Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö nämä Areenan ominaisuudet?

Yle Radio 1:n Areena-sivu
Yle Radio 1:n Areena-sivu Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Yle Areena,radio,Yle Radio 1,Matkapuhelimet ja mobiililaitteet

Areenaan on viime aikoina tuotu paljon uusia ominaisuuksia, jotka ovat saattaneet jäädä huomaamatta. Esimerkkeinä seuraavat kymmenen ominaisuutta, joista on hyötyä moneen eri tilanteeseen ja tarpeeseen.

Jatka ohjelmaa kohdasta, johon jäit

Kun kirjaudut Areenan käyttäjäksi Yle Tunnuksella, voit jatkaa Areenassa ohjelman katselua tai kuuntelua siitä kohdasta, johon viimeksi jäit. Linkki kesken jääneiden ohjelmien luetteloon löytyy selainpalvelussa Areenan etusivun oikeasta yläkulmasta. Klikkaamalla tätä Jatka-linkkiä pääset siis suoraan näkymään, josta voit valita kesken jääneen ohjelman ja voit kätevästi myös tarkistaa, paljonko olit ehtinyt ohjelmaa katsella tai kuunnella.

Mobiilisovelluksessa kesken jääneiden ohjelmien luettelo on ensimmäisenä Omat-näkymässä. Kaikkien kesken jääneiden ohjelmien luetteloa pääsee tästä näkymästä tarkastelemaan täppäämällä Kaikki-linkkiä. Äly-tv-sovelluksissa Jatka-lista löytyy sovelluksen etusivulta omana listanaan.

Jatka katselua -toiminto Yle Areenassa
Pääset jatkamaan katselua suoraan keskeytyneestä kohdasta, kun olet kirjautunut Areenaan Yle Tunnuksen avulla Jatka katselua -toiminto Yle Areenassa Yle Areena

Ajansiirto suorissa lähetyksissä

Sekä tv:n kanavalähetyksissä (TV1, TV2, Yle Teema ja Yle Fem) että vain Areenassa lähetettävissä suorissa lähetyksissä on mahdollista siirtyä taaksepäin lähetyksessä. Tv:n kanavalähetyksissä käytössä on neljän tunnin aikaikkuna: voit siis siirtyä kanavan lähetysvirrassa neljän tunnin verran taaksepäin. Jos esimerkiksi pääset Areenan ääreen puoli tuntia jalkapallo-ottelun alkamisen jälkeen, voit siirtyä lähetyksen alkuun siirtämällä soitinikkunan alalaidassa näkyvää pallokursoria vasemmalle 30 minuutin verran.

Vain Areenassa lähetettävien live-lähetysten kohdalla ajansiirto on käytettävissä sen ajan, kun lähetys on käynnissä. Areena-suorat ovat siis määrämittaisia, toisin kuin tv-kanavien lähetykset, jotka jatkuvat ympäri vuorokauden. Areena-suorien kohdalla ajansiirtomahdollisuus on maksimissaan kahden tunnin mittainen. Siirtomahdollisuus loppuu, kun suora lähetys on loppunut: ajansiirtomahdollisuutta ei siis voi käyttää sen jälkeen, kun suora lähetys on päättynyt.

Ominaisuus on tällä hetkellä käytössä Areenan web-palvelussa sekä iOS- ja Android-sovelluksissa. Äly-tv-sovelluksiin ominaisuus on tulossa myöhemmin.

Areenan suorien lähetysten ajansiirtotoiminnallisuus.
Suorissa lähetyksissä voit siirtyä lähetyksessä taaksepäin raahaamalla pallokursoria soitinikkunan alalaidassa sekä mobiilisovelluksissa että web-palvelussa Areenan suorien lähetysten ajansiirtotoiminnallisuus. Yle Areena

Valitse haluamasi ääni

Vain Areenassa lähetettävissä suorissa lähetyksissä on mahdollista valita lähetyksen ääni, mikäli useampi äänimahdollisuus on tuotannossa käytössä. Voit siis valita esimerkiksi suomen- tai ruotsinkielisen selostuksen urheilukilpailuun. Valinta tapahtuu klikkaamalla tai koskettamalla soitinikkunan oikean alalaidan äänisymbolia. Ominaisuus on käytössä Areenan web-, iOS- ja Android-sovelluksissa.

Moniääni Yle Areenassa.
Vain Areenassa lähetettävissä suorissa lähetyksissä voit valita eri äänivaihtoehdoista, mikäli moniäänimahdollisuus on toteutettu lähetyksen tuotannossa. Moniääni Yle Areenassa. Yle Areena

Areena muistuttaa, kun lempisarjastasi on katsottavissa uusi jakso

Kun kirjaudut Areenan mobiilisovellukseen Yle Tunnuksen avulla, saat käyttöösi Areenan muistutusviestit. Voit tilata muistutusviestin kännykkääsi kunkin seuraamasi sarjan näkymästä painamalla kellosymbolia. Tämän jälkeen saat ilmoituksen, kun tallenne on katseltavissa tai kuunneltavissa palvelussa. Voit perua ilmoituksen klikkaamalla kellosymbolia uudestaan sarjanäkymässä.

Muistutusviesti Yle Areenan mobiilisovelluksessa.
Voit tilata sarjan uusista jaksoista muistutuksen mobiililaitteeseesi. Muistutusviesti Yle Areenan mobiilisovelluksessa. Yle Areena

Valitse haluamasi tekstitys

Monissa Areenan tallenteissa on mahdollista valita useista eri tekstitysvaihtoehdoista. Tekstityksen vaihtoehdot saat mobiilisovelluksissa, web-palvelussa ja äly-tv-sovelluksissa näkyviin täppäämällä tekstitysikonia soitinikkunan oikeassa alalaidassa.

Tekstitysvaihtoehdot vaihtelevat ohjelmakohtaisesti. Tarjolla voi olla käännöstekstitys suomeksi ja/tai ruotsiksi, tekstityksen kytkeminen pois päältä sekä tekstitys jollakin muulla kielellä, mikäli tällainen tekstitys ohjelmaan on tuotettu. Mobiili- ja selainpalveluissa tekstityksen asetuksissa voi myös valita neljästä eri tekstityskoosta.

Tekstitysvaihtoehdot Yle Areenassa
Tekstitysvaihtoehdot valitaan tekstityssymbolia klikkaamalla. Tekstitysvaihtoehdot Yle Areenassa Yle Areena

Tuleeko tämä ohjelma Areenaan?

Areenan selain- ja mobiilipalveluissa ohjelmaoppaat tarjoavat listan kaikkein Ylen tv- ja radiokanavien sisällöstä. Paitsi listauksen ohjelmista, ohjelmaopas sisältää myös tiedon siitä, onko ohjelma jo katsottavissa tai kuunneltavissa Areenassa tai onko se tulossa palveluun.

Kunkin ohjelman nimen edessä on turkoosi ympyrän sisällä olevan kolmion sisältävä toistoikoni, mikäli ohjelma on jo Areenassa. Mikäli symboli on harmaa, on ohjelma tulossa Areenaan myöhemmin. Mikäli ohjelman nimen edessä ei ole symbolia lainkaan, ei ohjelman tallenteella ole lainkaan Areena-oikeuksia (mutta se on silti katsottavissa tai kuunneltavissa Areenassa suorana).

Yle Areenan ohjelmaopas
Yle Areenan ohjelmaopas Yle Areena

Sovita kuvanlaatu verkkoyhteyden nopeuden mukaan

Erityisesti mobiiliverkkoja käytettäessä kuvanlaatu saattaa verkkoyhteyden vaihtelevan nopeuden takia olla ongelma. Areena käyttää oletusarvoisesti kuvanlaadun automaattista valintaa, jolloin kuvanlaatu asetetaan parhaaksi mahdolliseksi kulloinkin käytössä olevan verkkoyhteyden nopeuden mukaan. Voit kuitenkin halutessasi asettaa kuvanlaadun haluamallesi tasolle. Areenan Android-sovelluksessa tämä tapahtuu soitinkkunan oikeassa yläkulmassa olevan valikon (...) takaa. Videon laatu -valinnan takaa avautuu lista eri laaduista.

Selainpalvelussa sama valinta tapahtuu soitinikkunan oikeassa alalaidassa olevaa ratassymbolia klikkaamalla. Laatujen määrä vaihtelee sen mukaan, mitä sillä hetkellä käytössä oleva yhteys mahdollistaa ja millaisella laadulla sisältö Areenaan on julkaistu.

Laadunvalinta Yle Areenassa.
Käytetyn kuvanlaadun voit valita selainpalvelussa ja Android-sovelluksessa. Laadunvalinta Yle Areenassa. Yle Areena

Upota Areena-sisältöä omille verkkosivuillesi

Osa Areenan sisällöstä on upotettavissa myös Ylen ulkopuolisille sivuille. Upotusmahdollisuus on käytettävissä niissä Areenan tallenteissa, joiden kohdalla Ylen oikeudet mahdollistavat upotuksen: tämä tarkoittaa pääasiassa Ylen itse tuottamaa sisältöä. Mikäli sisältö on upotettavissa, on web-palvelun soitinikkunassa </> -symboli. Klikkaamalla tätä symbolia soitinikkunan päälle avautuu upotuskoodin sisältävä näkymä. Kopioimalla upotuskoodin ja sisällyttämällä sen omille sivuillesi saat kyseisen ohjelman näkymään vaikkapa omassa blogissasi. Kun ohjelman julkaisuaika Areenassa loppuu, loppuu myös ohjelman toiminta sivulla, jonne se on upotettu.

Yle Areenan sisällön upottaminen.
Voit upottaa Areenan sisältöä omille verkkosivuillesi, mikäli sisällön oikeudet sen mahdollistavat. Yle Areenan sisällön upottaminen. Yle Areena

Lataa sisältöä omalle laitteellesi

Areenan selainpalvelussa voit ladata Areenan sisältöä myös omaan laitteeseesi, jolloin voit toistaa sisältöä vaikka et olisikaan verkossa. Mikäli sisältö on ladattavissa, on sen yhteydessä Lataa-teksti ja -symboli. Ladattua sisältöä saa katsoa ja kuunnella, mutta sen uudelleenjulkaiseminen ei ole sallittua. Sisällön ladattavuus riippuu Ylen tekemistä sopimuksista: tällä hetkellä ladattavissa on lähinnä Ylen omatuotantoista, erityisesti audiosisältöä.

Sisällön lataaminen Yle Areenasta.
Voit ladata Areena-sisältöä omalle laitteellesi, mikäli sisällön oikeudet sen sallivat. Sisällön lataaminen Yle Areenasta. Yle Areena

Linkkaa tiettyyn kohtaan ohjelmaa

Joskus on tarve linkittää pitkän ohjelman tiettyyn kohtaan, esimerkiksi tiettyyn haastatteluun. Tämä onnistuu muokkaamalla ohjelman osoitetta.

Kun siis haluat linkata ohjelman tiettyyn kohtaan, etsi kohta ja se, kuinka kaukana ohjelman alusta kohta on. Kuluneen ajan näet soitinikkunan vasemmasta alalaidasta. Muunna sitten kulunut aika sekuntimääräksi: esimerkiksi kolme minuuttia ja 20 sekuntia on 200 sekuntia. Ota ohjelman osoite (esim https://areena.yle.fi/1-50002268) ja lisää sen loppuun merkkijono ?seek=200 . Nyt sinulla on osoite (https://areena.yle.fi/1-50002268?seek=200), joka osoittaa suoraan Kioskin All fat panel -ohjelman kohtaan kolme minuuttia 20 sekuntia.

Linkkaaminen tiettyyn kohtaan Areenan ohjelmaa.
Linkkaaminen tiettyyn kohtaan Areenan ohjelmaa. Yle Areena

Muokattu 23.5.: muutettu aikalinkkien sekunti- ja minuuttimäärät oikeiksi.
Keskustele
  • Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan käyttö äly-tv-laitteilla kasvoi vuoden 2020 aikana 100%. Aiemmat eri päätelaitteille tehdyt äly-tv-sovellukset on tehty vuosien varrella eri kumppaneiden kanssa. Vuoden 2021 aikana julkaistavat sovellukset tehdään Yle Areenan omassa tiimissä. Uudistuksen myötä sovelluksen käyttökokemus paranee ja sisällöt löytyvät paremmin. Meille sovellusten jatkokehitys on helpompaa.

  • Näin käytät Yle Areenaa autossa

    Yle Areenan käyttö autoissa helpottuu.

    Yle Areenaa voi nyt käyttää entistä kätevämmin ja turvallisemmin autoissa, kun Yle Areena tuodaan autojen viihdejärjestelmiin. Kyseessä on Ylen kuunneltavat sisällöt – videosisältöä ei voi toistaiseksi käyttää näiden autoviihdejärjestelmien avulla.