Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Putin ja mafia

Vladimir Putin lähipiireineen omistaa kiinteistöjä ja omaisuutta ympäri Venäjää ja Eurooppaa.
Venäjän presidentillä on hallussaan mittava omaisuus. Vladimir Putin lähipiireineen omistaa kiinteistöjä ja omaisuutta ympäri Venäjää ja Eurooppaa. Yle TV1,Ulkolinja: Putin ja mafia

TV1 torstaina 24.5.2018 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 30.5. klo 23.00
Katsottavissa Areenassa

Kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, matkalla kohti Suomen rajaa, sijaitsee alue, jossa ylelliset huvilat ovat korkeiden aitojen takana piilossa uteliailta silmiltä.

Viipurin vieressä sijaitsee Venäjänsaari, jonne on restauroitu presidentti Vladimir Putinille vanha suomalainen jugendhuvila. Suurella yksityisalueella sijaitsee useita rakennuksia ja helikopterikenttä.

Mittava omaisuus

Vuodesta 2000 Venäjää johtanut Putin on kerännyt monia näkyviä merkkejä rikkaudesta. Presidentti ja hänen lähipiirinsä omistavat useita suuria kiinteistöjä ja omaisuutta ympäri Venäjää ja Eurooppaa.

Ensimmäiset kiinteistönsä Putin hankki olleessaan KGB-virkailijana Pietarissa.

Tutkivien toimittajien dokumentissa selvitetään, miten 150 000 euroa vuodessa ansaitsevalla presidentillä, joka on ollut aina valtion virassa, on varaa ylelliseen elämäntyyliin? Millä Putin on omaisuutensa hankkinut? Mikä on presidentin suhde maan mafiaan?

Miljoonia Panamaan

Huhtikuussa 2016 puhkesi viime vuosien suurin talousskandaali. Panaman paperit. Yli 11 miljoonaa luottamuksellista asiakirjaa vuoti julkisuuteen lakiasiaintoimisto Mossack Fonsecasta. Vuoto koskee veroparatiiseihin perustettuja offshore-yhtiöitä, joiden kautta pestään veropetoksilla tai korruptiolla hankitut rahat.

Sergei Roldugin on kuuluisa venäläinen muusikko, mutta myös Vladimir Putinin lapsuudenystävä. Hänen allekirjoituksensa on asiakirjoissa, joilla piilotettiin kaksi miljardia dollaria Panamaan.

Olivatko rahat Rolduginin omia vai suostuiko hän piilottamaan lapsuudenystävänsä rahoja? Rolduginin mukaan kaksi miljardia dollaria oli lahjoitus, joilla ostetaan arvosoittimia ulkomailta muiden tarpeeseen.

Ohjaus: Nicolas Tonev ja Anastasia Kirilenko. Putin and The Mafia. Tuotanto: Ranska, 2018.