Hyppää pääsisältöön

Strömsön uusi kokki arvostaa ruoan ympärille rakentuvaa tarinaa

Anders Samuelsson
Anders Samuelsson Kuva: Blå Huset / Andreas Nilsson Yle Fem,Yle TV1,Strömsö

Strömsö saa uuden kokin. Syksystä alkaen ruotsalaiskokki Anders Samuelsson loihtii inspiroivia makuja Vaasan edustalla Västervikissä sijaitsevassa Strömsön huvilassa.

Anders Samuelsson on kotoisin Etelä-Ruotsista, Karlskronan edustalla sijaitsevasta Tromtesundasta. Hän on varttunut viljelymaiden ympäröimänä ja viettänyt kesänsä puutarhatöiden ja heinänteon parissa sekä poiminut kananmunia. Taustansa ansiosta hän on kiinnostunut muun muassa raaka-aineista.

Anders kouluttautui kokiksi jo lukioaikana ja teki sen jälkeiset vuodet kausi- ja ulkoilmatöitä. Hän on muun muassa työskennellyt kolme vuotta Kebnekaisen tunturiasemalla.

Kausityön parissa vietettyjen vuosien jälkeen hän asettui Åreen, jossa työskenteli viisi vuotta kokkina ja keittiömestarina eri ravintoloissa. 2007 hän muutti Uumajaan, jossa asuu edelleen avopuolisonsa Mian ja kahden lapsen kanssa.

Anoppini on Porista, joten valmistamme monet joulun ja muina pyhinä tarjoiltavat ruoat suomalaiseen tapaan― Anders Samuelsson

Vuodesta 2014 Anders on työskennellyt keittiömestarina ja luovana johtajana yrityksessä nimeltä Blå Huset, jolla on toimintaa hotelli-, konferenssi-, kahvila-, ravintola- ja leipomoalalla. Työ merkitsee muun muassa läheistä yhteistyötä tuottajien kanssa ja kestävän kehityksen parissa. Näitä näkökulmia Anders haluaa tuoda myös Strömsöhön.

- Pidän ruoasta, jossa fokus on sekä eläinperäisissä tuotteissa että kasviksissa. Näin lautasesta muodostuu kiinnostavampi ja monipuolisempi kokonaisuus. Nykyisessä työssäni muun muassa viljelemme omat vihanneksemme, Anders kertoo.

Strömsössä hän haluaa luoda ruoan ympärille tarinan.

- En ole aikaisemmin työskennellyt tv:n vaan lähinnä lehtijuttujen parissa. Odotan mahdollisuutta rakentaa ruoan ympärille tarinan ja ajatuksia siitä, mitä pistämme suuhun. Mielestäni edeltäjäni Paul on tehnyt erinomaista työtä ja toivon, että itsekin onnistun innostamaan katsojia.

Ruotsalaisuudestaan huolimatta Anders tuntee myös suomalaisen ruokakulttuurin.

- Anoppini on Porista, joten valmistamme monet joulun ja muina pyhinä tarjoiltavat ruoat suomalaiseen tapaan. Tätä kautta vaikka erilaiset laatikot ja piirakat ovat muodostuneet perheessämme perinteeksi.

Strömsössä aloitettiin uuden kokin etsintä helmikuussa. Lähes 40 henkilöä haki pestiä ja 14 kutsuttiin koekuvauksiin. Strömsön tuottaja Christina Staffans on tyytyväinen tiimin uusimpaan vahvistukseen.

- Pohjimmiltaan on tietysti kyse laajasta ruoanlaittotaidosta. Mutta Anders myös kertoo mielellään ruoanlaittofilosofiastaan ja puhuu ruoasta. Hän osaa olla innostava ja samalla tarjota ruokia, joiden uskon katsojista tuntuvan mielekkäiltä ja ajankohtaisilta.

Anders on pienten lasten isä ja tuntee ruokaan, aikaan ja rahaan liittyvät arjen haasteet.

- Nämä näkökulmat ruoanlaittoon otamme huomioon myös Strömsössä.

Tähtiä ja tähteitä Strömsössä 6.9.
Tähtiä ja tähteitä Strömsössä 6.9. Kuva: Strömsö Yle Fem,Strömsö,tähtiä ja tähteitä

Strömsötä on esitetty vuodesta 2002 ja vuodesta 2018 ohjelmaa esitetään sekä Yle TV1:ssä että Yle Femmalla. Anders Samuelsson perii ohjelman kokin manttelin Paul Svenssonilta ja nähdään ruudussa ensimmäistä kertaa syyskuussa 2018.