertoi muun muassa jättimäisestä Black Parade -kiertueesta, levynteosta sekä omista Spinal tap -kokemuksistaan. "Lavalle mennessä eksyy monesti. Ei ole tosin jäänyt keikkoja väliin", kertoo Way.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Teenagers, I'm Not Okay, Welcome to the Black Parade, Helena ja Famous Last Words

Kanadalaisen Rush-yhtyeen vierailua Suomeen oli odotettu jo kymmeniä vuosia, kun viimein vuonna 2007 odotus palkittiin. Tiedotustilaisuudessa yhtyeen basisti-laulaja Geddy Lee sekä kitaristi Alex Lifeson vastailivat tiedotusvälineiden kysymyksiin. Parivaljakko kertoi muun muassa, miten vanhoilla päivillä kiertäminen maistuu sekä muisteli uran alkuvaiheen konsertteja. Pohdintaa kuullaan myös musiikkiteollisuuden ja muusikoiden tulevaisuudesta.

Jaksossa esitetyt musiikkivideot: Closer to the heart, The Trees, Far Cry, Tom Sawyer & Distant Early Warning

Keskustele