Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Miltä järvi kuulostaa?

vedenalainen näkymä, vesikasveja
vedenalainen näkymä, vesikasveja vedenalainen luonto

Miltä kuulostaa vedessä? Puolentoista metrin syvyydessä jään alla? Otetaanko selvää? Lähdetään jäälle, kairataan jäähän reikä ja lasketaan mikrofoni veteen.

Jäänalainen äänimaailma on outo ja kiinnostava, ehkä myös hieman pelottava. Kaikki alkoi, kun Esa Kotilainen hankki muutama vuosi sitten hydrofonit eli vedenalaiset mikrofonit. Heti ensimmäinen vedenalainen äänitys kertoi hänelle, että tästä kannattaa jatkaa. Näin syntyi albumi Jäänalainen II.

Jo hänen edellisellä, Ulappa-nimisellä albumillaan kuultiin veden alta äänitettyä maailmaa:

Sen jälkeen Esa Kotilainen on esitellyt jäänalaista äänimaailmaa nelikanavaisessa Jäänalainen maailma -ääni-installaatioissaan ja konserteissaan. Ideana on se, että musiikki reagoi jään ja vedenalaisen maailman ääniin, sanoo Esa Kotilainen.

Soittimina Jäänalainen II -albumilla ovat Minimoog, Memorymoog, ARP 2600 sekä Memotron eli niin kutsuttu virtuaalinen Mellotroni. Levyn kannessa lukee: No computers were used in this production eli tämän musiikin tekemisessä ei ole käytetty tietokoneita. Esa Kotilainen luottaa analogiaan, kuten tekee myös hänen kollegansa Steve Roach.

Steve Roach kertoo albuminsa Possible Planet syntyneen hänen analogisen uudelleensyntymänsä innoittamana. Hän kertoo kaivaneensa esiin vanhan suosikkisoittimensa eli analogisen ARP 2600 -syntesoijan ja se johti herätykseen ja uudelleensyntymiseen, kuten hän itse sanoo.

Hän alkoi rakentaa modulaarista analogista syntesoijasysteemiä, jonka kokoaminen kesti viisi kuukautta. Tuona aikana äänet alkoivat elää, hän kertoo ja sanoo, että niiden kehitys alkoi muistuttaa erilaisten elämänmuotojen kehitystä, kuin elämän syntyä maapallolla tai jollakin meille tuntemattomalla planeetalla. Ja näiden orgaanisten mielikuviensa innoittamana Steve Roach päätti tehdä musiikkia, joka eläisi ja kehittyisi kuin luonto ikään. Ei midiä eikä tietokoneita, hän päätti. Ja niin syntyi albumi Possible Planet, mahdollinen planeetta. Näin syntyy äänien elämä.

Orgaanisista ja evolutiivisista maisemista mielen maisemiin, kallon alle, ihmismielen sisään. Tuntemuksiin, syvään hengitykseen ja ajatusten rauhaan. Alexander Hacke ja Danielle de Picciotto ovat maailmanmatkojensa ohessa perehtyneet sekä meditaatioon että tehneet tarkoitukseen sopivaa mietiskelymusiikkia. Vuonna 2016 nimellä Hackedepicciotto julkaistu Unity-albumi herätti sen verran paljon pyyntöjä saada lisää samanlaista musiikkia, että toimeen tartuttiin. Ja näin syntyi albumi nimeltä Joy, alaotsikoltaan Meditation Soundtrack.

Kirjasto on oikeastaan mitä paras paikka ambient-musiikille. Kirjastossahan on suotavaa olla hiljaa, siellä on hyvä keskittyä ja mietiskellä. Ja myös kuunnella rauhallista ja kiireetöntä musiikkia. Sellaista tarjoaa HLER eli Heikki Lindgren ja Esa Ruoho yhdessä. Tämä on äänitetty Kirjastoambient III -tapahtuman konsertissa Helsingissä:

AVARUUSROMUA 27.5.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ESA KOTILAINEN: Jäänalainen II - osa - (Jäänalainen II)
STEVE ROACH: First Murmer (Possible Planet)
HACKEDEPICCIOTTO: Orphee (Joy - Meditation Soundtrack)
HLER (HEIKKI LINDGREN & ESA RUOHO): Kirjastoambient - osa - (Live@Kirjastoambient III)

  • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

    Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

    Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

    Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

    Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri