Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Pitääkö rappukäytävien nimitaulut poistaa? Minkä ikäinen saa käyttää WhatsAppia? Testaa tietosi GDPR:stä!

Digitreenit pääkuva, GPRS Tietosuoja-asetus tekstillä. Taustalla pikselöitynyt kuva ihmimsen päästä, joka suunnasta tulevia ykkösiä ja nollia
Digitreenit pääkuva, GPRS Tietosuoja-asetus tekstillä. Taustalla pikselöitynyt kuva ihmimsen päästä, joka suunnasta tulevia ykkösiä ja nollia Kuva: Joni Nieminen/Yle Digitreenit,Yle Oppiminen,tietosuoja,Yleinen tietosuoja-asetus (GDPR),GDPR ENFORCEMENT,henkilötiedot

EU:n uusi tietosuoja-asetus eli GDPR antaa kansalaisille entistä suuremman vallan omiin tietoihinsa ja sysää vastuuta yhtiöille ja organisaatioille. Mikä on muuttunut ja kuinka se vaikuttaa meihin kansalaisiin? Testaa tietosi Digitreenien testillä.

1. Mikä näistä kuuluu EU:n tietosuoja-asetuksen mukaan henkilötietoihin?

2. Onko vakuutusyhtiösi luovutettava tietosi toiselle yhtiölle, jos päätät vaihtaa yhtiötä?

3. Pitääkö taloyhtiön rappukäytävässä oleva nimitaulu poistaa asetuksen myötä?

4. Mikä on WhatsAppin ikäraja Suomessa?

5. Miksi juuri tänä keväänä palveluntarjoajilta on tullut paljon tietosuojaan liittyviä viestejä?

6. Jos epäilet, että tietojasi ei käsitellä asianmukaisesti, keneen voit ottaa yhteyttä?

7. Tietosi on luvattomasti kaapattu some-tililtäsi. Kenelle ylläpitäjän on ilmoitettava kaappauksesta?

Mikä ihmeen GDPR?

keskellä kuvaa lukko, jonka ympärillä eri some-alustojen logoja
keskellä kuvaa lukko, jonka ympärillä eri some-alustojen logoja Yleinen tietosuoja-asetus (GDPR),tietosuoja,Digitreenit,Yle Oppiminen,Yksityisyyden suoja,tietoturva

GDPR eli General Data Protection Regulation on EU:n uusi yleinen tietosuoja-asetus, jonka soveltaminen alkoi 25.5.2018. Sen tarkoitus on yhdenmukaistaa EU:n tietosuojakäytäntöjä ja lainsäädäntöä.

Asetuksen myötä jokaisella EU-kansalaisella on oikeus tarkistaa hänestä tallennetut tiedot. Kansalaisen pitää saada tietää, miten henkilötiedot on kerätty sekä miten niitä käsitellään. Tämän lisäksi kansalaisella on oikeus oikaista mahdolliset väärät tiedot sekä poistaa tietonsa rekisteristä. Asetuksen perimmäinen tarkoitus on parantaa EU:n kansalaisten yksityisyydensuojaa.

Henkilötietorekisteriä pitävien yritysten, yhteisöjen ja säätiöiden yms. pitää huolehtia, että kansalaisen oikeudet toteutuvat ja osoittaa, että ne noudattavat tietosuoja-asetusta. Rangaistus asetuksen rikkomisesta voi olla jopa 20 miljoonaa euroa sakkoa.

Henkilötietoja koskevasta tietoturvaloukkauksesta rekisterinpitäjän on ilmoitettava tietosuojavaltuutetulle viimeistään 72 tunnin kuluessa loukkauksen ilmitulosta, jos tietoturvaloukkaus uhkaa ihmisten oikeuksia ja vapauksia.

Tietosuojavaltuutetun ohjeet
Oikeusministeriö: Tietosuojalaki täydentäisi EU:n tietosuoja-asetusta

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

EDIT: Tarkennettu tehtävän 5 oikeaa vastausta. 28.5.2018. Jutun aikamuodot päivitetty 7.9.2018.

Digitreenit

Keskustele