Hyppää pääsisältöön

Sirkka Hämäläinen – lasikattoja rikkova talousjohtaja

Suomen EMU-päätös. Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen pitää tiedotustilaisuuden EMU-päätöksen johdosta (1998).
Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen pitää tiedotustilaisuuden EMU-päätöksen johdosta toukokuussa 1998. Suomen EMU-päätös. Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen pitää tiedotustilaisuuden EMU-päätöksen johdosta (1998). Kuva: Pekka Sipilä talous,Sirkka Hämäläinen

Sirkka Hämäläinen nousi ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana naisena Suomen Pankin pääjohtajaksi vuonna 1992. Tämän jälkeen Hämäläinen oli useana vuotena Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen – siinäkin ensimmäisenä naisena. Hämäläisen matka talouselämän huipulle on ollut monipuolinen ja paikoin jopa kohahduttava.

Rouva Markka, Rouva Euro, Rouva Keskuspankki, Rautarouva – siinäpä muutamia Sirkka Hämäläisestä käytettyjä nimityksiä. Nimitykset kertovat Hausjärveltä talousmaailman huipulle nousseen Hämäläisen uran merkittävyydestä.

Sirkka Hämäläinen aloitti Suomen Pankissa vuonna 1961 tutkijana ja jatkoi siellä eri työnkuvissa 35 vuotta. Välissä hän toimi 1980-luvun alussa vajaan kahden vuoden ajan Suomen valtiovarainministeriön osastopäällikkönä.

Suomen Pankin johtajaksi Hämäläinen nimitettiin vuonna 1982. Lasikatot rikkoutuivat vuonna 1991, kun Hämäläinen valittiin ensin Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi ja vain kolmisen kuukautta sen jälkeen ensimmäiseksi naispuoliseksi pääjohtajaksi. Taloustilanne oli lama-aikaan kriittinen ja Hämäläinen työryhmineen joutuivat heti tiukan paikan eteen.

Sirkka Hämäläistä on kuvailtu luotettavaksi, joskin hieman etäiseksi taloustietäjäksi, joka vastustaa naiskiintiöitä. Hämäläinen kehuu Juha Kulmasen haastattelussa (Itse asiassa kuultuna 2012) nykypäivän tasa-arvon kehitystä ja kertoo toivovansa sitä, että naiset tarttuisivat rohkeammin heille annettuihin mahdollisuuksiin edetä työurallaan.

Maan mainiot -sarjassa (2004) Sirkka Hämäläinen valottaa mittavaa työuraansa, ajatuksiaan ja eläkepäiviään. Oravanpyörästä hypättyään hän on toiminut eri yritysten hallitusammattilaisena sekä Savonlinnan oopperajuhlien hallituksessa. Toki vapaa-aikaa jää myös muuhun – esimerkiksi lastenlapsille.

Keskustele